Travel Blog

jan 05

Tien Bestemmingen om in 2015 te Bezoeken

Gepost in Inspiratie binnen Europa, Inspiratie buiten Europa | geplaatst door Linda Folkers

Wil je dit jaar eens iets anders dan Rome, Londen, Parijs, Praag of Barcelona? Een lijstje met steden die toch wel iets minder voor de hand liggen kan eindeloos zijn. We hebben er dan ook zomaar tien uitgepikt. Omdat ze wat te vieren hebben, of gaan hebben. Omdat ze bijzonder zijn, op een eigen manier. Tien topbestemmingen voor 2015 dus!

1  San Sebastián, Spanje

Het Baskische San Sebastián mag zich pas in 2016 samen met het Poolse Wroclaw een Culturele Hoofdstad noemen. De stad ligt helemaal in het noorden van Spanje, op slechts veertig kilometer van de Franse grens. San Sebastián is gesitueerd aan de Baai van San Sebastián en geldt als één van de mooiste steden van Spanje. De mengeling van bergen op de achtergrond, een bijzonder mooi strand aan de genoemde baai en een rijke historische binnenstad is voor veel stedentrippers natuurlijk al aantrekkelijk. Met het kleine eilandje Santa Clara in de Baai van San Sebastián, het indrukwekkende plein Plaza de la Constitución, de barokke kathedraal Santa María del Coro en de berg Monte Urgull met het enorme Christusbeeld op de top is San Sebastián ook in 2015 al zeer de moeite waard om te bezoeken. Dwars door San Sebastián stroomt de rivier Urumea, waar de kerk Iglesia de Vincente aan staat. In de zomermaanden worden er veel festivals georganiseerd in San Sebastián. Bezoek de stad daarom nog dit jaar, zodat je de festiviteitstoeristen zeker voor bent!

san sebastian

 

2  Havana, Cuba

Cuba is nog altijd dictatoriaal en de relatie met het nabijgelegen Amerika is niet optimaal. Zo mogen de Cubanen nog steeds geen goederen exporteren uit Amerika. Barack Obama heeft echter onlangs een hernieuwde poging gedaan de relatie tussen de landen weer nieuw leven in te blazen, waar Cuba vooralsnog in mee wil werken. Cuba hoopt vooral op een toename in toerisme en met haar hoofdstad Havana zou dat zonder de bestaande regels geen probleem mogen zijn. Het historisch centrum van Havana komt grotendeels uit de 16e eeuw en verkeert in een prima staat. Buiten het historische centrum is sprake van veel verval en is het soms wat mistroostig. Havana bestaat iets meer dan 500 jaar, maar kende vooral een flinke groei in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Havana heeft dan ook een skyline met veel wolkenkrabbers. Een voorzichtige voorspelling is dat de relatie van Cuba met Amerika langzaamaan zal verbeteren en dat het toerisme dan echt voet aan wal zet in Havana. Door dit jaar al naar Havana te gaan ben je die drukte mooi voor, en kun je nog genieten van het authentieke Cuba.

havana

 

3  Plovdiv, Bulgarije

Het Bulgaarse Plovdiv is na Sofia de grootste stad van het land, maar ongetwijfeld mooier dan de hoofdstad. In Plovdiv vind je het ‘ware Bulgarije’ en de stad is met zijn ongeveer 8000 jaar één van de oudste steden van Europa en is daarmee ouder dan bijvoorbeeld Rome of Athene. Plovdiv is gebouwd op zes heuvels, waarvan de oude stad zich vooral concentreert op drie heuvels. De stad kent nogal wat bezienswaardigheden uit de oudheid. Het amfitheater in Plovdiv werd in het jaar 115 gebouwd en wordt nog altijd gebruikt voor openluchtvoorstellingen. De stad is lange tijd in Romeinse handen geweest en rond het theater zijn dan ook nog vele Romeinse overblijfselen te vinden. Ook de Grieken en de Turken verbleven in Plovdiv en de roemruchte geschiedenis van de stad is nog altijd goed in het straatbeeld te zien. Omdat Plovdiv op een zeer strategische plek lag voor de handel met Turkije, is de stad vaak de inzet geweest voor oorlogen en dus ook vaak van eigenaar veranderd. De stad is in 2019 één van de Culturele Hoofdsteden, maar dit openluchtmuseum is natuurlijk nu al goed te bezoeken.

plovdiv

 

4  New Orleans, Verenigde Staten

Dit jaar is het alweer tien jaar geleden dat de orkaan Katrina een groot deel van New Orleans verwoestte. Ongeveer 1800 mensen overleefden deze natuurramp niet, honderdduizenden mensen verloren hun huis. De heropbouw van de stad verloopt niet zonder slag of stoot. Er is veel kritiek op de voortgang en de invulling. Wat opvalt is dat er nogal wat kunstenaars naar New Orleans zijn gekomen. Muzikanten, filmmakers en kunstschilders hebben hun intrek genomen in de kustplaats en dat heeft de sfeer op een bijzondere wijze veranderd. De prijzen in New Orleans zijn vrij laag, wat voor veel New Yorkers reden is de stad te bezoeken of zich er zelfs te vestigen. Van de stad is veel verwoest, maar hetgeen de stad ook voor de ramp zo uniek maakte is gebleven: New Orleans is nog altijd een smeltkroes van culturen. En ook een tweede kenmerk van New Orleans is overeind gebleven, in New Orleans is vooral het eten en drinken van groot belang. De belangrijkste wijk van de stad, French Quarter, kwam er redelijk ongeschonden vanaf tijdens Katrina en geldt dan ook als het centrum van New Orleans.

new orleans

 

5  Karlsruhe, Duitsland

Dit jaar viert de Duitse stad Karlsruhe haar 300-jarig jubileum. De stad werd in 1715 opgericht door Karel III Willem van Baden-Durlach. Hij stichtte Schloss Karlsruhe, dat nog altijd het grootse middelpunt vormt van de stad. Omdat Karsruhe in de Renaissance ontwikkeld werd, is de stad ook op de denkwijze van die tijd opgebouwd. Karlsruhe is heel planmatig en logisch ingericht, met een ring om de stad heen en sectoren daarbinnen. Het openbaar vervoer van de stad is voor verkeerskundigen een schoolvoorbeeld geworden, de logica en samenwerking tussen trein en tram werkt perfect. Op zich heeft de stad niet zo gek veel bezienswaardigheden, maar dankzij het 300-jarig jubileum staan er zo’n 500 evenementen en activiteiten op het programma en dus dit jaar zeker een bezoekje waard. Voornaamste locatie van deze evenementen is Schloss Karelsruhe, waar diverse shows gegeven worden. Van lichtshows tot theater, maar ook tentoonstellingen en concerten.

karlsruhe

6  Matera, Italië

Helemaal in het zuiden van Italië ligt Matera, in de regio Basilicata, niet ver van de havenstad Bari. Matera is stokoud en is vooral bekend om de Sassi. In dit gedeelte van de stad zijn de huizen uit de rotsen gehakt en van grote historische waarde. Het zuiden van Italië is lange tijd enorm achtergesteld gebleven. Er heerste altijd grote armoede, maar er is jaren geleden olie ontdekt in deze omgeving. Direct werden er grote wegen aangelegd om beter naar het zuiden van Italië af te kunnen reizen en derhalve is Matera nog enigszins onbekend bij het grote publiek. Dit bijzondere plaatsje ligt letterlijk in een kloof. De omgeving bestaat uit ruwe en kale gebergtes en op één van die bergen is het spookstadje Craco gevestigd. Inwoners van het dorpje verhuisden massaal na de zoveelste aardverschuiving, maar het dorpje staat nog altijd overeind. Een bijzonder gebied, met Matera als bekendste stadje. Matera is bovendien een Culturele Hoofdstad in 2019.

matera

 

7  Salisbury, Engeland

Het hele oude stadje Salisbury ligt vlakbij het wereldberoemde Stonehenge, in het graafschap Wiltshire, Engeland. In 1220 werd een kathedraal gebouwd, wat nu nog het thuis is van één van de vier originele Magna Cartas. De Magna Carta geldt nu nog als één van de hoekstenen van de hedendaagse democratie en hier zijn dus slechts vier exemplaren van. Het exemplaar van Salisbury werd in 1215 uitgebracht en dus bestaat deze ‘grote oorkonde’ dit jaar 800 jaar en dat wordt gevierd. De Magna Carta van Salisbury zou van de vier in de beste staat verkeren. In 2015 zal er een interactieve tentoonstelling georganiseerd worden omtrent de Magna Carta, diverse kunsten te zien zijn en komt er een groot bloemenfestival. Het stadje is leuk, de omgeving van Salisbury bestaat voornamelijk uit grootse landschappen en natuurlijk is de prehistorische Stonehenge een must-see.

salisbury

 

8  Bergen, België

Vlakbij de Franse grens, in de provincie Henegouwen, ligt het plaatsje Mons (of Bergen) en dat is in 2015 de Culturele Hoofdstad van Europa. In het Nederlands heet de stad Bergen en die naam is niet helemaal voor niks gekozen, een bezoekje aan Bergen vergt nogal wat conditie aangezien de stad op een nogal heuvelachtig landschap ligt. De steile, kronkelige paden brengen je wel naar een prachtig historisch stadje. Aan de Grand Place ligt echt het hart van Mons, maar de stad heeft slechts 100.000 inwoners, dus het hele stadje is snel te bezichtigen. De activiteiten in Mons in het kader van de status van Culturele Hoofdstad zullen vooral over Vincent van Gogh gaan, die een tijdje in de buurt van Mons gewoond heeft. Tijdens zijn verblijf vlakbij Mons besloot Van Gogh af te zien van een leven als evangelist. Hij werd kunstenaar.

mons

 

9  Pilsen, Tsjechië

Inderdaad: Pilsen is de bakermat, het thuis van het welbekende pilsje. Bier kennen we natuurlijk al vele eeuwen, maar in 1839 kwam uit Pilsen de eerste ‘pilsener’. In Pilsen bevindt zich het wereldberoemde biermerk Urquell, maar de stad is niet alleen maar pils. In Pilsen staat de hoogste kerktoren van Tsjechië, maar aantrekkelijker is het om het wat lager te zoeken. Pilsen beschikt over een enorm ondergronds gangenstelsel, dat te bezoeken is. Dit jaar is Pilsen net als het eerder genoemde Mons een Culturele Hoofdstad. Het spreekt voor zich dat het pilsje hier een nadrukkelijke rol in zal gaan spelen. Bovendien is de stad dit jaar 70 jaar bevrijd en ook dat wordt gevierd. Het gehele jaar zijn er tal van activiteiten en evenementen in Pilsen. Op 12 december sluit men deze activiteiten af met het Festival of Pulsating Lights, een lichtfestival dat een enorm spektakel belooft te worden.

plzen

 

10  Corsica, Frankrijk

Het Franse eiland Corsica wordt bewoond door ongeveer 300.000 mensen, die vooral in de grote steden Bastia en hoofdstad Ajaccio wonen. Verder is het dus dunbevolkt, wat vooral te wijten is aan het vaak onbegaanbare, bergachtige gebied. Met Sardinië, Sicilië en Cyprus behoort Corsica tot de grootste eilanden in de Middellandse Zee. Bijna de helft van Corsica bestaat uit het nationale park Naturel Régional de Corse. Hier tref je vele wandelroutes en aan die brengen je langs wonderbaarlijke natuur met unieke flora en fauna en diverse archeologische opgravingen. Bastia is een prettige stad om in te vertoeven, met een aantrekkelijke haven waar veel horeca gevestigd is. Ook het schiereiland Scandola is prachtig. De ruige rotsen, maar vooral de onderwaterwereld in het water rondomom Scandola is voor de duikers onder ons een absolute must.

corsica

Gepost in Inspiratie binnen Europa, Inspiratie buiten Europa | 1802 keer gelezen

Tags:


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *