Travel Blog

apr 08

Tien geweldige voorjaarsbestemmingen

Gepost in Top 10's | geplaatst door Linda Folkers

Je kalender is er inmiddels al een tijdje aan gewend, maar nu lijkt de temperatuur er zich langzaam ook aan te wagen: lente! De regen maakt steeds vaker plaats voor het voorjaarszonnetje, maar je kunt dat zonnetje natuurlijk ook heel bewust opzoeken. We stelden daarom een top 10 voor je samen, met bestemmingen die in het voorjaar extra de moeite waard zijn.

1  Marrakech

Marrakech ligt aan de voet van het Atlasgebergte in Marokko. Het centrum van Marrakech is een stapje terug in de tijd. De medina, zoals het centrum ook wel heet, kenmerkt zich door enorme bedrijvigheid en straathandel. Je ziet hier gewoon de kamelen vol handelswaar en het is er eigenlijk altijd een enorme chaos. De medina is geheel autovrij, wat dat stapje terug in de tijd nog extra versterkt. Centraal van de medina ligt stadsplein Djemaa-El-Fna, waar je veel horeca aantreft. Op het plein datzelfde tafereel: slangenbezweerders, marktkooplui en chaotische toestanden geven de binnenstad een heel typisch oosters karakter. De horeca daarentegen is wel verwesterd, met hippe en trendy bars.

Achter Djemaa-El-Fna liggen de souks; kleine steegjes, her en der overdekt, waar het eigenlijk altijd markt is. In het centrum van Marrakech ligt de Koutoubia-Moskee, wat de grootste moskee van de stad is en het Palais de la Bahia is goed te belopen. Dit immense gebouw telt 160 kamers en de tuinen rondom het paleis zijn prachtig. De stad wordt steeds populairder onder toeristen maar weet gelukkig nog veel van z’n oude identiteit te behouden. Mooie Arabische architectuur, met zowel Europese als Afrikaanse invloeden. Vanaf €83,- per retour.

Marrakech

 

2  Tenerife

Voor een tripje naar de Canarische Eilanden is het voorjaar ideaal. Qua temperaturen zit je hier altijd wel goed; momenteel is het er zo’n 22 graden. Officieel zijn de Canarische Eilanden eigendom van Spanje, maar in de praktijk worden de eilanden toch ter plekke bestuurd. De Canarische Eilanden liggen ongeveer 200 kilometer ten westen van de Marokkaanse kust en hebben allen een vulkanische oorsprong, wat zorgt voor een spectaculaire natuur. Tenerife is het grootste eiland en hier ligt ook de grootste vulkaan van het gebied. Sterker, de Pico del Teide is met haar 3718 meter het hoogste eiland van Spanje en je ziet de top van vrijwel het gehele eiland. Tenerife heeft ontzettend leuke dorpjes (Garachico, met haar authentieke straatbeeld) en overweldigende natuur, die in het voorjaar beide weer ontwaken en goed tot leven komen.

Leuke aanrader: aan de oostkust van Tenerife ligt het dorpje Güímar, waar zes mysterieuze piramides staan. De loodzware stenen komen niet uit de directe omgeving en men weet nog steeds niet wie de piramides gebouwd heeft en wanneer dat gebeurd is. Het gebied rond de vulkaan Pico del Teide kent zeer gevarieerde en spectaculaire natuur. En juist in het voorjaar, wanneer het aangenaam warm is op Tenerife, is die prachtige natuur een uitgebreid bezoekje waard. Vlieg retour vanaf €89,-.

Tenerife

 

3  Lissabon

Lissabon is de hoofdstad van Portugal en is, net als bijvoorbeeld San Francisco en Rome, gebouwd op zeven heuvels. Het zorgt voor nogal wat plekken waar je een mooi vergezicht over de stad kunt opzoeken. De stad heeft een roemruchte geschiedenis gehad en dat is goed terug te zien in het straatbeeld. Zo was daar in 1755 een enorme aardbeving en is een groot deel van Lissabon opnieuw opgebouwd, door middel van een heel strak stratenplan. Hierdoor heeft Lissabon een hele duidelijke mengeling van oud en nieuw in de binnenstad. Lissabon staat bekend om zijn kleurrijke huizen en de vele steile weggetjes die je in de stad zult vinden. Wereldberoemd is de uiterst gammele tram 28 door de steile wijk Alfama. In deze wijk kun je de oudste kathedraal van de stad bezoeken.

Centraal in Lissabon ligt het plein Rossio, waar heel wat fraaie bezienswaardigheden aan liggen. Een tweede, veel groter plein ligt aan rivier de Taag en hier worden juist meer evenementen georganiseerd. Naast Lissabon ligt een nationaal park Sintra-Cascais, met daarin buitenwijk Sintra. Op een heuvel in het park ligt Palácio de Pena, een bijzonder mooi kasteel dat in de Romantische stijl gebouwd is. Om het paleis heen waan je je in een sprookjesachtige omgeving, vol fonteintjes, bruggetjes en bankjes. Vlieg al heen en terug vanaf 48 euro.

Lissabon

 

4  Sevilla

Sevilla is de prachtige hoofdstad van Andalusië en is met ruim 1,8 miljoen mensen ook de grootste stad van de regio. De historische binnenstad van Sevilla is bijzonder uitgebreid en zou zelfs de grootste historische binnenstad van Europa zijn. Uiteraard is er dan ook genoeg te zien in de binnenstad. Kathedraal Maria de la Sede is na de Roomse Sint Pieter en de St. Paul’s Cathedral in Londen de grootste kerk van Europa. Onderdeel van deze kathedraal is de Giralda. Deze 96-meter hoge klokkentoren is het symbool van Sevilla en niet-officiële regels zeggen dat dit het hoogste punt van de stad moet blijven.

Het koninklijke paleis Alcázar wordt nog voor een klein gedeelte als zodanig gebruikt, het overgrote deel is toegankelijk voor publiek. Dit paleis heeft veel Arabische invloeden; de Arabieren waren over een periode van liefst 8 eeuwen de baas in Andalusië. Sevilla ligt een stuk landinwaarts, waardoor het in de stad tijdens de zomermaanden bloedheet wordt. Het is derhalve heel goed aan te raden om Sevilla in het voorjaar alvast te bezoeken. Tickets vanaf €63.

Sevilla

 

5  Curaçao

In het immer zonnige Caribisch gebied liggen onder meer de ABC-eilanden: Aruba, Bonaire en Curaçao. Vanuit Nederland gaan rechtstreekse vluchten naar Curaçao en het land is populair onder Nederlandse toeristen. Hoofdstad van het eiland is Willemstad, in tweeën gespleten door de Sint Annabaai. In de wijk Punda vind je de karakteristieke gekleurde huizen, waarschijnlijk het meest gefotografeerd en bekeken door toeristen. Willemstad is één van de mooiste steden van het Caribisch gebied en herbergt vele historische gebouwen.

De stranden van Curaçao zijn zoals je ze in de Caraïben mag verwachten, maar toch zijn er nog plekjes die er nog net iets meer uit springen. In het westen ligt het beroemde strand van Playa Kalki. In de zee ligt een oud scheepswrak, wat door vele vissen bewoond is en hierdoor een spectaculaire duikplek is. Een ander natuurlijk hoogtepunt is de grot van Hato. Hier vind je mythische, vage muurtekeningen van ongeveer 1500 jaar oud en is de kans groot dat je wilde leguanen tegenkomt. Curaçao behoort officieel nog altijd tot het Nederlandse koninkrijk en men spreekt hier goed Nederlands. Retours vanaf €437,-.

Curacao

 

6  Las Vegas

Las Vegas is toch een beetje de ‘drag queen’ van de VS. Alles over the top. De architectuur in Vegas is toch vooral om flink te imponeren. En dat lukt prima! Enorme gokpaleizen, bizarre hotels, spectaculaire uitgaansgelegenheden; Las Vegas is ingericht om te entertainen. Een hotelovernachting in een soort replica van Venetië? The Venetian bouwde een Venetiaanse gracht na, inclusief de Rialtobrug en de Campanile. Slenter door The Strip, de belangrijkste boulevard van Vegas en verwonder je om alle lichten, indrukken en idioterie die je er aan zult treffen. Hoewel Vegas vooral bekend is om haar casino’s, is het uitgangspunt van de stad vooral entertainment. Je vindt hier grootse themaparken, zoals Star Trek Experience, Circus Adventuredome of de achtbaan The Roller Coaster New York in het midden van de stad.

Ben je door al die lichten, geluiden en vele indrukken het overzicht kwijt? Neem dan een bezoekje aan The Stratosphere Observation Deck. Deze 350-meter hoge toren geeft je een uitzicht over Las Vegas en je kunt hier nog even lekker eten. Amerikaanse series en films waarschuwen er regelmatig grappend over: je kunt in Las Vegas érg gemakkelijk trouwen in één van de chapels, inclusief dvd van het huwelijk en een ritje in een Chevrolet. Dat is Las Vegas, vanaf 596 euro.

Las Vegas

 

7  Jakarta

Jakarta is de hoofdstad van Indonesië en heeft zo’n tien miljoen inwoners. Als we de agglomeratie erbij optellen, komen we op 28 miljoen inwoners. Het is met dit soort duizelingwekkende cijfers niet verwonderlijk dat Jakarta tot de grootste steden van de wereld behoort. Het oude stadscentrum van Jakarta heet Kota Tua Jakarta en is een enorme chaos, vol markten, verkeer, hele oude vervallen gebouwen en veel harde muziek. Het is het authentieke Jakarta, wat een enorme aantrekkingskracht heeft op zowel locals als toeristen.

Net buiten Kota Tua ligt Medan Merdekan en dat is juist groots opgezet. Hier liggen regeringsgebouwen aan de brede boulevard en veel symbolen die herdenken aan het roemruchte verleden van de stad. Het is een rustpunt in deze extreem drukke stad. Altijd leuk om te bezoeken is het Marine National Park Pulau Seribu. Je ontsnapt aan de drukte van de stad in deze baai. Er liggen liefst 112 koraaleilanden, met prachtige stranden met palmbomen en natuurlijk heb je hier uitgebreide mogelijkheden om te duiken. Let op, het regenseizoen in Jakarta loopt normaliter tot eind april. Daarna vlieg je al voor 453 euro retour.

Jakarta

 

8  Phuket

Thailand kent honderden eilanden, maar de grootste is ook verreweg het populairste. Het eiland werd in 2004 wereldnieuws toen de allesverwoestende tsunami er huishield, maar momenteel herinneren alleen enkele monumenten je nog aan deze catastrofe. Het eiland ligt op een uurtje vliegen van Bangkok, maar je kunt er ook met de auto komen via een brug die met het vasteland verbonden is. De meeste toeristen trekken naar de stranden van Patong Beach. Hier vind je de meeste hotels en uitgaansgelegenheden. Ken je de James Bondfilm The Man with the Golden Gun nog? Vlakbij Phuket ligt het eilandje Phang Nga Bay waar een groot deel van de film is opgenomen. Met een speciale James Bondtour kun je het eilandje bezoeken.

Phuket is het beste te bezoeken in het vroege voorjaar. Dat is buiten het regenseizoen en de temperaturen liggen tussen de 28 en 32 graden. Let op: het regenseizoen begint medio begin mei. Bezoek op Phuket zeker het stadje Phuket, waar de Portugezen een duidelijk spoor hebben achtergelaten tijdens de koloniale tijd. Het stadje heeft vooral veel Chinese architectuur. Ook is het leuk om het regenwoud te bezoeken. Er is een speciaal pad aangelegd, zodat je hier zonder gids kunt rondwandelen. Je hebt kans dat je olifanten en apen tegenkomt. Vanaf €517 vlieg je heen en terug.

Phuket

 

9  Florence

Toscane is de bakermat van de Renaissance en Florence is daar het beste voorbeeld van. In de zomers is het in Toscane vaak goed warm en ook ontzettend druk, dus is de stad veel aantrekkelijker in het voorjaar. Het enorme museum Uffizi herbergt veel van de kunstschatten uit die tijd, zoals het werk van Michelangelo. In de zomer staan hier flinke rijen voor de deur, de kans dat je wat sneller binnenkomt is in het voorjaar een stuk groter. De binnenstad van Florence is werkelijk prachtig en bestaat uit vele straatjes, steegjes en pleinen. Je vindt er diverse paleizen (Palazzo Vecchio, Palazzo Pitti) en gothische kerken (Santa Croce).

Florence is niet erg vlak, wat ervoor zorgt dat je op bepaalde plaatsen mooie vergezichten hebt. Aanrader daarbij is Piazzale Michelangelo, wat op een heuvel ligt. In Florence ligt ook de bijzonder oude brug Ponte Vecchio. Deze overgang werd in 1345 gebouwd en wordt nog steeds gebruikt. Tickets vanaf €42.

Florence

 

10  Rio de Janeiro

De Copacabana! De samba! We gaan naar Rio de Janeiro, de opmerkelijke miljoenenstad in Brazilië, waar het enorme Christusbeeld op de Corcovadoberg over de stad waakt. Rio heeft een prachtige ligging, tussen vele heuvels en aan de baai van Guanabara. Bekendste heuvel is het Suikerbrood, met haar enorme rotspartij direct aan de baai. Eigenlijk bestaat Rio uit twee delen, waarvan het zuiden onder toeristen het populairste is. Hier ligt het wereldberoemde strand Copacabana. Er zijn meer van dit soort bijzonder fraaie stranden, zoals Ipanema, Leblon en Barra da Tijuca. Rond deze stranden zijn veel uitgaansgelegenheden en lijkt het dag en nacht feest te zijn. Levendig is het er in ieder geval zonder meer.

In Rio is één van de grootste bibliotheken van de wereld gevestigd en hij behoort ongetwijfeld tot de mooiste. Een bezoekje aan deze Nationale Bibliotheek is sowieso de moeite waard, aangezien er nog veel meer moois te zien is in de omgeving van deze bieb. Ook de natuur is goed vertegenwoordigd in Rio. Vlak buiten de stad ligt het grootste ‘stadswoud’ van de wereld. het Park van Tijuca, waar je wilde dieren tegen kunt komen. Ook de Botanische Tuinen in Rio zijn indrukwekkend. Hier vind je onder andere vleesetende planten, die je al vanaf €540,- kunt gaan bekijken.

Rio

Gepost in Top 10's | 2652 keer gelezen

Tags:


Reacties

Sam James12/09/2023 12:43

Laten we ons verenigen om Marokko te steunen na de verwoestende aardbeving. Doneer alsjeblieft gul om hulp te bieden en gemeenschappen te herbouwen. https://whydonate.com/nl/aardbeving-marokko/


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *