Travel Blog

mei 13

Vliegen op Vrijdag de 13e

Gepost in Onderzoeken | geplaatst door Linda Folkers

Vandaag is het de eerste (en enige) vrijdag de 13e van dit jaar. De meeste bijgelovigen durven op deze ongeluksdag absoluut niet een vliegtuig in te stappen, maar ook mensen die minder bijgelovig zijn zullen wellicht even aarzelen bij het inchecken. We vroegen ons af of mensen minder reizen op vrijdag de 13e, en gingen op onderzoek uit.

Minder vluchten op vrijdag de 13e?

Zijn vliegtickets voor vluchten die op vrijdag de 13e vertrekken minder in trek? Het antwoord is simpel: ja. Voor vluchten met vertrek op één van de 10 meest recente ongeluksvrijdagen zag Tix.nl een verschil van 5,5% ten opzichte van boekingen met vertrek op een ander vrijdag.

Ook boeken mensen minder snel een vliegticket op vrijdag de 13e, ongeacht of zij op een ongeluksdag vertrekken of niet. Dit verschil is zelfs nog groter dan bij de vertrekdagen: op vrijdag de 13e zelf worden er bij Tix.nl 8,6% minder vluchten geboekt dan op ‘gewone’ vrijdagen.

Deze lagere boekingsaantallen vertalen zich door naar de gemiddelde prijzen. Bij vertrek op een vrijdag de 13e is de tarief van een vliegticket gemiddeld 2,6% lager dan bij vertrek op een willekeurige andere vrijdag.

Is de angst terecht?

Ook daar kunnen we kort over zijn: nee. Sterker nog, afgaande op bijna 70 jaar aan data van de Flight Safety Foundation is vliegen op een vrijdag de 13e maar liefst 35% veiliger dan op een andere dag, en zelfs 39% veiliger dan vliegen op iedere andere vrijdag!

Wat vertragingen betreft is vrijdag de 13e minder gunstig, al komt dat grotendeels omdat de vrijdag sowieso al de weekdag is met de meeste vertragingen. Maar met een minder volgepropt vliegtuig, een lagere prijs en een lagere kans op vliegtuigongelukken neem je deze iets grotere kans op een vertraging vast voor lief.

Vrijdag de 13e bij airlines

Om geen bijgelovige passagiers af te schrikken, springt de telling van vliegtuigrijen van 12 naar 14 bij de meeste vliegtuigmaatschappijen. Maar in sommige landen staat een ander cijfer bekend als het ongeluksgetal. Daarom hebben de meeste Italiaanse en Braziliaanse airlines ook geen rij 17, en ontbreekt dit rijnummer ook bij diverse andere luchtvaartmaatschappijen. En in Japan vliegt All Nippon Airways zelfs zonder rij 4, 9 én 13. Ook in een groot aantal vliegtuigen van United ontbreken rij 9 en 13, omdat 9 in China en Japan wordt gezien als een ongeluksnummer.

Maar veel verder dan de rijnummers gaan de meeste airlines niet. Zo kun je op diverse luchthavens inchecken bij balie 13 en vertrekken vanaf gate 13. Ook wordt vluchtnummer 13 niet uit voorzorg geschrapt. De ultieme nachtmerrievlucht voor bijgelovigen vertrok echter op vrijdag 13 september 2013, toen vlucht 666 met eindbestemming HEL (de luchthavencode van Helsinki) in Kopenhagen op de vertrekborden stond.

Gepost in Onderzoeken | 2172 keer gelezen

Tags:


Reacties

Vliegen op vrijdag de 13e: "Nou en?" - Aalsmeer14/05/2016 19:26

[…] Tix.nl bekeek de cijfers van de afgelopen 10 ‘vrijdag-de-dertienden’. Daaruit bleek een verschil van 5,5% ten opzichte van boekingen met vertrek op een andere vrijdag. Maar ook boeken vakantiegangers minder snel een vliegticket op vrijdag de dertiende, of ze nou op zo’n ongeluksdag vertrekken of niet. […]


Deman Myriam13/05/2016 20:21

Om het even wanneer ik vertrek...heb vertrouwen... Dank voor voor de info.. Deman Myriam


Ben jij bang om te vliegen op vrijdag de 13e? Dit is waarom je dat misschien juist wel moet doen! – De Dagelijkse Standaard13/05/2016 12:46

[…] tix.nl besloot om vluchtgegevens te analyseren om te kijken of vrijdag de 13e wel écht zo’n ongeluksdag is, en de resultaten waren […]


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *