Travel Blog

nov 04

Tokyo ontdekken als een local

Gepost in Inspiratie buiten Europa, Reportages | geplaatst door Raoul de Boer

Voor de eerste keer op reis naar Tokyo? Spannend! Als je al verwachtingen had over Tokyo dan kun je deze nu alvast bijstellen, want de grootste hoofdstad ter wereld (per capita) is tevens ook één van de drukste, levendigste, veiligste en bovenal de leukste steden ter wereld. Tokyo is geen stad die je binnen een lang weekend helemaal hebt ontdekt, trek er een aantal dagen of meer voor uit. Tokyo-expert Raoul neemt je mee naar de Japanse megastad, waar net zoveel mensen als in Nederland wonen, maar dan in een gebied ter grootte van de provincie Limburg.

Wat kan je verwacht in Tokyo?

Ter voorbereiding op de cultuurshock, maar ook zodat je de leukste bezienswaardigheden niet mist, wil ik je meenemen op een korte maar grondige ontdekking van Tokyo en zijn inwoners. Ook zal ik nog enkele handige tips geven voor de eerste stapjes in Japan!

Kon’nichiwa Tōkyō!

Bijna alle Japan-reizigers beginnen hun reis in Tokyo. Wat niet zo vreemd is, want de meeste internationale vluchten vertrekken van en naar Narita International Airport, dat op z’n 70-80 km van het centrum van de stad ligt. Hier begint het avontuur in het Land van de Rijzende Zon. Je komt aan in een hypermodern vliegveld waar alles gelukkig ook netjes in het Engels vermeld staat onder de zogeheten Japanse Kanji tekens, wat voor de meeste onder ons zal lijken op kleine tekeningetjes. Zo wordt こんにちは東京! uitgesproken als “Kon’nichiwa Tōkyō”. Gelukkig snappen de Japanners heel goed dat niet iedereen de tijd heeft om Kanji te leren en daarom hebben ze door het gehele land (en vooral in Tokyo) alle belangrijkste bewegwijzeringen vertaald naar het Engels. Erg handig want verdwalen in een giga-metropool als Tokyo is bijna onvermijdelijk… maar stiekem ook erg leuk.

Tokyo-billboards
Kleurrijke billboards vol Kanji in neonlicht

 

Zoveel te zien in zo weinig tijd

Heb je al een lijstje gemaakt met must-see spots in Tokyo? Vast wel! Staan deze er al op; Senso-ji, Meiji Shrine, Edo-Tokyo museum, Keizerlijk Paleis, Ueno Park, Tokyo Skytree, Tokyo Tower en de vismarkt Tsukiji om 05:20 in de ochtend (voor de tonijn-veilig)? Mooi, dan heb je al genoeg te zien voor een aantal dagen. Maar dit zijn de meest toeristische trekpleisters die eigenlijk iedereen wel bezoekt. Logisch, want ze zijn allemaal de moeite waard. En nu… staan deze bezienswaardigheden ook op je lijstje? Ghibli museum, Shinjuku Gyoen, Yoyogi Park, Shibuya crossing, Ryōgoku Kokugikan en het Harajuku district? Zo niet? Overweeg ze dan! Dit zijn ook absolute toppers die je gemakkelijk kunt combineren met de andere must-see spots dankzij de geweldige infrastructuur in de stad.

japan-streetfood
De Tsukiji-vismarkt is een culinaire bezienswaardigheid met bijzonder streetfood

 
De populaire Mt Fuji staat ook in veel Japanse reisgidsen, maar de grootste berg van het land is het best te bezoeken op doorreis naar bijvoorbeeld Kyoto. Op de foto’s in de reisgidsen lijkt het dichtbij, maar vanuit Tokyo is het ruim twee uur reizen naar de beroemde vulkaan.

Waar moet je rekening mee houden?

Ga je voor de eerste keer naar Japan dan zal alles mooi en nieuw zijn maar met de volgende tips haal je nog net even dat beetje extra uit je vakantie.

  1. Japanners zijn verlegen maar super vriendelijk en behulpzaam. Spreek ze daarom aan om de beste tips op locatie te ontvangen en wie weet beland je ergens waar je anders nooit zou komen. Spreek je ze niet aan, dan zullen ze alleen proberen op de foto met je te gaan, vooral lange reizigers vinden ze erg interessant.
  2. Japan is natuurlijk het land van sushi, maar het is ook wel een beetje standaard en de Japanners kiezen daarom zelf vaak voor iets anders. Zoals bijvoorbeeld ‘ramen’ (Japanse noedelsoep) met bijvoorbeeld kip met heerlijke gemarineerde teriyaki en shiitakes (paddenstoel). Of wat dacht je van een populaire hartige pannenkoek? De okonomiyaki, heerlijk als hartige snack. Bekijk hier nog meer Japanse gerechten.
  3. Japan is gigantisch, maar de infrastructuur is geweldig. Vooral in Tokyo is het een uitstekend geregeld, want daar reizen dagelijks miljoenen mensen. Dit maakt het verkennen van de stad als toerist gelukkig super gemakkelijk. Koop een vervoerspas waarop je credit kan zetten, zo ben je namelijk het goedkoopste uit en maak je gemakkelijk gebruik van al het openbaar vervoer dat eigenlijk nooit vertraging heeft.
  4. Japan is prijzig als het aankomt op accommodaties. Reis je op budget en ben je niet claustrofobisch, dan kun je zeer goedkoop verblijven in een capsule hotel. Deze budget hotels liggen vaak midden in het centrum en zijn van alle comfort voorzien. Helaas zijn de kamers (capsules) niet erg groot… net zo groot als een ruimtecapsule.
  5. Heb altijd respect voor ouderen. Japanners zijn zeer beleefd en zullen ouderen nooit gezichtverlies laten lijden in het openbaar. Dat is echt een taboe!
  6. Het niet opdrinken van een aangeboden drankje wordt als onfatsoenlijk gezien. Het is in Tokyo niet ongebruikelijk dat je een drankje (meestal bierglas) krijgt van een andere tafel. De normaal verlegen Japanners zijn opeens niet zo verlegen meer als er alcohol in het spel is en proberen op deze manier vaak contact te zoeken. Perfect moment om nieuwe Japanse vrienden te maken! Wel je glas opdrinken.

Wat vind je in welk district?

Tokyo is opgedeeld in 23 centrale “wards”, in het Nederlands is hier niet direct een vertaling voor maar het lijkt op een grote wijk. Dat zijn er heel wat, daarom zal ik de leukste kort toelichten. We beginnen bij het in mijn ogen absolute centrum van de stad, in de wijken Shinjuku en Shibuya. Beiden herbergen ontelbaar veel restaurants, bezienswaardigheden, musea, uitgaansgelegenheden en hotels. Dit is het hart van de stad, vanuit hier kan je gemakkelijk met het openbaar vervoer de gehele stad verkennen. Deze twee wijken zijn weer onderverdeeld in sub districten (ja, ze zijn groot genoeg) zoals Harajuku, Kabukicho, Yoyogi en meer.

Tokyo-overview
Vanuit de lucht is de immense omvang van Tokyo goed zichtbaar

 
Vooral het Harajuku district vind ik een erg leuke wijk omdat hier veel voor jongeren en jong volwassen te vinden is. Een hoop funky winkeltjes en hippe restaurantjes met lekker Japans eten. Voor experimenteel eten moet je hier zeker zijn! Daarnaast is deze wijk de thuisbasis van de Harajuku jeugd. Deze jongeren proberen het uiterlijk van de karakters uit Manga en Anime strips na te doen in hun kleding en make-up style. Erg uniek zien ze eruit, wat zeker een extra beleving aan deze wijk meegeeft.

Binnenkort zal ik andere wijken toelichten en nog meer insides van de stad met jullie delen. Dus stay tuned for more Tokyoness!

Gepost in Inspiratie buiten Europa, Reportages | 8416 keer gelezen

Tags: , ,


Reacties

Jan26/02/2017 00:16

Leuk artikel! Ben benieuwd naar deel 2 want ik ga binnenkort naar o.a. Tokyo op vakantie tijdens de sakura.


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *