Travel Blog

dec 10

Tweemaal daags natte voeten in Brazilië

Gepost in Inspiratie buiten Europa, Reportages | geplaatst door Jurriaan Teulings

Toen reisjournalist Jurriaan Teulings via de kust van Rio de Janeiro naar Sao Paulo reed, bleef hij halverwege een stuk langer hangen dan bedoeld. Om precies te zijn: in Paraty. Dit dorp aan een baai vol bounty-eilanden is een geliefd plekje van zowel hippies, jetsetters en surfers. Ook al loopt het twee keer per dag onder water.

Paraty ligt op krap 4 uur rijden ten zuiden van Rio de Janeiro, aan een van de meest weelderige stukjes van Brazilië: de Costa Verde. De route loopt langs het smaragdgroen, met talloze watervallen besprenkeld Atlantisch regenwoud, dat hier de oceaan inrolt. De locatie van Paraty, aan de baai van Ilha Grande, is ronduit idyllisch. Hier duikt het kustgebergte nog even op als een zestigtal tropische, met dichte jungle begroeide eilandjes. Die zijn op hun beurt goed voor zo’n tweehonderd onvervalste bountystranden. Wie een kano huurt, of voor een paar tientjes per uur een bootje chartert, heeft ze voor het uitzoeken.

JTEULINGS_BRZ-959

Elke dag loopt bij vloed de zee de straten in. In Nederland zou men snel een dijk bouwen, maar Brazilianen zien dat anders. Men legt loopplankjes tussen de hoge stoepen, en klaar is kees. Het is er zelden koud, dus met opgestroopte broekspijpen en havaianas kom je ook wel thuis.

Totdat er in de jaren zeventig een nieuwe kustweg werd aangelegd, lag Paraty er verstoft en geïsoleerd bij. Zoals dat wel vaker gaat, kwamen eerst de hippies, gevolgd door kunstenaars, chefs en andere artistieke ondernemers die er met restaurants, galeries en feestjes een comfortabel sfeertje opbouwden, dat zowel romantisch als werelds was. In hun kielzog volgde de jetset van Rio en Sao Paulo. Tegenwoordig vliegen de superrijken met helikopters in en uit naar buitenhuisjes en privé-eilandjes, soms alleen om even te lunchen.

JTEULINGS_BRZ-4979

Tetê Etrusco, de eigenaresse van boutique hotel Casa Turquesa, heeft al Braziliaanse politici en mediatycoons, Japanse celebrity-designers, Britse schrijvers en Monaco-royalty ontvangen. Maar ze doet liever niet aan name-dropping. “Dit is geen St. Tropez. De beroemdheden in Paraty zijn heel discreet. Men komt hier niet om te zien en gezien te worden.”

Dankzij de ligging tussen Rio en Sao Paulo, dé twee culturele centra van Brazilië, heeft Paraty een kalender bomvol evenementen en festivals in het kader van mode, fotografie, theater, muziek, kunst, literatuur en gastronomie. Ook carnaval heeft er een extra bijzondere invulling. Sinds in 1986 een groepje gekken zich in de zilte drek van de nabije mangrovebossen wentelde, koeienschedels opzette en door het dorp banjerde, wordt deze bizarre traditie jaarlijks herhaald.

JTEULINGS_BRZ-4788

Het moddercarnaval is maar een klein voorbeeld van het eigenzinnige karakter van het dorp. Zelfs als bij volle maan het vloedwater gevaarlijk dicht tot aan de drempels stijgt, trekt niemand zich daar wat van aan. Het mag er voor een buitenstaander dan wat zorgwekkend uitzien, als de straten van het dorp ’s nachts met onheilspellend geborrel onderlopen. Maar uiteindelijk verdubbelt het spiegelende zeewater de magische schoonheid van Paraty.
[new_royalslider id=”2″]

 

Gepost in Inspiratie buiten Europa, Reportages | 1498 keer gelezen

Tags: ,


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *