Travel Blog

jul 25

Make-up in je handbagage? Dit zijn de regels

Gepost in Vliegen | geplaatst door Linda Folkers

Voor een citytrip of korte vakantie heb je vaak niet meer nodig dan hetgeen wat in je handbagage past. Daarnaast scheelt het behoorlijk wat geld wanneer je er voor kiest om enkel handbagage mee te nemen. Het inchecken van ruimbagage wordt tegenwoordig apart berekend en deze tarieven lopen soms aardig op. Op reis gaan met enkel handbagage is echter niet altijd een optie, vanwege de strenge handbagageregels. Hoe neem je bijvoorbeeld vloeistoffen mee en waar laat je je make-up? Hieronder vind je de belangrijkste regels en tips!

Scheermesjes, deodorant en andere toiletartikelen

Er gelden al een tijd strengere regels voor het meenemen van handbagage. Sommige spullen uit je toilettas mag je niet zomaar in je handbagage meenemen. Dit geldt vooral voor scherme en/of puntige voorwerpen. Een puntkam, nagelschaar, nagelvijl of een knipscheermes mogen bijvoorbeeld alleen mee in je ruimbagage.

Een nagelknipper of wegwerpscheermesje (met losse mesjes in een houder) mag daarentegen weer wel mee in de cabine. Ook deodorant mag mee in de handbagage, mits de verpakking niet groter is dan 100 ml. Heb je meer nodig? Dan kun je het beste na de douane een busje deo aanschaffen.

handbagage-regels

 

Wat te doen met je make-up?

Hoe zit het met je beautycase? Deze kan je sowieso niet als handbagage meenemen, maar mag een simpele eyeliner of lipgloss wel? Gezien de vrij strenge algemene regels voor vloeistoffen en gels is het soms lastig te bepalen welke producten uit je make-up koffer mee kunnen. Wij zochten het voor je uit. Je wilt er immers toch goed uit zien wanneer je op citytrip of korte zakenreis gaat, dus een mascara en mooie lipstick mag je zeker niet thuis laten.

Kleine verpakkingen zoals die van een lippenstift of foundation is geen enkel probleem om mee te brengen, deze kunnen gewoon in de doorzichtige hersluitbare plastic zak. Het is bij lotions, crèmes en andere flacons zoals shampoo goed opletten of deze de maximale inhoud van 100ml niet overschrijden. Wanneer dit niet het geval is kunnen ook deze producten in de plastic zak van 1 liter.

Wanneer de flacons meer bevatten is het een handige tip om deze over te gieten in een reisflacon van 100ml. Zo heb je toch je favoriete shampoo, lotion of lenzenvloeistof mee op reis en hoef je niet direct naar de supermarkt of drogisterij wanneer je op bestemming bent aangekomen. Heb je geen zin om alles over te gieten? Er zijn ook hele leuke mini verpakkingen te koop van uiteenlopende merken. Van een fijne shampoo tot heerlijke handcrème, allemaal in toegestane hoeveelheden die je zo kunt meenemen!

Vloeistoffen

Vloeistoffen en gels worden slechts in kleine hoeveelheden geaccepteerd, maar om hoeveel milliliter spreken we dan? De algemene regel voor alle vliegtuigmaatschappijen is de toegestane hoeveelheid van 1 liter. Dit dient echter verdeeld te worden over flesjes of verpakkingen van maximaal 100ml per stuk. Je kunt dus 10 stuks á 100ml in je handbagage vervoeren.

De verpakkingen met vloeistoffen of gels van maximaal 100ml dienen zichtbaar in een hersluitbare, plastic zak van maximaal 1 liter vervoert te worden. Voor ieder persoon is slechts 1 plastic zak toegestaan. Er worden vanzelfsprekend wel uitzonderingen gemaakt voor medicijnen die tijdens de vlucht gebruikt dienen te worden, babyvoeding en vloeistoffen die gekocht zijn in de tax-free zone.

vloeistoffen-handbagage

Nog meer in de handbagage

We kregen diverse vragen van bezoekers of andere zaken ook mee mogen in de handbagage. Een greep uit de reacties, met daarbij de vermelding of het wel of niet* mee mag in de handbagage:

Baardtrimmer – ja
Elektrische tandenborstel – ja
Haaknaald – nee
Haarlak – ja (max. 100 ml)
Laserpen – nee
Pincet – ja
Reinigingsdoekjes – ja
Spiegel – ja
Stijltang – ja
Voedingssupplementen – afhankelijk van type en bestemming
Wandelstok – nee

*Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. Controleer de actuele regels van je luchtvaartmaatschappij voor vertrek.

Oeps, vergeten!

Het overkomt de beste wel eens: je bent ingecheckt, hebt de paspoortcontrole achter de rug en beseft je opeens dat er een product in je trolley zit dat écht niet mee mag. Dit kan een deodorant zijn, je fles parfum, een net nieuwe foundation, een setje breinaalden of je favoriete hydraterende crème die je zo graag op wilde doen om je huid te beschermen tegen de droge vliegtuiglucht. Helaas is er niets aan te doen en zal het, mits het meer als 100ml en niet in een plastic zak zit, er uit moeten en in beslag genomen worden. Wil je dit voorkomen, dan kan je er voor kiezen om het op te laten sturen (tegen betaling uiteraard) naar je vakantiebestemming of je huisadres. Zo hoef je niet met pijn in je hart je product af te staan en kan je hem op bestemming of thuis weer gebruiken.

Gepost in Vliegen | 347759 keer gelezen

Tags: ,


Reacties

Juliette Colenbrander.08/05/2024 11:38

Ik gebruik Eucerin-Aquaphor creme. Voorgeschreven van de dokter/dermatoloog. Ik heb daar schriftelijk bewijs van via de Apotheek. Het is 198 g. Mag ik dat meenemen in mijn handbagage !!!!!!. Ik kan absoluut niet zonder deze creme....


Anne12/01/2024 09:01

Wat het lastig maakt is dat 10 items van 100ml niet in een 1-liter zak passen, want die zak is ca 20x20 cm en dan krijg je dat er nooit allemaal in. Ook doen sommige maatschappijen lastig over of een zonnebrandstick of deostick nu wel of niet los in de handbagage mee mag, of zelfs een stuk zeep. Internationale afspraken wereldwijd zou dit zo veel aangenamer maken en veel vragen voorkomen.


Marietta12/06/2023 20:46

Hallo.Mag elektrische scheer apparaat in de hand bagageruimte nemen?


Dirk Van Overtveld13/01/2023 12:18

Beste mag er plamuurvulsel mee in de handbagage. Je hebt die als poeper maar ook als gekneden mengsel. Bedankt voor jullie antwoorden


K.buchholz25/09/2021 16:24

Mag ik mijn inhalers in mijn handbagage doen


Jaco30/06/2020 16:06

Een verpakking waarin 150 ml haarolie zat, maar nu nog ongeveer de helft, levert dat problemen op?


inka24/01/2020 12:50

thermos kan leeg mag dat


lua01/12/2019 22:23

Er zijn tegenwoordig vloeistof scanners. Helaas mag je nog steeds 100ml per flesje meenemen. Maar je hoeft vaak je vloeistoffen tas niet eruit te halen. Neem nooit op vliegveld zakje aan. Die is namelijk 750 ml. Neem shampoo als zeepblock mee Er zijn zelf 2in1 shampoo/cremespoeling. Mijn tip is aan iedereen. Neem 3 P mee Paspoort,Pillen,Poen (pinpassen) dan kun je vrijwel altijd verder reizen. .


Juul19/08/2019 12:45

Hi, @ tixredactie: Ik lees en snap dat je max 1 liter mee mag nemen aan flesjes e.d. En dat je maar 1 literzakje mag meenemen p.p. Maar nu lees ik ook dat je t mag verdelen over meerdere zakjes, zolang t maar in totaal 1 liter is? Mag dat dan allebei?


van immerseel conny10/05/2019 11:29

mag er een water koker mee


devriese01/05/2019 12:17

mag je dit meenemen in u ruimtebagage Schuim en sprays onder druk, zoals scheerschuim of deodorant onder druk


johan10/04/2019 17:47

mag in de hand bagage van uit Spanje kruiden of paprikapoeder meenemen in een doorzichtig zakje en van uit Nederland zakjes om hacee of goulash te maken?


Janiet09/04/2019 19:48

Ik ga binnenkort op vakantie. Nu is mijn vriend op vakantie jarig , nu wil ik van thuis een cadeau Meenemen dat betreft of een gopro of een sporthorloge Mag dat gewoon mee in mijn handbagage koffer ? Niet dat het dalijk in beslag word genomen.


Mary06/04/2019 19:31

Hallo mag een inklap wandelstok mee in handbegage deze heb ik nodig v.onderstenig. en heb verbandmaterialen en heb daar een klein schaartje bij voor Hulp v. Mij te verzorgen heb zeer dun huid die bloeden gaat mag dit mee in handbegage?


Jet21/03/2019 19:54

@pleun ik mocht mijn pincet wel mee, was geen probleem


Scott17/03/2019 19:05

Ik had een flesje deodorant meegenomen en bij de douane was er niks van gezegd maar toen ik op de terugweg in Griekenland langs de douane ging werd het ingenomen! Hoe kan dat?


Pleun21/02/2019 07:45

Een pincet mag ABSOLUUT niet mee in de handbagsge... mijn vrouw heeft hem al 2x af moeten geven.


Diana07/02/2019 16:41

Mijn dochter houdt altijd een reisdagboekje bij. Nu gaan we binnenkort een paar dagen naar Londen, mag ze een klein plastic knutselschaartje meenemen? (Is helemaal van plastic en maar 7 cm groot)


Diana07/02/2019 16:40

Mijn dochter houdt altijd een reisdagboejje bij. Nu gaan we binnenkort een paar dagen naar Londen, mag ze een klein plastic knutselschaartje meenemen? (Is helemaal van plastic en maar 7 cm groot)


Nicolet Soetens06/02/2019 08:14

Ffe n vraag: Hoe krijg ik alles in zo’n klein zakje en hoe doen anderen dat? Mijn -uiteraard in kleine hoeveelheden- Dagcreme nachtcrème oogcreme oogmakeup- verwijderaar make-up poeder blush wenkbrauw- potlood oogpotlood lippenstift eau de toilette deodorant doucheschuim en bodymilk. En dan laat ik mijn voetencreme nog wel thuis


Janne07/12/2018 21:01

Mag een opvouwbare paraplu mee in de handbagage?


Esme29/11/2018 11:53

Hoi misschien onlogische vraag maar haaknaalfen mogen niet mee maar die zijn meestal van ijzer etc.. Mag een haaknaald van plastic wel mee?


Tix Redactie03/10/2018 13:14

@Inga: Bedoel je een stylus of een elektronische sigaret? Deze mogen beide in de handbagage, e-sigaretten moeten zelfs in de handbagage mee.


Inga Doornhein03/10/2018 11:50

mag een E-pen mee in doos in handbagage?


Tix Redactie11/09/2018 09:51

@Tonk: Doorgaans mag je enkele tulpenbollen meenemen in je (hand)bagage, maar dit hangt wel af van het land waar je naar toe reist. Als je ook bloembollen van andere planten mee wilt nemen, is het verstandig om vooraf te kijken of hier een certificaat voor nodig is: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/import-planten-groenten-fruit-plantaardige-producten/certificaat-en-inspectieplichtige-producten-bij-import


Tonk Zwartjes10/09/2018 17:14

mogen tulpenbollen in de handbagage?


Tix Redactie05/09/2018 11:17

@Jan: in combinatie met een doktersrecept mogen medicijnen mee in de handbagage. Deze mogen in de verpakking blijven, maar het is wel makkelijk om de medicijnen gezamenlijk in een apart zakje te stoppen.


Jan Broere05/09/2018 10:13

Mogen medicijnen wel mee in de handbagage. Moeten ze ook in een plastic zak of kunnen ze in de verpakking blijven


Tix Redactie31/08/2018 11:15

@Alie: je kunt de zakjes inderdaad op het vliegveld krijgen, bij de handbagagecontrole. Je kunt je spullen alvast in een afsluitbaar diepvrieszakje stoppen. Soms is dit voldoende, maar afhankelijk van het type zakje kan het ook zijn dat je het op verzoek in een ander zakje moet overladen.


alie30/08/2018 13:44

krijg je die zakjes op schiphol waar de vloeistof in mag .want ik heb zelf afsluitbare diepvrieszakjes


Tix Redactie22/08/2018 11:12

@Lenie: Als je medicijnen meeneemt, moet je op verzoek een doktersrecept kunnen overhandigen of kunnen aantonen dat de medicijnen op naam staan. Voor douanecontrole in het buitenland is het bovendien verstandig om ook een Engelse versie van het doktersrecept mee te nemen.


Lenie buijs20/08/2018 19:17

Mogen medicijnen mee in de handbagage


Tix Redactie15/08/2018 10:20

@Ine: Een Apple watch (en ieder ander horloge) moet je bij de veiligheidscontrole inderdaad even af doen en in een bakje door de scanner laten gaan. Tijdens de vlucht mag je deze uiteraard gewoon dragen.


Ine12/08/2018 15:12

Heb je nog tips voor een Apple watch, moet je die af doen en apart in het bakje doen bij je telefoon, iPad en zo?


Tix Redactie03/08/2018 08:35

@NoH: Ja, reinigingsdoekjes mogen mee in de handbagage.


noH02/08/2018 17:04

Hallo, Mogen reinigingsdoekjes mee in de handbagage? Er staan geen ml op.


Tix Redactie01/08/2018 08:57

Hoi Linda, voedingssupplementen mogen soms in de handbagage, maar soms ook niet. Op https://blog.bodyenfitshop.nl/tips-tricks-supplementen-mee-op-vakantie/ vind je een uitgebreid artikel over het vervoeren van voedingssupplementen in je (hand)bagage.


Tix Redactie01/08/2018 08:54

Hoi Jens, een laserpen mag niet mee in de handbagage en zul je (als deze in een in Nederland én het land van aankomst toegestane laserpen-klasse valt) in de koffer moeten vervoeren.


Linda31/07/2018 22:35

Mogen voedingssupplementen mee in de handbagage?


Jens31/07/2018 16:11

Ik heb dus een laser pen mag die in de handbagage


Tix Redactie27/06/2018 09:14

@Liz: als de verpakking kleiner is dan 100ml, dan mag haarlak mee in de handbagage.


Liz25/06/2018 15:33

Mag haarlak mee in de handbagage?


Tix Redactie05/06/2018 09:33

@Saar: De kwasten wel, de poeders en mascara kun je het beste in een doorzichtig zakje stoppen.


Saar05/06/2018 09:02

Goedemorgen, Mag mijn make-up (poeders+kwasten en mascara) los van het doorzichtige zakje mee in mijn handbagage?


Tix Redactie05/06/2018 08:36

@C. Schuitema: Bij de meeste maatschappijen mag een wandelstok niet mee als handbagage. Deze kan het beste in de ruimbagage worden vervoerd. Indien deze nodig is voor de mobiliteit, dan kan er (vaak tot ongeveer 48u voor vertrek) speciale assistentie worden aangevraagd bij de luchtvaartmaatschappij.


C. Schuitema04/06/2018 13:49

Hallo, ik heb een inklapbare wandelstok. Mag ik die meenemen in de handbagage?


Tix Redactie17/05/2018 17:46

@Annemarie: Een stijltang mag mee in de handbagage.


Annemarie Ciliacus17/05/2018 11:20

mag ik een stijltang meenemen in mijn handbagage?


Tix Redactie09/05/2018 13:28

@Petra: Een elektrische tandenborstel mag je in principe gewoon in je handbagage meenemen. Let wel op dat een tube tandpasta niet meer dan 100ml mag zijn.


Petra09/05/2018 13:25

Goedemiddag, ik kan het nergens vinden: een elektrische tandenborstel mag die in de handbagage? Wij nemen altijd gewone tandenborstels mee omdat iemand ons vertelde dat het als wapen wordt gezien? Bedankt!


Tix Redactie09/05/2018 13:14

@Roos: De zakjes hebben doorgaans een inhoud van 1 liter, dus meer dan 10 items zal lastig worden. Je mag het wel verdelen over meerdere zakjes, zolang je maar onder de 1000ml. blijft. In de meeste gevallen zal 75g crème ongeveer gelijk zijn aan 75ml, tenzij de crème zeer licht is. Op veel tubes staat de inhoud in zowel ml als gr vermeld.


Roos07/05/2018 17:53

Als ik het goed begrijp mag je in je handbagage max. 10 flesjes/tubes meenemen met een inhoud van max. 100 ml. Mogen er wel meer dan 10 (tien) items in dat zakje? Zolang je onder de 1000 ml. totale inhoud blijft? En is een tube crème van 75 gr vergelijkbaar met 75 ml.?


Tix Redactie24/01/2018 10:51

@Koos In principe mag een baardtrimmer mee in de handbagage, maar als je met ruimbagage reist, is het beter om het daarin te vervoeren. Securitymedewerkers kunnen een voorwerp bij twijfel namelijk alsnog weigeren.


koos22/01/2018 18:57

mag een electrische baardtrimmer mee in de handbagage


Tix Redactie17/01/2018 09:43

@E.v.d.Bos Een haaknaald is vrij scherp, waardoor de meeste airlines dit niet zullen toestaan in de handbagage.


E.v.d.Bos15/01/2018 14:58

Mag je een haaknaald mee aan boord nemen?


P.Buist22/11/2017 18:47

Ik had ik mijn handbagage, zonder dat ik het wist 7 kleine handschaartje van 11 cm lang. Niemand heeft het ontdekt. Hoe kan dat?


Tix Redactie22/11/2017 08:57

Jazeker, dat mag beide in de handbagage. Als je een knipscheermes hebt, dan moet deze in de ruimbagage.


r wijnolts18/11/2017 17:04

mag hand scheer houder met weg gooi mesje in hand bagage en scheergel mag dit ook in hand bagage mee


Tix Redactie15/11/2017 12:28

@Elly: een pincet en een spiegeltje mogen beide mee in de handbagage.


Elly Ansems11/11/2017 21:26

Een pincet een klein spiegel doorsnee 5 cm mag dat mee in je handbagage


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *