Travel Blog

jul 14

Istanbul wordt ontweken, Teheran ontwaakt

Gepost in Onderzoeken | geplaatst door Linda Folkers

Qua populariteit blijft de Iraanse hoofdstad Teheran nog ver achter bij steden als Barcelona of New York. De positieve effecten van het nucleair akkoord van vorig jaar zijn echter al duidelijk zichtbaar. Uit boekingscijfers van Tix.nl blijkt dat het aantal geboekte vliegtickets naar Teheran dit jaar is verdubbeld, ten opzichte van 2015.

Hiermee is de Iraanse hoofdstad de grootste stijger van deze zomer. Ook Kuala Lumpur, Los Angeles en Colombo zijn aanzienlijk meer in trek dan vorig jaar. In absolute zin zijn Bangkok, Boedapest en Barcelona deze zomer de populairste bestemmingen.

Grootste dalers

Het aantal boekingen naar Istanbul is met meer dan 60% teruggelopen, ten opzichte van de zomermaanden van 2015. De angst voor nieuwe aanslagen is vooral zichtbaar in het aantal geboekte vluchten naar Istanbul en, in mindere mate, de Turkse hoofdstad Ankara. Het aantal vliegtickets dat – buiten pakketreizen om – geboekt is naar Turkse badplaatsen, zoals Antalya, ligt ongeveer op hetzelfde niveau als vorig jaar.

Naast Istanbul zijn onder meer ook de Oostenrijkse hoofdstad Wenen en het Marokkaanse Tangier minder in trek deze zomer.

Familie vs. duo-trips

Er zijn duidelijke verschillen tussen bestemmingen die populair zijn onder gezinnen, en bestemmingen die vooral door reisgezelschappen zonder kinderen worden bezocht. Dit onderzochten we eerder al eens, maar is ook tijdens de zomermaanden sterk waarneembaar.

Bangkok, Boedapest en Denpasar worden het meest geboekt door passagiers die zonder kinderen reizen, maar ook aan boord van vluchten naar Jakarta, Lissabon en Praag zijn relatief weinig kinderen.

Bij vluchten naar Antalya, Alicante en Barcelona is dit wel anders. Ook vluchten naar Malaga en Faro zijn populair bij families met kinderen. Bij grotere reisgezelschappen zonder kinderen zijn de Spaanse eilanden Mallorca en Ibiza veelgekozen bestemmingen.

Regionale vluchten

Zowel vanwege het gemak (voor veel reizigers dichterbij) als vanwege de prijs (vaak goedkoper) kiezen veel vakantiegangers voor vertrek vanaf een regionaal vliegveld. Vooral Eindhoven Airport is populair, zelfs onder Belgische reizigers. Vanaf Eindhoven vertrekken de meeste reizigers naar Boedapest, Londen en Faro. Vanaf Rotterdam zijn Barcelona, Girona en Londen populaire bestemmingen, terwijl Barcelona ook vanaf Maastricht de meest gekozen eindbestemming is.

Gepost in Onderzoeken | 1284 keer gelezen

Tags:


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *