Travel Blog

mei 23

Altijd betaald op reis: de digitale nomade

Gepost in Reportages | geplaatst door Jurriaan Teulings

Hoe kun je voor een onbepaalde tijd ‘betaald’ op reis? Door onderweg genoeg geld te verdienen om desnoods jarenlang te gaan. Dat is tegenwoordig simpeler dan ooit. Reisjournalist Jurriaan Teulings legt uit hoe duizenden digitale nomaden je reeds voor zijn gegaan.

Er wordt mij vaak gevraagd hoe je reisjournalist kunt worden. Veel van degenen die die vraag stellen laten vaak meteen al vallen dat ze eigenlijk helemaal niet kunnen of willen schrijven. Hun vraag is eigenlijk: hoe kun je ‘betaald’ op reis? Het goede nieuws is dat je helemaal geen reisjournalist hoeft te worden om een droombaan te combineren met een passie voor reizen. Je zou bepaald de eerste niet zijn. In de afgelopen tien jaar is dankzij de enorme vooruitgang van communicatietechnologie een nieuwe categorie professionele globetrotters opgestaan: de digitale nomaden.

Droombaan of moderne zigeuner?

Een digitale nomade is te omschrijven als iemand zonder vaste woon- of verblijfplaats, die zijn of haar ‘kantoor’ kan opzetten met minimale middelen die in zijn of haar reisbagage passen. Met het geld dat zo wordt verdiend financiert de nomade zijn of haar levensstijl.

Digitale nomaden verblijven meestal in goedkope hotels of hostels – in de praktijk loopt een langer verblijf in een beter hotel vaak te snel in de papieren. Hoe je het ook inricht: idee is dat je sneller geld verdient dan dat je het uitgeeft aan accommodatie, maaltijden en transport. Dat is makkelijker dan je denkt, vooral als je een net eerstewereldsalaris verdient in een exotisch derdewereldland.

Als je er een beetje oog voor hebt herken je digitale nomaden eigenlijk vrij snel. Je vindt ze achter hun laptop in de gemeenschappelijke ruimtes van hostels, hotellounges en koffiebars, in bestemmingen waar meestal weinig zakenreizigers te bekennen zijn. Waar anderen na een paar Facebook-posts en mailtjes naar vrienden en familie klaar zijn, zitten zij er uren later nog. Ze zijn de eersten die paniekerig om zich heen kijken als de wifi-verbinding uitvalt.

Welke beroepen lenen zich goed voor zo’n bestaan? Sommige digitale nomaden – zoals ik – zijn reisjournalist of fotograaf. Maar een groot aantal anderen beoefent een ander beroep dat volstrekt los staat van de plek waar ze zich op dat moment bevinden. Hun beroep kan volledig via het internet worden uitgeoefend. De werkoverleg vindt bijvoorbeeld plaats via Skype, en met gebruik van allerlei diensten in de cloud, zoals Dropbox en Google Docs, wordt er samengewerkt aan bestanden. Er zitten veel webdesigners tussen, maar ook bijvoorbeeld consultants en ontwikkelaars van smartphone-apps. Het zijn niet alleen maar techneuten: ik ben zelfs psychologen en leraren tegengekomen die hun studenten en patiënten te woord staan via Skype. Hier vind je een lijstje van veel voorkomende beroepen.

Home is where the web is

Alles wat digitale nomaden nodig hebben, is een redelijke internetverbinding. En die is inmiddels vrijwel overal te vinden. En omdat er steeds digitale nomaden zijn, vind je ook steeds vaker voorzieningen die speciaal op hen zijn toegepast, van websites waarin wordt besproken onder welke vlag je je bedrijf het best kunt voeren, tot speciale met printers en faxmachines uitgeruste kantoorruimtes voor die momenten dat een tafeltje bij de lokale Starbucks niet voldoende faciliteiten of privacy biedt.

Let wel: digitale nomaden leiden nog steeds een werkend bestaan – ze zijn niet op vakantie. Maar als de dag erop zit, lijkt het er natuurlijk verdomd veel op. Zodra de vrije tijd begint, kun je alles doen wat ‘gewone’ reizigers op de bestemming doen. Naar een fabelachtig strand, winkelen op de lokale markt, de musea of het drukke nachtleven in, een berg beklimmen of een jungletocht maken – alles wat je reizigershart begeert. Als je zo dagelijks in je reispassie wordt bevredigd, heeft dat natuurlijk ook een positief effect op je werkresultaat. Succes ligt om de hoek – van hier tot Timboektoe.

Gepost in Reportages | 3346 keer gelezen

Tags:


Reacties

Sylvia15/04/2015 18:03

Hai, wil en kun je mij helpen om zo een digitale nomade te worden? Ik zie via het web soms door de bomen het bos niet meer.... Groetjes Sylvia


Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *