Travel Blog

mei 14

De Porto Bliksemroute

Gepost in Inspiratie binnen Europa | geplaatst door Linda Folkers

Porto, de trotse tweede stad van Portugal, is een bestemming om van te smullen. Niet alleen letterlijk, met traditionele en innovatieve gerechten naast een glaasje port, maar ook in visueel opzicht. Wie deze bliksemroute langs de hoogtepunten van Porto volgt, is in één dag helemaal op de hoogte.

Uitkijkpunt

Begin de dag in de buurt Vila Nova de Gaia. Het voormalige klooster Mosteiro da Serra do Pilar torent er hoog boven alles uit. Samen met het omliggende gebied behoort het klooster sinds 1996 tot UNESCO Werelderfgoed. Hier vind je ook een van de mooiste uitkijkpunten (miradouros) van de stad: Jardim do Morro. Hier kun je even de tijd nemen om de skyline van Porto, met zijn rode daken, barokke kerktorens en statige beaux arts gebouwen, even in zijn geheel in je op te nemen. Zo zul je later wat minder snel in de stad verdwalen.

 

Port lunch

Dan is het tijd voor een proeverij, al dan niet gepaard met een lunch, in het wijnmuseum Espaço Porto Cruz. Het museum is gehuisvest in een elegant pand aan de over van de Rio Douro en is uiteraard volledig gewijd aan port. Zo ook het innovatieve menu van het inpandige Decastro Gaia restaurant, waarop je zaken als gerookte makreel met uien en port, en een toetje van tawny port-ijs met amandelen aantreft.

 

Wandeling

Rond de lunch af met een wandeling langs de rivier. Eerst aan de kant van Gaia, waar je eventueel nog even met een kopje koffie op een zonnig terras kunt aansterken. Vervolgens slenter je over de Eiffel-achtige Ponte de Dom Luis I naar de oever van Ribeira, waar pastelkleurige huizen heel wat Instagram-waardige plaatjes opleveren. Eindig bij Casa do Infante aan Rua Alfândega 10, de geboorteplaats van Hendrik de Zeevaarder. Deze 14e-eeuwse prins financierde vele ontdekkingsreizen en gaf daarmee ooit een belangrijk impuls tot de stichting van het grote overzeese rijk van Portugal.

 

Tegelwerk

In Porto is menig gevel en straathoek versierd met de zogenoemde azulejos: handbeschilderde tegeltjes. Deze komen vooral tot hun recht komen in het centrale treinstation van Porto, São Bento. Hier vormen de azulejos muurvullende voorstellingen van oorlogen en belangrijke momenten uit de Portugese geschiedenis, en maken het station tot een van de mooiste ter wereld.

 

Souvenirjagen

Struin langs de kunstgaleries van Rua Miguel Bombarda in de artistieke buurt Miragaia naar het unieke winkelcentrumpje CC Bombarda. Hier vind je een verzameling van maar liefst 22 winkeltjes van lokale designers, verzamelaars en ambachtslieden. Het aanbod varieert van vintage actiefiguren en bonsaiboompjes tot puzzels in reageerbuisjes en gebreide knuffelbeesten. Voor de snelle trek is er ook een klein eetcafé.


Foto: Wikimedia Commons

 

Het centrum uit

Het einddoel van deze bliksemtour is het culturele instituut Serralves, dat zes kilometer buiten het centrum ligt. Je moet er misschien even de taxi voor in, maar dan heb je ook wat: één ticket geeft niet alleen toegang tot het Museu de Arte Contemporânea, ’s lands belangrijkste museum voor hedendaagse kunst; maar ook aan een prachtig park en Casa de Serralves, een museaal roze art deco landhuis.

Gepost in Inspiratie binnen Europa | 1637 keer gelezen

Tags: ,


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *