Auto huren? Hier moet je op letten
Gepost in Vliegen | geplaatst door Linda FolkersSteeds vaker worden vakanties niet in pakketten geboekt, maar boeken reizigers een los vliegticket in combinatie met een hotel, een bed en breakfast of een camping. En in veel gevallen hoort daar een huurauto bij.
Het boeken van een huurauto kan echter ingewikkeld zijn, en als je niet oplet betaal je al snel te veel. Met deze tips voorkom je hoge kosten, en rijd je relaxed rond op je vakantiebestemming.
1. Boek ALTIJD een vol/vol-brandstofbeleid
Als je een huurauto boekt, kun je grofweg kiezen uit twee brandstof-opties: vol-vol en restitutie. Bij vol-vol krijg je de auto met een volle tank mee, en dien je deze ook weer met een volle tank in te leveren, zonder extra kosten. Ook bij restitutie is de tank bij aankomst vol, maar mag je deze met een lege tank inleveren. Je betaalt dan voor de volle tank, en krijg het verschil na het inleveren weer terug. Autoverhuurmaatschappijen rekenen hiervoor echter een eigen tarief, en vragen vaak nog extra servicekosten voor de volle tank brandstof. De exacte kosten weet je dus pas na je vakantie, en kunnen dan flink tegenvallen.
Boek dus ALTIJD een huurauto met een vol/vol brandstofbeleid. Dan weet je vooraf exact hoeveel je kwijt bent. Als je de auto zo ver mogelijk afgetankt inlevert tenminste, want anders kunnen er alsnog extra brandstofkosten in rekening worden gebracht. Maak voor de zekerheid een foto van de kilometerstand en het brandstofniveau op het moment van inleveren als bewijs.
2. Wat is de beste tijd om te boeken?
Waar de tarieven van vliegtickets continu variëren, is dit bij huurauto’s aanzienlijk minder het geval. Doorgaans geldt: hoe eerder geboekt, hoe voordeliger. Omdat je in veel gevallen je geboekte huurauto gratis kunt annuleren tot 24 of 48 uur voor de boekingsdatum, zullen de tarieven niet snel dalen.
Wil je je huurauto zo goedkoop mogelijk boeken? Reserveer hem dan zo ver mogelijk van tevoren. Als je plannen wijzigen, kun je je reservering bij de meeste maatschappijen nog gratis ongedaan maken. Bij TIX.nl kun je een huurauto gratis annuleren, aanpassingen kunnen zonder extra kosten worden doorgevoerd. Afhankelijk van het type wijziging wordt het verschil tussen het geboekte en het actuele tarief echter wel als meerprijs doorberekend.
3. Zo vermijd je lange rijen bij het autohuurloket
Wie tijdens de zomervakantie denkt om ‘even’ de huurauto op te halen bij de autoverhuurbalie, komt meestal bedrogen uit. Zeker in landen als Spanje en Italië is een wachttijd van een uur geen uitzondering. Het frustrerende is echter meestal, dat er bij enkele verhuurmaatschappijen een ellenlange rij wachtenden staat, terwijl er bij andere verhuurders geen kip staat te wachten. En switchen is op de luchthaven helaas niet meer mogelijk. Hoe voorkom je dat jij nu net in de langste rij moet aanschuiven?
De prijs kan al een eerste indicatie zijn. Veel reizigers kiezen voor de goedkoopste maatschappij, waardoor de meeste mensen daar in de rij belanden. De onderlinge prijsverschillen kunnen echter fluctueren, dus de goedkoopste van vandaag hoeft dit morgen niet perse opnieuw te zijn. Is het prijsverschil tussen de goedkoopste en op-één-na goedkoopste slechts enkele euro’s? Dan kun je overwegen om voor de iets duurdere te gaan.
Kijk daarnaast bij het boeken ook goed naar de beoordelingsscores van andere gebruikers, en vergelijk deze met die van andere maatschappijen. Ook kun je bij TIX.nl de gemiddelde wachttijd aan de balie bekijken. Dit is -zeker in vakantieperiodes- geen garantie, maar kan wel een goede indicatie zijn.
Let bij het boeken van je huurauto ook op de opties ‘Ophalen op de luchthaven’ of ‘Shuttlebus’. Sommige verhuurmaatschappijen hebben een balie in de luchthaventerminal, terwijl je in andere gevallen met een shuttlebus naar een andere locatie moet worden gebracht om je huurauto op te halen. Soms heeft een shuttlebuslocatie een positieve invloed op de lengte van de rij, maar niet altijd. Bovendien moet je ook bij het terugbrengen van de auto gebruik maken van de shuttlebus, wat tijdens een hectische terugreis niet ideaal is.
Eigenlijk zijn de rijen bij het autohuurloket te vergelijkbaar met die bij de kassa in de supermarkt: zelfs als je een overwogen keuze probeert te maken, eindig je in de minst gunstige rij…
4. Eigen risico
Een verzekering is verplicht bij het boeken van een huurauto, maar vaak heeft deze polis een hoog eigen risico. Afhankelijk van het type auto dat je huurt, ben je bij schade of diefstal een paar honderd tot enkele duizenden euro’s kwijt. Je kunt er echter voor kiezen om dit eigen risico af te kopen. Bij eventuele schade kost het je dan niets.
Heb je tijdens het boeken het volledige eigen risico al afgekocht? Ook dan zullen ze je aan de verhuurbalie nogmaals een verzekering proberen te verkopen. Ga hier niet in mee, hoe overtuigend de baliemedewerk(st)er ook klinkt. Eén keer afkopen is voldoende.
5. Accessoires neem je beter mee
Aan het einde van het boekingsproces kun je ook nog accessoires bijboeken. Een stoelverhoger, kinderstoel of navigatiesysteem bijvoorbeeld. In de meeste gevallen kun je dit beter zelf meenemen, gezien de hoge tarieven.
In onder meer Italië is een autostoel of stoelverhoger verplicht tot een lengte van 1.50m. Voor een eenvoudige, nieuwe stoelverhoger betaal je in Nederland niet meer dan 15 á 20 euro. Een autoverhuurmaatschappij rekent al snel €12 per dag voor zo’n verhoger. Voor langere perioden zit hier vaak een maximum aan, maar dat ligt enkele malen hoger dan de nieuwprijs. Gelukkig kun je bij diverse luchtvaartmaatschappijen, waaronder Ryanair en Easyjet, gratis een autostoel of zittingverhoger meenemen. Controleer de voorwaarden uiteraard wel even bij de airline waar je mee vliegt.
Een smartphone met een mobiel ‘Data in het buitenland’-pakket is -zeker in Europa- goedkoper dan het bijboeken van een navigatiesysteem. Bovendien beschikken veel nieuwere modellen huurauto’s over een ingebouwd navigatiesysteem. Het is tijdens het boeken van de auto echter niet inzichtelijk of jouw huurauto hierover beschikt. Als je voor de zekerheid een navigatiesysteem reserveert en je auto blijkt ook al van navigatie te zijn voorzien, dan is dit niet te restitueren. Zelf een navigatiesysteem meenemen, of gebruik maken van navigatie op je smartphone is meestal het voordeligst.
6. Onbeperkte kilometers?
Ben je van plan om veel te rijden tijdens je vakantie? Let er dan op dat je voor een huurauto met onbeperkte kilometers kiest. Lees voor het boeken ook even goed de kleine lettertjes door. Sommige verhuurmaatschappijen noemen het ‘onbeperkt’, maar stellen wel de voorwaarde dat de huurauto binnen een x-aantal kilometer wordt teruggebracht naar de ophaallocatie voor onderhoud.
7. Rapporteer en documenteer schade
Controleer de auto bij ontvangst op eventuele schade. Als de auto krassen of deuken heeft die niet op het formulier staan dat je bij afgifte meekrijgt, moet je dit direct bij de balie melden. Dan voorkom je dat jij bij het inleveren van de auto op de al aanwezige schade wordt aangewezen.
Maak voor het inleveren van de auto foto’s van de buitenzijde, de kilometerstand en eventueel van het interieur. Dit kan helpen bij het aanvechten van onterechte schadeclaims.
Heb je schade gereden, en moet je de auto buiten de reguliere openingstijden van de verhuurmaatschappij inleveren? Neem dan telefonisch contact op met de verhuurder, om de schadeafhandelingsprocedure te bespreken. In sommige gevallen zul je de auto namelijk eerder moeten inleveren, om verlies van het eigen risico te voorkomen.
8. Meest gemaakte fout: geen creditcard op naam van de bestuurder
Volgens autoverhuurmaatschappijen is het vergeten van een creditcard op naam van de hoofdbestuurder de meest gemaakte fout bij het boeken van een huurauto. Bij het afhalen van de huurauto op je vakantiebestemming heb je deze namelijk nodig, omdat de verhuurmaatschappij een borgsom op deze creditcard blokkeert.
Heeft de hoofdbestuurder geen creditcard? Dan wordt het lastig -en bij veel maatschappijen zelfs onmogelijk- om een huurauto mee te krijgen. Het aanvragen van een creditcard bij een bank duurt, vanwege een verplichte kredietcheck, minimaal enkele dagen.
Vraag deze daarom op tijd aan, zodat jij op je vakantiebestemming volledig zen kunt rondrijden.
Reacties
Bedankt voor de goede tips voor het huren van een auto. Wij hebben familie in het buitenland die binnenkort hier op bezoek komt en willen voor hen graag een auto huren. Het is goed om te weten dat je het eigen risico kan afkopen, zodat autoschadeherstel niet voor jouw rekening komt. Ik denk dat we dat zeker doen, zo lopen we verder geen risico. https://officiumschadeherstel.nl/services/
Schrijf een reactie