Travel Blog

mrt 29

De vliegvelden van Londen

Gepost in Vliegen | geplaatst door Linda Folkers

Een weekendje Londen, daar zegt de gemiddelde stedentripper natuurlijk geen nee tegen. Een ticket voor een retourvlucht is zo geboekt. Voor je het weet sta je in hartje centrum! Dat wil zeggen, wanneer je op de juiste luchthaven landt. Met een keuze tussen zes luchthavens zitten er grote verschillen tussen afstand, ticketprijzen en bijkomende (transfer) kosten. De zes vliegvelden van Londen op een rijtje.

vliegvelden-londen-city

 

1. London Heathrow

Londen Heathrow is hét internationale gezicht van de Londense luchtvaartindustrie. Hier is het een komen en gaan van internationale vluchten. Wanneer je tijdens een intercontinentale vlucht overstapt op Londen dan is dat dus hier. Het maakt het vliegveld ook direct minder geschikt voor een korte stedentrip. De hectiek zorgt ervoor dat je maar beter ruim voor boarding time aanwezig kunt zijn.

Bereikbaarheid en bijzonderheden
Er kunnen maar beter geen doekjes om gewonden worden; London Heathrow is door zijn grootschaligheid en chaos niet het meest ideale vliegveld voor een korte stedentrip. Zo zijn er alleen al meerdere metrostations, wat vaak tot verwarring lijdt (vooral op de terugweg). Zit je eindelijk in de juiste metro, trek dan met gemak een uur uit voordat je in het centrum van Londen bent. Een snellere, maar met 28 euro per ticket ook prijzigere, optie is de trein van Heathrow naar centrum, met een theoretische reistijd van ongeveer 20 minuten. Van je gate tot hartje Londen ben je echter al snel een uur onderweg.

Zoek hier vliegtickets naar Londen-Heathrow

 

2. London City Airport

Londen City Airport is een verademing wanneer je deze vergelijkt met grote broer Heathrow. De kleinschaligheid van de luchthaven betekent dat alles sneller gaat. Je gaat vlot langs de douane en je hebt na landing binnen no time je ingecheckte koffers weer in handen. London City Airport is daarom vooral in trek bij zakenreizigers. Dat is helemaal niet zo gek wanneer je bedenkt dat dit vliegveldje ook nog eens in het hart van Londen ligt.

Bereikbaarheid en bijzonderheden
Dagelijks gaan er vluchten van en naar Amsterdam en Rotterdam. So far so good, ware het niet dat de gemiddelde ticketprijzen relatief hoog liggen. Toch loont het om vooral te speuren naar tickets buiten de spitsuren. Valt je ticket alsnog duurder uit? Vergelijk het totale kostenplaatje met die van low cost maatschappijen op de verder gelegen vliegvelden. Vliegen op London City Airport bespaart je immers flink op extra transferkosten én tijd. Met de DLR ben je namelijk voor een paar euro en binnen een half uur in hartje Londen.

Zoek hier vliegtickets naar Londen City Airport

 

3. London Gatwick

Londen Gatwick is na Heathrow de drukste airport van de stad. Gek genoeg heeft deze luchthaven toch maar één landingsbaan en één startbaan. Deze lage capaciteit leidt dan ook meer dan eens tot de nodige vertragingen. Waarom je dan toch zou vliegen op Londen Gatwick? De ruime keuze uit airlines: van KLM en British Airlines tot lowcost maatschappijen als EasyJet en Flybe. Ook de directe openbaarvervoersverbinding

Bereikbaarheid en bijzonderheden
London Gatwick ligt zo’n 45 kilometer ten zuiden van Londen. Er zijn echter wel genoeg transfermogelijkheden. De reistijd met de National Express of de Easyjet bus bedraagt tussen 75 minuten en twee uur, afhankelijk van de drukte op de weg. Je kunt ook in 55 minuten met de Thameslink-trein van Gatwick naar London St. Pancras reizen. Een ticket is verkrijgbaar vanaf 10 pond, al wisselen de tarieven sterk per vertrekmoment. De Gatwick Express naar London Victoria is duurder maar met een reistijd van een half uur tot maximaal een uur wel twee keer zo snel. Wachten op Gatwick hoeft overigens niet zo erg te zijn. Het beschikt namelijk over een groot tax free shopping gebied.

Zoek hier vliegtickets naar Londen Gatwick

 

4. London Stansted

Met 60 kilometer afstand van het centrum is London Stansted het verst verwijderd van het centrum. Het is de afgelopen jaren toch gigantische gegroeid en dat komt doordat Stansted hét lowcost vliegveld van Londen is. Vanuit Nederland vliegen hier onder anderen prijsvechters Easyjet (Schiphol) en Ryanair (Eindhoven) naartoe. Regelmatig bemachtig je zo’n vliegticket voor wat een prikkie genoemd kan worden.

Bereikbaarheid en bijzonderheden
Stansted is een groot, maar goed georganiseerd vliegveld. Dit uit zich in een gestroomlijnde incheck en douane. Bovendien zijn er genoeg restaurantjes en winkeltjes, mocht je toch wat langer moeten wachten. Om binnen 1 à 1,5 uur van en naar het centrum te komen wordt aangeraden om de bus of de trein te nemen. De National Express bus is de goedkoopste en meest aantrekkelijke optie: de bussen vertrekken minimaal tweemaal per uur en in piekuren iedere 10 minuten.

Zoek hier vliegtickets naar Londen Stensted

 

5. London Luton

London Luton is na London City Airport de kleinste in de wijde omgeving. Dit, in combinatie met zijn ligging, zo’n 55 kilometer ten noorden van het stadscentrum, maakt het niet direct de meest logische keuze voor een kort bezoek aan Londen. Waarom vliegen op Luton toch een leuke optie kan zijn? Het is het ideale beginpunt wanneer je eens de omgeving van Londen wilt verkennen. In een zucht sta je bijvoorbeeld in studentenstad Oxford.

Bereikbaarheid en bijzonderheden
Vanuit Nederland vliegen onder meer British Airways, Easyjet, Iberia en Vueling rechtstreeks naar London Luton. Mocht je dus een goedkoop ticket kunnen scoren, dan zijn er natuurlijk manieren om in het centrum van Londen te geraken. Met Green Line 757 of de goedkopere Easyjet bus sta je binnen 1,5 uur op het centrale Victoria station. Een andere optie is de trein: een gratis shuttlebus brengt je binnen 5 minuten naar het Luton Airport Parkway station. Vanuit hier neem je de directe trein naar London Blackfriars of de London Bridge.

Zoek hier vliegtickets naar Londen Luton

 

6. London Southend

Met een afstand van ongeveer 70 kilometer naar het centrum van Londen ligt London Southend het verst buiten de stad. Niet voor niets hoort London Southend bij de meest misleidende vliegveldnamen – het is alsof de luchthaven van Rotterdam ineens ‘Amsterdam-Zuid’ genoemd zou worden. Vanwege de afstand zijn de tickettarieven echter vaak aantrekkelijk laag. Ook als je niet in Londen zelf moet zijn, maar ten oosten van de stad, kun je een vlucht naar London Southend overwegen.

Bereikbaarheid en bijzonderheden
Vliegen naar London Southend doe je vanaf Schiphol met Easyjet, of vanuit Groningen met Flybe. Het vliegveld heeft een rechtstreekse treinverbinding met het Londense Liverpool Street Station, niet ver van het Museum of London en St. Paul’s Cathedral. Treintickets zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 20 euro per enkele reis, de treinrit duurt net iets minder dan een uur. De rit naar het strand van Southend-on-Sea is, met ongeveer 5 kilometer, aanzienlijk korter.

Zoek hier vliegtickets naar Londen Southend

 
Maakt het je niet uit naar welk vliegveld in (of bij) Londen je vliegt? Dan vind je de goedkoopste vliegtickets Londen op deze pagina. In de uitgebreide reisgids van Tix lees je onder andere meer over het openbaar vervoer in Londen.

Gepost in Vliegen | 73460 keer gelezen

Tags:


Reacties

Tix Redactie05/02/2018 10:06

Hoi Roelf, vanaf Groningen Airport Eelde kun je momenteel alleen rechtstreeks op Londen Southend vliegen, met luchtvaartmaatschappij FlyBe.


Roelf linker04/02/2018 14:14

Er is iemand uit Londen die naar groninger airport Eelde die woont on egerton van af welk vliegveld kan die het beste vliegen


sembosch27/02/2017 10:55

ik vind het mooi!!


Yoho17/04/2016 13:24

London is een grote ghetto geworden Vind het niet meer leuk.


Martin de Jong17/04/2016 12:25

Londen is top. Je kunt ook Londen bekijken via wandel of fiets tour. Zo kun je Windsor of Hampton Court bezoeken met een bike. Daarnaast zijn er wandelingen door Londen. Voor meer informatie Mind the Gap Tours. Info@mindthegaptours.com of www.mindthegaptours.com


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *