Travel Blog

jan 28

Net als in de reisgids. Of toch niet?

Gepost in Onderzoeken | geplaatst door Linda Folkers

In vakantiebrochures en reisgidsen worden de allermooiste foto’s gebruikt. Om mensen te inspireren, te verbazen en over te halen een vakantie te boeken. En in die race naar de mooiste en meest opvallende foto’s gaan sommigen wel érg ver.

Het willen belichten van de beste kant van een bestemming, bezienswaardigheid of hotel is niet meer dan logisch, maar het moet wel een afspiegeling van de werkelijkheid blijven. Een vertekenende fotopositie, of zelfs het excessief digitaal bewerken van foto’s is uiteraard not done.

Vertrouw niet blind op magazines en blogs

Ben je na het lezen van een artikel of het bekijken van een fotoreportage verliefd geworden op een stad of hotel? Controleer dan wel even of de foto’s wel echt zijn. Sommige media gaan namelijk erg ver in hun zoektocht naar meer bezoekers, en schuwen daarbij het digitaal verfraaien van foto’s niet. Kijk maar eens naar deze twee foto’s van het Bambu Indah Udung House, waarbij de eerste versie door een reismagazine is bewerkt, de tweede (navigeer met de pijltjes naast de foto) is het origineel van het hotel zelf.

De bewerkte foto...
...en het origineel.

De bewerkte foto geeft het idee van een huisje in een azuurblauwe oceaan, waar het krioelt van de vis. In werkelijkheid ligt het hotel bij een rijstveld, aan een zelf aangelegd meertje. Zonder vis.

 

Creatief met invalshoeken

Vanuit het juiste perspectief is vrijwel alles mooi te maken. Creatieve invalshoeken geven inderdaad de werkelijkheid weer, maar of deze werkelijkheid nu overeenkomt met je verwachtingen…

Ligt je hotelzwembad pal naast een druk winkelcentrum, of was er niet veel ruimte voor een normaal formaat zwembad? Dan snijden we dat gewoon even bij, dachten de hotels Sofitel LA en The Empire in New York. Hotelwebsite Oyster.com maakte van beide hotels foto’s uit een iets realistischer perspectief. Hotelketen Hyatt ging zelfs iets verder, door met een zoomlens (of was het toch stiekem Photoshop?) het Capitool een stuk dichterbij te brengen dan het in werkelijkheid ligt.

De foto van de hotelwebsite...
...en de echte situatie, gefotografeerd door Oyster.com.
En nadat Hyatt Regency Washington meerdere klachten kreeg over de echtheid foto's op hun website...
...pasten ze deze aan, om zo de afstand naar het Capitool iets realistischer weer te geven.
Een geweldig zwembad met een prachtig uitzicht, volgens de hotelwebsite.
Het uitzicht is inderdaad fraai, maar het zwembad... nogal klein. Foto: Oyster.com.

 

De kunst van het weglaten

Wat is één van de grootste afknappers bij het zien van reisfoto’s? Juist, andere mensen die het zicht belemmeren. Een privéstrand ziet er heerlijk uit, maar dezelfde zandstrook is ineens een stuk minder aantrekkelijk als de handdoeken en strandbedjes hutjemutje naast elkaar liggen.

Het zijn dan ook mensen, die het vaakst van vakantiefoto’s worden weggelaten. Zo krijg je het gevoel dat dat stuk strand, of die bezienswaardigheid op jou (en jou alleen) aan het wachten is. Wil je hetzelfde als op de foto’s? Sta dan érg vroeg op, of reis op een mooie dag in het laagseizoen.

Op deze reisgidsfoto zien de Spaanse Trappen eruit als een toeristenvrije geheimplaats in Rome...
...maar de werkelijkheid is anders. Drukker, vooral.
Zo laten veel reisgidsen je geloven dat een bezoek aan 's werelds beroemdste schilderij zal zijn...
...echter is de museumzaal van de Mona Lisa in het echt helaas wat minder rustig.
En als je een cruise hebt geboekt op basis van deze foto...
...is het toch een beetje een deceptie als je de werkelijke drukte bij het zwembad ziet.

 
Uiteraard zijn lang niet alle reisfoto’s bewerkt of gemanipuleerd, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Lees je daarom goed in, en kijk voordat je vertrekt of boekt ook even op fotosites als Flickr.com, Panoramio of Instagram, zodat je ziet hoe je bestemming er écht uitziet.

Gepost in Onderzoeken | 2443 keer gelezen

Tags:


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *