Travel Blog

apr 15

Museumweek: Op reis in eigen land

Gepost in Inspiratie binnen Europa | geplaatst door Linda Folkers

Tijdens een stedentrip of vakantie bezoekt het merendeel van reizigers minimaal één keer een museum. Maar in eigen land een museum bezoeken is voor veel van dezelfde reizigers minder vanzelfsprekend. En dat terwijl er ook in Nederland veel prachtige musea van wereldformaat zijn. Van 18 tot en met 26 april zetten de musea hun deuren wijd open tijdens de Nationale Museumweek.

En omdat je als toerist blijkbaar anders naar musea kijkt, zochten we uit welke Nederlandse musea bij buitenlandse reizigers het meest populair zijn. De Museumweek is immers een ideaal moment voor toerisme in eigen land.

1  Rijksmuseum

Met ruim twee miljoen bezoekers per jaar behoort het Rijksmuseum in Amsterdam zelfs tot de meest bezochte musea van Europa. En terecht. De Nachtwacht van Rembrandt en Vermeer’s Melkmeisje en zijn slechts enkele pronkstukken die aan de onlangs gerenoveerde muren van het Rijksmuseum hangen. Er worden ongeveer 10.000 objecten tentoongesteld, maar de collectie van het Rijksmuseum bestaat uit zo’n één miljoen voorwerpen, van de middeleeuwen tot de laatste eeuwwisseling.

Rijksmuseum

 

2  Van Gogh Museum

Net als het Rijksmuseum is ook het van Gogh Museum gevestigd aan het Amsterdamse Museumplein. Het museum bezit bijna 1.500 werken van Van Gogh, waaronder de beroemde schilderijen De Zonnebloemen en De Aardappeleters. Overigens bestaat de collectie van het museum niet enkel uit werken van Van Gogh. Er worden ook kunstwerken van onder meer Picasso en Gauguin tentoongesteld.

Van Gogh Museum

 

3  Anne Frank Huis

Het Anne Frank Huis in Amsterdam is erg populair onder toeristen. Minder dan 15% van de één miljoen bezoekers die het museum aan de Prinsengracht jaarlijks ontvangt, komt uit eigen land. Om al die bezoekers aan te kunnen, zijn er in de loop der jaren meerdere panden bijgetrokken. Hier wordt aan de hand van Anne’s dagboek het verhaal verteld van de familie Frank, die er ruim twee jaar lang ondergedoken zat.

Anne Frank

 

4  Science Center NEMO

Technologiemuseum NEMO behoort, met ruim 500.000 bezoekers per jaar, tot de tien best bezochte musea van Nederland, maar wordt door toeristen bovendien ook bijzonder goed gewaardeerd. Het is een echt doe-museum, vlakbij het Centraal Station van Amsterdam. Doe zelf experimenten, leer meer over natuur- en scheikunde, of wandel op je gemak langs één van de tentoonstellingen in het museum.

NEMO

 

5  Nederlands Openluchtmuseum

In tegenstelling tot de eerste vier musea bevindt het Nederlands Openluchtmuseum zich niet in Amsterdam. Om een beeld te krijgen van het leven in Nederland gedurende de laatste eeuwen moet je namelijk in Arnhem zijn. Op een enorm terrein zijn diverse gebouwen uit meerdere bouwperioden en -stijlen nagemaakt. Wie minder goed ter been is (of gewoon geen zin heeft om te lopen) kan in een gereconstrueerde tram uit de jaren ’30 over het museumterrein rijden.

Openluchtmuseum

 
De Museumweek is een ideale aanleiding om er op uit te trekken in eigen land. En vind je het lastig om te kiezen welk museum je moet bezoeken? Maak er dan een compleet uitstapje van, inclusief overnachting. Want ook hotels in eigen land boek je via Tix.nl.

Gepost in Inspiratie binnen Europa | 1022 keer gelezen

Tags:


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *