Travel Blog

jan 27

Onder de sterren van Jordanië

Gepost in Reportages | geplaatst door Jurriaan Teulings

Michael Jackson haalde er zijn neus vandaan. Neil Armstrong vond het er lijken op de maan. Indiana Jones galoppeerde er door een spookstad en koning David dobberde er gewichtloos in ’s werelds grootste openluchtspa. Zes redenen waarom je je in Jordanië altijd onder de sterren begeeft.

1 De beschaving begon er met perfecte neuzen

Ooit bloeiden in deze hoek van de wereld de eerste menselijke beschavingen op. Daartoe behoorde ‘Ain Ghazal, een dorpje net buiten Amman, dat bestond van 7200 tot 5000 voor Christus. Pas in 1982, toen Michael Jackson nog zijn eigen neus had, werd het herontdekt. De beeldjes die er werden aangetroffen behoren tot de oudste kunstvoorwerpen die ooit gevonden zijn. Sommige exemplaren hadden erg mooie neuzen, die zelfs zó perfect werden gevonden dat ze navolging kregen in de plastische chirurgie. Ook Michael Jackson kreeg zo’n Amman-neus. Die viel er helaas later af.

 

2 Je kunt er ’s nachts een spookstad in

Petra is zonder twijfel de grootste attractie van Jordanië. De 2300 jaar oude, uit roze zandsteen gehouwen stad is overdag al een magische belevenis. Je wandelt er heen door een nauwe kloof. Het kán nog indrukwekkender: elke maandag- dinsdag en donderdag worden er na zonsondergang 1800 kaarsen ontstoken. De flikkerende vlammetjes gaan naadloos over in het sterrendak.

[new_royalslider id=”4″]
Petra, en Petra by night

 

3 Je vindt er de grootste spa ter wereld

Men weet het al sinds de oudheid: de Dode Zee is één grote openluchtspa. Het ligt op het laagste punt ter wereld; er is daardoor meer zuurstof, en schadelijke uv-stralen worden grotendeels weggefilterd door de atmosfeer. Bijgevolg zal je je er niet snel verbranden, en niezen hoeft ook niet: de hoeveelheid pollen en andere allergenen in de lucht is er bijzonder laag. Het klimaat is er het hele jaar rond prettig. Het zoute water heeft medicinale eigenschappen. Een perfect plekje dus om even aan te sterken. Alsof dat nog niet genoeg is, is er ook nog de Zara Spa. Dit uniek, 6000 vierkante meter tellend relax-walhalla maakt onderdeel uit van het Mövenpick hotel, en wordt jaarlijks met prijzen overladen.

4 Het nieuwe vliegveld van Amman is gebouwd als een tent

De nieuwe terminals van Amman Queen Alia Airport openden vorig jaar de deuren. Het hypermoderne vliegveld werd ontworpen door het prestigieuze architectenbureau Norman Foster and Partners, die zich hebben laten inspireren door de vormen van een bedoeïenentent. Het is groots, modern, en toch een beetje knus.

[new_royalslider id=”5″]

 

5 Het is de Bijbel in 3D

Of je religieus opgevoed bent of niet: ’s nachts, onder de sterrenhemel van de Jordaanse woestijn, voel je je als mens tegelijk nietig én onderdeel van een groter geheel. Bovendien struikel je er over de Bijbelse verhalen. Het land is nota bene zelf vernoemd naar de rivier waar Jezus werd gedoopt. Op Mount Nebo, even buiten de hoofdstad Amman, vind je de plek waar Mozes zou zijn gestorven na zijn eerste blik op het beloofde land. In de St George kerk van Madaba vind je een 6e-eeuws een vloermozaïek dat een kaart voorstelt van het heilige land van Libanon tot Egypte. Zó accuraat, dat archeologen er in Jeruzalem de locatie van de verloren Nea-kerk mee op konden sporen.

JTEULINGS_JOR-75145
Uitzicht op het Heilige Land vanaf Mount Nebo

 

6 Je kunt er een maanwandeling maken

Wadi Rum, een vallei in het zuiden van het land, is een van de meest bijzondere plekjes op aarde. Zo bijzonder, dat het niet meer op aarde lijkt. Volgens Neil Armstrong deed het landschap van Wadi Rum hem sterk aan de maan denken. Wie het bezoekt, doet er goed aan om er de nacht door te brengen – onder een ontzagwekkende sterrenhemel komt de plek het best toch zijn recht.

[new_royalslider id=”3″]

Gepost in Reportages | 10804 keer gelezen

Tags: , ,


Reacties

Marije11/08/2014 11:45

Dat zijn een paar mooie highlights en een prachtige foto van Petra! Dat plaatje heb ik ook maar dan een stuk minder goed gelukt :) Als je het leuk vindt om te lezen over Bedoeinse flirttechnieken, de beste Arabische uitvinding en het effect van Jordanie op je gezondheid check dan http://www.marijeblogt.nl/suikerindewoestijn/


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *