Travel Blog

sep 12

Bestemmingsspecial: Qatar en Doha

Gepost in Inspiratie buiten Europa, Reportages | geplaatst door Linda Folkers

Qatar is min of meer het Nederland van het Midden Oosten. Het land is vrij klein, voor een groot deel omringd door water, het is zo plat als een dubbeltje en bestaat – net als Nederland ooit – uit zeven provinciën. En net als bij onze Randstad, woont ook in Qatar een groot deel van de bevolking in een klein gebied, rondom de hoofdstad Doha.

Maar dat is ook direct waar de vergelijking ophoudt. Waar Nederland een eeuwenlange geschiedenis heeft, is Qatar vooral dankzij de olie in korte tijd groot geworden. Een eeuw geleden woonden er slechts 10.000 inwoners in het gebied, maar inmiddels zijn dit er 2,2 miljoen. Net als in Nederland in een bijzonder internationale samenstelling – dat dan weer wel.

Stadsgezicht Doha

 
De zeven Qatarese provinciën bestaan voornamelijk uit woestijngebieden. Vooral het zuiden van het land is eigenlijk een grote, uitgestrekte zandvlakte, die af en toe wordt onderbroken door een dorpje. Deze geïsoleerde nederzettingen zijn daarom bijzonder interessant om te bezoeken, want de tijd lijkt hier soms al eeuwenlang stil te hebben gestaan.

Woestijndorp Qatar

 
De meeste Qatari wonen langs de oostkust. Daar laten niet alleen Doha, maar ook de kleinere stadjes Al Wakrah en Al Rayyan, zien wat er gebeurt als je oliegeld in voormalige vissers- en handelsdorpjes pompt.

 

Qatar AirwaysDoha is de thuisbasis van Qatar Airways, de nationale luchtvaartmaatschappij van Qatar. De airline staat vooral bekend om het hoge service- en kwaliteitsniveau. Vanaf Schiphol vliegt Qatar Airways dagelijks naar Doha, maar ook naar een groot aantal andere bestemmingen buiten Europa, zowel direct als met overstap in Doha. Hier vind je vliegtickets naar Doha.

 

Bezienswaardigheden in Doha

Het gebrek aan cultuur en historische bezienswaardigheden wordt in de meeste Emiraten gecompenseerd door futuristische wolkenkrabbers, opvallende bouwwerken en andere ambitieuze projecten. In Doha is dit niet anders. Bovendien wordt het kleine beetje cultureel erfgoed sterk omarmd, zoals in het Museum van Islamitische Kunst en de in traditionele architectuurstijl herstelde Souq Waqif.

In 2010 werd Katara geopend. Dit unieke culturele dorp heeft sindsdien veel organisaties aan zich weten te binden, waardoor het een centraal punt voor kunst, architectuur en cultuur is geworden. In Katara zijn een museum, een kunstgalerie en een soukh, maar ook een amphitheater en een moskee gevestigd. Daarnaast wordt hier jaarlijks een filmfestival georganiseerd, het Doha Tribeca Film Festival.

Katara

 
Tijdens het WK Voetbal, dat in 2022 plaatsvindt in Qatar, is Doha de belangrijkste speelstad. Een derde van de voetbalstations staat in Doha, al moeten drie van deze stadions nog gebouwd worden. Daarom zal Doha de komende jaren nog wel een bodemloze bouwput blijven. Maar met de vele unieke architectonische hoogstandjes en een sterke uitlichting van de lokale cultuur en tradities, bieden de Qatari meer dan voldoende afleiding.

Fort Al Zubarah

Gepost in Inspiratie buiten Europa, Reportages | 2779 keer gelezen

Tags: , ,


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *