Travel Blog

jun 16

Naar Cuzco voor de Inca-zonnewende – en meer!

Gepost in Inspiratie buiten Europa, Reportages | geplaatst door Jurriaan Teulings

Lange dagen, korte nachten: voor ons hét teken dat de midzomernacht (op 21 juni) er weer aan zit te komen. Maar ook dichtbij de evenaar wordt de zonnewende van oudsher groots gevierd – in Peru is Inti Raymi, de eeuwenoude Inca-traditie rondom de zonnewende, nog springlevend. Nergens kun je daar beter getuige van zijn dan in Cuzco, de langst bewoonde stad van het westelijk halfrond, hoog in de Andes. Ook de rest van het jaar is het in Cuzco goed toeven: het is er altijd lekker lenteweer, en de gezellige steile keistraatjes geven er een veelheid aan archeologische schatten, maar ook knusse barretjes en mooie winkeltjes prijs. Dus loop je Inti Raymi mis, geen nood! Er resteren er letterlijk honderden redenen over om lekker lang in deze mooiste stad van Peru te blijven hangen. Tix maakte alvast een selectie voor je.

Inca-zonnewende

[new_royalslider id=”36″]

Inti Raymi

Inti Raymi is het Inca-feest van de zonnewende en wordt elk jaar op 24 juni gevierd. De eerste Inca, de Manco Capac en zijn vrouw, Mama Occlo, worden in een kleurrijke stoet door de stad gedragen, een sjamaan voert rituelen uit en in Sacsayhuamán wordt een lama geofferd. Ooit werd het feest verboden door de Spaanse veroveraars, maar sinds in 1944 de ceremonie in ere werd hersteld, trekt Inti Raymi jaarlijks honderdduizenden naar Cuzco. Dans, muziek, folklore en vreugdevuren; Wie goed uitzicht op de ceremonie het Inca-fort Sacsayhuamán wenst (in de heuvels boven de stad), doet er verstandig aan om van te voren een stoel te reserveren.

Zien en meemaken

shutterstock_274349600

Enorm en exotisch

De Mercado Central de San Pedro is een enorme openluchtmarkt (één bij drie huizenblokken) die dagelijks geopend is. Onder het aanbod: prachtige gebakjes, vers geperste sappen, vele soorten aardappels, cocabladeren, kwarteileitjes, een rood boomsap dat wordt verkocht als ‘drakenbloed’, kant- en klaar bereide cavia’s en complete ezelskoppen.

Qoricancha

Op het meest centrale punt van Cuzco stond ooit Qoricancha, de zonnetempel van de Inca’s. De conquistadores verwoestten het weliswaar grotendeels en bouwden op de fundamenten de Santo Domingo, maar beide aspecten van dit duale heiligdom zijn nog voelbaar aanwezig, en smelten opmerkelijk samen op een schilderij van het laatste avondmaal, waar Jezus en de apostelen zich nota bene tegoed doen aan cuy (cavia)!

De leukste buurt

San Blas is een traditionele oude buurt van Cuzco, vol pittoreske (en steile) straatjes en koloniale huizen waarvan de muren nog van perfect in elkaar passende stenen van de Inca-ingenieurs zijn opgebouwd. Het is ook het kunstzinnigste stukje van de stad, met veel knusse galerietjes en werkplaatsen.

Shopping

shutterstock_252922636

Andean Magic Art Jewelry

De juwelen van dit door een lokale sjamaan opgezette familiebedrijf hebben vaak een spirituele, magische betekenis. Of je daarin gelooft of niet, de ontwerpen zijn er niet minder mooi om; en bovendien vervaardigd door lokale bewoners die hier in acht jaar zijn omgeschoold tot zeer gespecialiseerde ambachtslieden – met een degelijk inkomen. De materialen: veel zilver, halfedelstenen en ook schelpen.

Adres: Parque España E-3 Ucchullo Grande, www.amajewelrycusco.com

Geen wiet

Hennep, dat pas in 1534 met de Spaanse veroveraars naar Peru kwam (Europa kreeg er aardappels en tomaten voor terug; geen slechte ruil) wordt bij Mundo Hemp zonder gniffelen vereerd als het multifunctionele gewas dat het is. Zo is er niet alleen kleding en zachte huisraad te krijgen van henneptextiel, maar ook eten: denk aan hennepsalades, hennep burritos, et cetera. Een favoriet onder vegetariërs.

Adres: San Juan de Dios 250, www.mundohemp.com

Sieraden

Claudia Lira is een gevierde sieradenontwerpster uit Lima. In haar winkel in Cuzco vind je prachtige authentieke (en moderne) voorbeelden van haar werk in zilver en goud, gecombineerd met natuurlijk gesteente uit de bergen van Peru. Inmiddels populair ver buiten de landsgrenzen, maar hier het best geprijsd.

Adres: Calle Choquechaca 162, San Blas, www.claudialira.com

Coca Shop

De Coca Shop is een wondertje van verrassende lekkernijen. Je kunt er alles krijgen waar het cocablad in is verwerkt – van thee tegen hoogteziekte, tot coca-brownies en -chocolaatjes. Het enige wat hier ontbreekt is dat witte poeder dat de heilige coca-plant zo’n slechte naam heeft gegeven.

Adres: Carmen Alto 115, San Blas

Hilo

Even klaar met de alpaca-truien? Snel dan naar Hilo voor iets heel anders: de draagbare kunst van Eibhlin Cassidy. Deze Noord-Ierse ontwerpster vestigde zich zeven jaar geleden in de kunstenaarsbuurt San Blas om zich te laten inspireren door de lokale latino-vibe en het kleurrijke straatbeeld. Deze lokale inspiratiebronnen heeft ze gemixt en -matcht tot bijzondere damescollecties waarin theater, circus, en victoriaanse kostuums ook een grote rol spelen.

Adres: Carmen Alto 260, San Blas, www.hilocusco.com

In de buurt

Een bezoekje aan de inheemse markten buiten Cuzco is zeer de moeite waard: in Pisac bijvoorbeeld (op dinsdag, donderdag en zaterdag), of de lokale markt van Urubamba (woensdag, vrijdag en zaterdag) – die is veel minder toeristisch. Hier kun je met handjeklap een koe, lama of alpaca kopen. Vergeet niet te stoppen in Awanakancha, een plaats waar je alle soorten lama´s en alpaca´s kunt zien die in Peru voorkomen. En dat zijn er veel: ook zijn er guanaco´s en vicuñas, de twee wilde soorten kameelachtigen. De vicuña levert de beste Latijns-Amerikaanse wol.

Eten en drinken

shutterstock_101053291

Op mijn manier

Bij A Mi Manera worden traditionele gerechten van de Andes bereid in een modern jasje. Als je geluk hebt, speelt de huisband Pacha Mama, één van de beste bandjes van Cuzco. De open bar en keuken geven zicht op het hele proces van bereiding, maar voor een hands-on ervaring kun je deelnemen aan een kookcursus.

Adres: 393 calle Triunfo (1e verdieping), Tel: +51 84 222219, www.amimaneraperu.com

Koe of cuy?

Wie wel een keertje cavia (cuy) wil proberen maar liever niet het beestje in de ogen kijkt kan goed terecht bij de Inka Grill. Normaal gesproken wordt het met kop en al geserveerd, maar in dit mooie restaurant niet. Wie het toch te ver gaat kan het bij alpaca – een soort lama – houden; dat lijkt al snel op een magere karbonade. Ook heel erg Peruaans: Lomo Saltado, een zogenaamd ‘chifa’ gerecht met Aziatisch tintje. Gemaakt met biefstuk. Van een koe!

Adres: Portal de Panes 115, Tel: +51 84 26 2992

Onverwacht camp

Fallen Angel is totaal onverwacht in oude Inca-stad in Peru, en juist daarom is het zo leuk: een bizar, campy geheel in de hoek van een knus plein dat restaurant, luxe guesthouse en feestlocatie inéén is. De tafels (waarop een hip-Peruviaans menu wordt geserveerd) zijn gemaakt van badkuipen en aquaria; de muren zijn volgehangen met kunst en een heleboel engeltjes. Het is ooit begonnen als gay bar – inderdaad, het laatste dat je in Cuzco zou verwachten.

Adres: Plazoleta Nazarenas 221, www.fallenangelincusco.com

Activiteiten

shutterstock_79917577

Te paard

Ontdek per paard de vier Inca-ruïnes vlak boven Cuzco (vraag rond bij een van de vele reisagenten in het centrum). Je kunt de ruïnes ook lopend bezoeken; in dat geval laat je je het best met een taxi afzetten bij de hoogste ruïne, Tambomachay en zak je via Pucapucara en Q´enqo af naar de mooiste, Sacsayhuamán.

Toekomst in cocablaadjes

Wil je je de toekomst laten lezen in cocablaadjes? Dat kan bij de Sjamaan-shop op dezelfde binnenplaats als restaurant A Mi Manera.

Instituto Inca educa

De NGO Inca-Educa, een zeer succesvol initiatief van de Nederlandse Marleen Hoogeboom biedt vakopleidingen aan kansarme jongeren en vrouwen in Cuzco. Bezoekers kunnen (op aanvraag) langskomen om een kijkje te nemen en een les bij te wonen of een door de studenten gekookte maaltijd te proberen. Wie langer blijft kan er ook voor een cursus Spaans of vrijwilligerswerk terecht.

Adres: Av. de La Cultura, Tel: +51 84 275994, www.inca-educa.org

Niet missen

shutterstock_269804798

12-hoekige steen

Hatun Rumiyoc – (‘straat van de grote steen” in het Quechua) is vernoemd naar de 12-hoekige steen in de muur die, als toonbeeld van Inca vakmanschap, als een puzzelstuk in de muur past – zonder metselwerk. Je vindt de steen halverwege de muur; aan de andere kant zijn ook een slang en een poema te vinden. Wie de straat mist kan de steen ook bewonderen in het embleem op elk flesje Cusqueña-bier.

Gepost in Inspiratie buiten Europa, Reportages | 2442 keer gelezen

Tags: , ,


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *