Travel Blog

dec 13

10 Minder bekende wereldwonderen

Gepost in Top 10's | geplaatst door Linda Folkers

Vorige week gaven we je al een overzicht van tien plekken die je gezien moét hebben. De meeste doorgewinterde reizigers hebben die bezienswaardigheden echter allang op hun lijstje staan.

Voor hen, maar uiteraard ook voor alle andere reisfanatici, geven we daarom nóg eens tien tips. Maar ditmaal voor iéts minder, maar minstens zo indrukwekkende wereldwonderen.

1 Krater van Derweze, Turkmenistan

Columnist Jurriaan Teulings verkoos het al tot het meest bizarre gat ter wereld. Vlakbij het Turkmeense Derweze (of Darvaza) staat een enorme krater al decennialang in brand. De Poort naar de Hel, wordt het hierdoor ook wel genoemd. De vlammen worden aangewakkerd door een ondergrondse gasvoorraad. Wanneer het gas uitgaat, durft niemand te voorspellen.

wereldwonderen_derweze_s

 

2 Grote Boeddha van Leshan, China

Op het punt waar drie Chinese rivieren bij elkaar komen, staat ’s wereld’s grootste stenen Boeddha. Met een hoogte van liefst 71 meter was het 1.200 jaar oude standbeeld zelfs lange tijd het grootste beeldhouwwerk ter wereld. Saillant detail: in de achtste eeuw na Christus dachten ze er al aan om een afwateringssysteem in te bouwen, om erosie tegen te gaan. Vandaag de dag werkt dit systeem nog steeds.

wereldwonderen_leshan_s

 

3 De grotten van Ajanta en Ellora, India

De grotten van Ajanta en die van het 80 kilometer verderop gelegen Ellora zijn beide door UNESCO verkozen tot Werelderfgoed. Meer dan duizend jaar lang werkte de lokale bevolking aan schilderkunst, beeldhouwwerken en uitgehouwen zalen en tempels. Gebroederlijk staan gebedshuizen uit meerdere godsdiensten naast elkaar, waarmee de Indiërs laten zien dat een verschil in religie geen enkel probleem hoeft te zijn.

wereldwonderen_ellora_s

 

4 Socotra-archipel, Jemen

Ongeveer 300 kilometer uit de kust van Jemen ligt een bijna buitenaardse eilandengroep. De Socotra-archipel beschikt over een unieke flora en fauna, waarvan de markante drakenboom een voorbeeld is. Buiten het regenseizoen (van juni tot en met september) is de archipel erg populair bij ecotoeristen, maar ook liefhebbers van fraaie, witte zandstranden.

wereldwonderen_socotra_s

 

5 Pagan, Myanmar

In Pagan vind je de grootste verzameling boeddhistische tempels, ruïnes en stoepas ter wereld. Dat is niet verwonderlijk, want zo’n duizend jaar geleden was het de invloedrijke hoofdstad van het boeddhistische Pagan-rijk. Gelukkig is er nog veel uit die tijd bewaard gebleven en gaat de geschiedenis van Pagan niet verloren.

wereldwonderen_pagan_s

 

6 Dodevlei, Namibië

De Dodevlei is een droombestemming voor natuurfotografen. Een grote, witte kleivlakte, omringd door enkele van de hoogste zandduinen ter wereld. De naam van de vallei is afgeleid van het klimaat. In de Dodevlei is het namelijk zó droog, dat de eeuwen geleden gestorven acacia-bomen de kans niet krijgen om te vergaan.

wereldwonderen_deadvlei_s

 

7 Salar de Uyuni, Bolivia

Jurriaan Teulings verkoos het al tot één van de mooiste plekken op aarde. En terecht. Vooral als de enorme zoutvlakte door een regenbui bedekt is met een dun laagje water, waardoor het verandert in ’s wereld’s grootste spiegel, is Salar de Uyuni een bizar en surrealistisch landschap.

wereldwonderen_salar_de_uyuni_s

 

8 Palitana / Khajuraho / Harmandir Sahib, India

India is het land van de duizenden tempels. En ze zijn bijna allemaal even mooi. Van de prachtige jaïnistische tempels in Palitana (afgebeeld) tot de 1000 jaar oude tempels vol erotische beeldhouwkunst in Khajuraho, of de gouden sikh-tempel Harmandir Sahib. We konden niet kiezen, want eigenlijk verdient vrijwel iedere Indiase tempel een vermelding in deze lijst.

wereldwonderen_palitana_s

 

9 Cueva de los Cristales, Mexico

Hoewel de enorme kristallen (tot wel 12 meter hoog!) miljoenen jaren geleden zijn gevormd, is de Mexicaanse kristallengrot het jongste ‘wonder’ in deze lijst. Pas in 2000 ontdekten mijnwerkers de Cueva de los Cristales, bijna 300 meter onder de oppervlakte. Dankzij de constante temperatuur van bijna 60 graden zal de grot nooit een toeristische attractie worden. En dat is misschien maar goed ook, want zo blijven de extreem heldere kristalzuilen goed beschermd tegen invloeden van buitenaf.

wereldwonderen_cueva-de-los-cristales_s

 

10 Slot Neuschwanstein, Duitsland

Slot Neuschwanstein is één van de bekendste kastelen ter wereld. Maar dan eigenlijk niet het kasteel zelf, maar de replica ervan. Walt Disney baseerde het kasteel van Doornroosje in Disneyland namelijk op Slot Neuschwanstein. Het ‘originele’ kasteel werd in de 19e eeuw gebouwd in opdracht van Koning Ludwig. Hij werd later krankzinnig verklaard, maar zijn creatie is tegenwoordig wel één van Duitsland’s populairste toeristische attracties.

wereldwonderen_neuschwanstein_s

Foto Cueva de los Cristales door OggiScienza, overige foto’s via Shutterstock.
Is dit nog niet wonderlijk genoeg voor je? Op Telegraaf Reiskrant staan nóg eens 10 minder bekende wereldwonderen.

Gepost in Top 10's | 66728 keer gelezen

Tags: , , , , , ,


Reacties

Stephanie Smolders17/01/2016 18:08

Ik kende ze wel al allemaal, maar nog niet geweest! Oooit!! www.stephaniesmolders.com


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *