Travel Blog

okt 12

10 Berlijntips voor gevorderden

Gepost in Inspiratie binnen Europa, Reportages | geplaatst door Marjolein van der Kolk

Stel, je hebt de Brandenburger Tor, de Reichstag en het Holocaust-Monument gezien. Ook Tempelhofer Park, het Mauerpark en het RAW-Gelände bieden geen geheimen meer voor jou. Kortom, je wilt wel eens iets anders zien dan de bekende Berlijnse adresjes. Geen nood! Berlijn is zo groot en divers dat er altijd wel iets nieuws te ontdekken valt. Na 5 jaar wonen in Berlijn ontdek ik zelfs nog regelmatig leuke nieuwe parken, musea of buurtjes. Vandaag wil ik graag een aantal van mijn favorieten met jullie delen.

1. Bezoek de Arminiushalle

Arminiusstraße 2-4, U9 Turmstraße

Zoek je nog een leuk plekje om te lunchen? Bezoek dan de Arminiushalle eens! Deze historische markthal in Moabit staat vol met leuke marktstands, eettentjes en een bierbrouwerij. Het leuke van de markthal is dat de historische details zo goed bewaard zijn gebleven. Het hoge raamwerk en de historische kraampjes zijn al een attractie op zich!

BerlijnBlog Tix Blog - Arminiushalle

2. Struin door Schöneberg

Rondom Winterfeldplatz, U2 Bülowstraße

Als er over Berlijn wordt gepraat, dan vallen de namen Prenzlauer Berg, Kreuzberg en Mitte regelmatig. Stuk voor stuk toffe en hippe wijken. Maar heb je er al eens over nagedacht om Schöneberg te bezoeken? Het is een veelzijdige en leuke wijk die nog redelijk onbekend is bij de meeste toeristen. Onterecht! Loop bijvoorbeeld eens vanuit de Akazienstraße langs de kerk door naar de Goltzstraße richting Winterfeldplatz. Onderweg kom je talloze leuke winkeltjes en cafeetjes tegen. Op de Winterfeldtplatz kun je elke zaterdag de grootste markt van Berlijn bezoeken.

 

3. Bekijk de Gärten der Welt

Eisenacher Straße 99, Bushalte Gärten der Welt, bus 195 vanaf S Marzahn of U5 Hellersdorf

Pure schoonheid, dat is voor mij Gärten der Welt. Geen wild woekerende natuur maar keurige wandelpaden en sfeervolle thematuinen, heel on-Berlijns eigenlijk. Een wandeling door de Japanse, Koreaanse en Oriëntaalse tuinen voelt als een kleine wereldreis. De tuinarchitectuur en sfeer is in iedere tuin weer anders! Het hoogtepunt van de wereldse tuinen is wat mij betreft de Chinese thematuin, de grootste thematuin van het park en zelfs de grootste Chinese tuin buiten China. Rondom een enorme vijver staat overal Chinese tuindecoratie met als hoogtepunt het theehuis. In welk seizoen je ook komt, het Gärten der Welt is altijd wel een bezoek waard. In de zomer bloeien de bloesems naar hartenlust en in de herfst zorgen de verkleurende bomen voor een prachtig kleurenspektakel.

BerlijnBlog Tix Blog - Gärten der Welt

 

4. Huur een waterfiets

Alt Treptow 6, S Treptower Park en dan 1,5 km wandelen door het park of bus (lijn 166,167 of 265) naar halte Rathaus Treptow

Bekijk de stad eens vanaf het water, zo ervaar je de sfeer heel anders. Dan kan natuurlijk met een rondvaartboot, maar je kunt ook kiezen voor de sportievere waterfiets en zelf een beetje ronddobberen op het water. Rondom het Insel der Jugend zijn verschillende verhuurders van waterfietsen te vinden. Neem een flesje wijn mee en laat je meevoeren door de Berlijnse rivier de Spree.

BerlijnBlog Tix Waterfietsen Insel der Jugend

 

5. Kunst, bier en tafelen in Bethanien

Mariannenplatz 2, U1 of U8 Kottbusser Tor

In het Bethanienhaus kun je eten, muurschilderingen bekijken én naar de openluchtbioscoop gaan. Het voormalige ziekenhuiscomplex is een van mijn favoriete stekkies in Kreuzberg omdat het 1) een waanzinnig mooi gebouw is en 2) er een heerlijke creatieve sfeer hangt. Persoonlijk ga ik graag lunchen bij het modern Duitse restaurant 3 Schwesteren in het gebouw of – met mooi weer – in de rustige en groene binnentuin. Dwaal daarna nog even door de lange gangen en hop bij een van de tentoonstellingen naar binnen.

BerlijnBlog Tix Blog - Bethanienhaus

 

6. Laat je imponeren door het monument voor de Russische soldaten in Pankow

Aan de Germanenstraße, S Wilhelmsruh

In Berlijn bevinden zich verschillende gedenkplaatsen voor de gevallen Russische soldaten in de Tweede Wereldoorlog. De gedenkplaatsen zijn vlak na de Tweede Wereldoorlog door de Russen gebouwd en dienen zowel als herdenkingsplaats, en als kerkhof voor de omgekomen Russische soldaten. In totaal hebben ongeveer 80.000 soldaten van het rode leger de slag om Berlijn niet overleefd, meer dan 13.000 van hen liggen in Pankow. Dit monument is misschien wel een van de meest indrukwekkende en staat bol van de Sovjetpropaganda.

BerlijnBlog Tix Blog - Russisch monument Pankow

 

7. Struin over de Joodse begraafplaats in Weißensee

Herbert-Baum-Straße 45, Tramhalte Antonplatz (12, M4 of M13)

Ik had nooit zo veel met begraafplaatsen. Tot ik naar Berlijn kwam. De begraafplaatsen zijn hier namelijk niet alleen een plek om te rouwen maar ook mooie rustgevende plekken die veel vertellen over de Berlijnse geschiedenis. Dat de Joodse begraafplaats in Weißensee de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd mag een klein wonder heten. Overal staan sierlijke familiegraven van welvarende Joodse families uit de vorige eeuw. Voordat Hitler aan de macht kwam, was Berlijn een metropool met een vrij omvangrijke Joodse bevolking. Het rijke deel daarvan werd vooral begraven op Weißensee, een uitgebreide begraafplaats voor de betere stand in de vorm van een Engelse landschapstuin. Er is ook een speciaal veld ingericht voor omgekomen Joodse soldaten in de Eerste Wereldoorlog.

BerlijnBlog Tix Blog - Joodsde begraafplaats

 

8. Ga vintage shoppen op de vlooienmarkt am Arkonaplatz

Arkonaplatz, U8 Bernauer Straße

De vlooienmarkt in het Mauerpark zullen de meeste Berlijnfans wel kennen. Het is dan ook een hele toffe markt. Maar wist je dat er op slechts 15 minuten loopafstand nóg een hele leuke vlooienmarkt is? De zondagse vlooienmarkt op de Arkonaplatz! Veel minder bekend dan het Mauerpark en dus niet half zo druk als haar concurrent. De sfeer is knus en gemoedelijk, het plein ziet er met hoge bomen en historische panden prachtig uit en als je mazzel hebt kun je hier goede vintage koopjes scoren.

BerlijnBlog Tix Blog - Arkonaplatz

 

9. Ontbijten in een oude apotheek

Ora, Oranienplatz 14, U1 of U8 Kottbusser Tor

Op de muur staat nog altijd Oranien-Apotheke geschreven maar laat je niet verwarren… een apotheek is dit pand al jaren niet meer. Hoewel de details van het café nog sterk doen herinneren aan de vroegere functie van dit pand, kun je hier geen medicijnen meer kopen. Wel kun je jezelf verwennen met een heerlijk ontbijt of een Kaffee met Kuchen. Grote delen van de oude apotheek zijn in originele staat terug gebracht en zelfs de medicijnflesjes staan nog in de kast.

 

10. De WO2 bunkers in Humboldthain beklimmen

Volkspark Humboldthain, S Humboldthain

Oorlogsoverblijfselen en idyllische plekjes zijn in Berlijn nooit ver bij elkaar vandaan. Het Volkspark Humoldthain is daar het perfecte voorbeeld van, het zit vol met boeiende contrasten. Je wandelt zo van een romantische rozentuin naar de overblijfselen van een bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Daarbij kun je genieten van een verbluffend uitzicht over Berlijn want het is een flinke klim naar de top van de bunker. De bunkers zijn ook van binnen te bezichtigen met een rondleiding van Berliner Unterwelten. Een park dat je niet mag missen!

BerlijnBlog Tix Volkspark Humboldthain

 
Heb je behoefte aan nóg meer Berlijn-tips? Kijk dan op deze pagina met bezienswaardigheden Berlijn.

Gepost in Inspiratie binnen Europa, Reportages | 8544 keer gelezen

Tags: , ,


Reacties

Wico Molenaar25/11/2015 14:20

Hallo Marjolein, We zijn in de herfstvakantie 5 dagen in Berlijn geweest (veels te kort natuurlijk) en ik heb daar voor mijn verjaardag jouw boek gekregen (ben er heel blij mee). We hebben een aantal tips uit het boek bezocht, onder andere Gedenkstatte Berlin-Hohenschonhausen wat erg indrukwekkend was. Toen we met de tram M6 daarheen reden zagen we aan de rechterkant een hele rij gebouwen staan (fabriek-achtig), kan je mij vertellen wat dat voor gebouwen zijn? Wij zaten in hotel New Berlin, daar vanuit zijn we lopend naar een van de door jou geadviseerde restaurants geweest, was inderdaad gezellig. Ga vooral door met je blog, verkopen kan altijd nog. Hartelijke groet, Wico


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *