Travel Blog

apr 26

Koninklijke bestemmingen

Gepost in Top 10's | geplaatst door Linda Folkers

Op Koningsdag worden de Nederlandse stadscentra overspoeld door in oranje uitgedoste toeristen uit binnen- en buitenland. Als zij hun reisgidsen bijgewerkt hebben, tenminste.

Je kunt er voor kiezen om Koningsdag in eigen land te vieren, maar ook in het buitenland zijn diverse koninklijke bestemmingen. Je moet de hossende oranje menigte er dan zelf even bij denken. Of juist niet – net wat je voorkeur heeft.

Willemstad, Curaçao

De hoofdstad van Curaçao is vernoemd naar de over-over-over-overgrootvader van onze koning, Willem II van Oranje. Verder zijn er in de kleurrijke stad diverse andere referenties naar ons koningshuis te vinden. Zo loop je bijvoorbeeld over de Koningin Emmabrug en verken je Julianadorp. Zo’n 80 kilometer verderop, op Aruba, wandel je onder meer door de Beatrixstraat in Oranjestad.

Curacao

 

King William County, Verenigde Staten

Alleen qua naam heeft King William County, in de Amerikaanse staat Virginia, iets met het Nederlandse koningshuis. Zowel de county als de gelijknamige hoofdstad zijn vernoemd naar Koning Willem III, maar in het dunbevolkte gebied net boven het 220.000 inwoners tellende Richmond kom je tegenwoordig vrijwel geen Nederlanders meer tegen.

 

Mysore, India

Tot vlak voor de 19e eeuw was Mysore een klein koninkrijk vol weelde en paleizen. Na de overname door de Britten werd het bij India gevoegd en van het voormalige koningsstaatje is eigenlijk alleen de gelijknamige hoofdstad overgebleven. En daarmee gelukkig ook tientallen paleizen, waaraan het on-Indiaas opgeruimde Mysore de bijnaam Paleishoofdstad dankt. Het zijn namelijk geen lullige buitenverblijfjes, maar het zijn stuk voor stuk prachtige koninklijke kolossen.

Mysore

 

San Francisco, Verenigde Staten

In de Californische miljoenenstad San Francisco wonen veel Nederlanders en de stad heeft op sommige plekken een bijna Hollands-aandoende uitstraling. Het is dan ook niet gek dat hier jaarlijks een Koningsdag-evenement wordt georganiseerd, zodat al deze expats zich weer even thuis kunnen voelen. Nog een saillant detail: één van de mensen die, als voormalige stadspenningmeester, verantwoordelijk was voor de groei van de stad in de negentiende eeuw heette… Willem Alexander.

san-francisco

 

Alexanderbaai, Zuid-Afrika

Ook in Zuid-Afrika zijn veel Nederlandse sporen te vinden. In de taal, in de plaatsnamen en soms zelfs in het straatbeeld. Een mooi voorbeeld hiervan is Alexanderbaai, in het uiterste noordwesten van het land. Het kleine dorpje ligt aan de Oranjerivier, die de natuurlijke grens tussen Namibië en Zuid-Afrika vormt. Aan de overkant van deze Oranjerivier ligt Oranjemunt, waarmee de Nederlandse invloeden in de omgeving nog duidelijker worden.

 

New York, Verenigde Staten

De stad New York was niet alleen de woonplaats van Máxima, toen zij -destijds- Prins Willem Alexander leerde kennen, maar de gelijknamige Amerikaanse staat zit ook vol koninklijke verwijzingen. In de New Yorkse wijken Queens en Williamsburg, maar ook in nabijgelegen stadjes als Amsterdam, Princetown (vlakbij Rotterdam) en Kingston zou onze koning zich ongetwijfeld snel thuis voelen.

new york

Gepost in Top 10's | 1023 keer gelezen

Tags:


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *