Travel Blog

dec 23

De Allerlekkerste Bestemmingen voor Foodies

Gepost in Top 10's | geplaatst door Linda Folkers

Wat blijft er – naast je fotoalbum – het meeste bij van je reizen en vakanties? Voor veel mensen zijn dat de geuren en smaken die ze elders geproefd hebben. “Weet je nog, die heerlijke paella in dat kleine restaurantje in Valencia?” Van de plek waaraan jij goede herinneringen bewaart, weet je waarschijnlijk ook nog wat je daar gegeten of gedronken hebt.

We vroegen een aantal food-experts naar hun favoriete bestemming. Voor de ultieme culinaire trip bezoek je dan ook één van deze steden of regio’s.

Punjab (India)

Favoriete bestemming van: Frances Lichtenberg, Foodgloss
Ik ben dol op de smaken en geuren van de Indiase keuken. Lekker pittig en goed gekruid. Zelfgebakken naanbrood, fantastische korma kip met kokos, heerlijk geurende viscurry met kabeljauw of een eenvoudige mango lassi. Mijn vriend houdt van extreem pittig eten en ook hij wordt erg blij van de Indiase recepten die ik zo nu en dan op tafel zet.

shutterstock_137905493
Heerlijke chapati, of roti, met curry

Kyoto (Japan)

Favoriete bestemming van: Tertia Wiedenhof, Vegatopia
Kyoto is een super-groentebestemming. Ga eten bij één van de restaurantjes die kraakverse, Japanse bladgroenten en jonge bamboe serveren die diezelfde ochtend nog in de bergen rondom de stad geoogst zijn. Zoek je lunch bij elkaar in de kelder van het Daimaru-warenhuis, vooral de vele soorten tempura zijn een aanrader. Doe een kookcursus bij Emi Hirayama in het oosten van de stad en leer de geheimen van de shiitake-paddenstoel en een superlekkere, romige sesamdressing maken. Reserveer ’s avonds een vega-diner met 15 soorten tofu bij het traditionele restaurantje Tosuiro in de geishawijk Gion. Of ga met de trein de stad uit naar het tempelstadje Koyasan en slaap in een boeddhistisch klooster waar monniken ’s avonds een vegan veelgangendiner op je kamer bezorgen.

San Sebastián (Spanje)

Favoriete bestemming van: Monique van Loon, Culy.nl
Een absolute aanrader om heen te gaan voor de zon, de mooie architectuur, maar bovenal: voor de gastronomie. Hier kun je zowel eten op topniveau in een van de vele sterrenzaken, als pintxos happen in traditionele stijl. En stiekem is dat laatste het allerleukste. Hier lees je meer over San Sebastián.

Umbrië (Italië)

Favoriete bestemming van: Franca van Dalen, hoofdredacteur van GezondheidsNet.nl
Umbrië staat bekend als het groene hart van Italië. Naast de prachtige omgeving en de culturele historie (de basiliek in Assisi met heilige relikwieën en prachtige fresco’s bijvoorbeeld), staat de streek met name bekend om de wijn- en olijfgaarden. Een bezoek aan Umbrië is verloren zonder de beroemde truffel uit Umbrië te proeven. De zeldzame, unieke witte truffels en de smaakvolle zwarte truffels worden verwerkt in de heerlijkste lokale gerechten. Eén van de bekendste gerechten is porchettta bereid aan het spit boven een houtvuur. Een andere specialiteit is tegamaccio, een stoofschotel van witte meervis met paling en baars, gekookt in witte wijn, kruiden en lokale extra virgin olijfolie. Uiteraard worden deze gerechten vergezeld door overheerlijke wijnen uit de streek. Wanneer je een paar flesjes mee naar huis neemt, houd je het vakantiegevoel extra lang vast.

shutterstock_159860180
Pasta met truffels: tagliatelle ai funghi e tartufo

Sydney (Australië)

Favoriete bestemming van: Jeanine van Kollenburg, Gezond Eten Magazine
Je zult waarschijnlijk niet speciaal voor het eten naar Sydney gaan, maar als je er dan toch bent, is deze stad absoluut een aanrader. Je vindt er veel kleine eettentjes waar je eenvoudig en erg lekker kunt eten. Omdat ‘organic’ en ‘Australian made’ erg belangrijk gevonden worden, kun je rekenen op verse seizoensproducten, die zoveel mogelijk lokaal verbouwd worden. En hoewel het meestal om het avondeten draait, wil ik ook de Australische ‘ontbijtgerechten’ even noemen. Versgebakken banana bread of raisin toast (met boter natuurlijk), daar kwam ik mijn bed wel voor uit.

Vendres-Plage (Frankrijk)

Favoriete bestemming van: Cécile Janssen, Foodlog
Mijn favoriete bestemming is het piepkleine stranddorp Vendres-Plage, in de Franse Herault. En dan niet voor het dorpje, want dat is niet zo veel bijzonders. Ook niet voor de campings, stacaravan-parken, bootjesverhuur of ander toeristenvertier. Maar wel voor het brede zandstrand waar je door de duinen naar toe moet lopen, verloren tussen de moerassen en de zee. En vooral voor de Port de Chichoulet, waar niet alleen plezierbootjes en jachten het anker uitwerpen, maar ook de ‘conchyliculteurs’: hier brengen de mossel- en oestervissers hun schelpen aan wal.

Er is volop keus: er zitten zo al 6 verwerkers op een rijtje – en ieder heeft zijn favoriet. Je kunt gewoon op de havenmuur zitten en kijken hoe een niet aflatende stroom Fransen aan komt rijden, de waren keurt, een bestelling plaatst of afhaalt. Je kunt je ter plekke te buiten gaan aan superverse oesters en andere zeebeesten. Of je haalt een plateau de fruits de mer om mee te nemen – ze pakken het keurig op ijs en in plastic voor je in. Je kunt natuurlijk ook gewoon aanschuiven voor een versgevangen en gegrild visje.

shutterstock_93736705
De oestervangst van de dag staat uitgestald
En wat is jouw favoriete culinaire bestemming?

Gepost in Top 10's | 2472 keer gelezen

Tags: , , , , , ,


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *