Travel Blog

jan 23

Zon, sneeuw en sherry in Andalusïe

Gepost in Inspiratie binnen Europa, Reportages | geplaatst door Linda Folkers

Ben je op zoek naar afwisseling in een relatief kleine regio? Reis dan naar het zuiden van Spanje! Met Sevilla, Málaga, Granada, Cádiz, Córdoba en Almería heeft Andalusië enkele grote steden. Maar ook het met besneeuwde bergtoppen bezaaide Sierra Nevadagebergte, dat wordt overzien door de 3.479 meter hoge Mulhacén. Nog geen 100 kilometer van deze hoogste berg vind je de Middellandse Zee al en op nog geen 80 kilometer vind je de enige officiële Europese woestijn. Tijdens de zomermaanden stijgt het kwik landinwaarts al snel naar de 40 graden en erboven. Gelukkig is er in Andalusië aan alles gedacht, want de kuststrook, met de langgerekte stranden van de Costa del Sol en de Costa de la Luz, zorgt dan voor heerlijke verkoeling. Kortom: veelzijdigheid troef in Andalusië.

Sevilla

Sevilla is de prachtige hoofstad van Andalusië en is met ruim 1,8 miljoen mensen ook de grootste stad van de regio. De historische binnenstad van Sevilla is bijzonder uitgebreid en zou zelfs de grootste historische binnenstad van Europa zijn. Uiteraard is er dan ook genoeg et zien in de binnenstad. Kathedraal Maria de la Sede is na de Roomse Sint Pieter en de St. Paul’s Cathedral in Londen de grootste kerk van Europa. Onderdeel van deze kathedraal is de Giralda. Deze 96-meter hoge klokkentoren is het symbool van Sevilla en niet-officiële regels zeggen dat dit het hoogste punt van de stad moet blijven. Het koninklijke paleis Alcázar wordt nog voor een klein gedeelte als zodanig gebruikt, het overgrote deel is toegankelijk voor publiek. Dit paleis heeft veel Arabische invloeden; de Arabieren waren over een periode van liefst 8 eeuwen de baas in Andalusië. Let in het geval van Sevilla wel op: de stad ligt landinwaarts en kent dan ook hete zomers.

Sevilla 2
Plaza de Espana in Sevilla

 

Arabieren

De Arabische invloeden zijn dan ook veel terug te vinden in de regio. Met name Córdoba en Granada waren belangrijke steden voor de Arabieren. Het immense, zandsteenkleurige Alhambra-fort in Granada is hierbij het allerbekendste voorbeeld. Het fort werd veroverd door de Spanjaarden en een deel ervan werd gesloopt en in een renaissancestijl opnieuw opgebouwd. Een groot deel van het originele Arabische bouwwerk is gelukkig blijven staan. Binnen in het Alhambra-fort ligt nog veel oude, islamitische kunst. Het fort is één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Andalusië. Ook in de binnenstad van Granada ben je omringd door Arabische invloeden, zoals de wijk Albaicín. Veel moskeeën zijn inmiddels vervangen door katholieke kerken, maar in het doolhof van nauwe straatjes vind je op veel plekken typische Arabische architectuur. Moorse baden en een oud paleis, maar ook subtiele versieringen herinneren aan de tijden van weleer. Het stadje Ronda is in dit opzicht ook een bezoek zeker waard. Het is één van de oudste steden van Spanje en heeft ook vele Arabische invloeden. De Arabische baden zijn nog in uitstekende staat. Het water voor deze baden werd uit de rivier Guadalevín gepompt en via een aquaduct naar de baden gebracht. Een innovatieve oplossing die al in de 12e eeuw is bedacht door een Arabische ingenieur.

Alhambra Granada
De Moorse Alhambra van Granada

 

De Pueblos Blancos

Ken je die typische witte huisjes in de bergen? Dat zijn de Pueblos Blancos en die komen veel voor in Andalusië. Toen de Spanjaarden Andalusië heroverden, zat er voor de Arabische inwoners even niets anders op dan te vluchten. Veel boeren vluchtten naar de bergen en bouwden daar witte huizen, met dikke muren en kleine raampjes. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat het nooit warm wordt in deze huisjes; de dikke muren laten geen warmte door, de kleine raampjes zorgen voor bescheiden licht binnen en de witte kleur weerkaatst de zon. Deze ‘Pueblos Blancos’ vind je vooral in het gebied rond Cádiz en Málaga en worden nog altijd goed onderhouden en zijn zeer typerend voor Andalusië. Een opvallend voorbeeld van deze Pueblos Blancos is het dorp Setenil de las Bodegas. Dit dorp ligt niet op een berg, maar ligt in de grotten. Sommige van deze huisjes hebben dan ook gewoon een rots als dak. In de streek rond Setenil de las Bodegas komen bekende vleesproducten als chorizo. Het dorpje ligt in de buurt van het al eerder genoemde Ronda. Deze streek staat dan ook bekend om haar heerlijke specerijen, de opvallende Pueblos Blancos, kortom, dat bekende, authentieke Spanje.

Pueblos Blancos
Het witte bergdorpje Casares, bij Málaga

 

Málaga

Málaga ligt direct aan de Middellandse Zee, wat ervoor zorgt dat het hier ook ’s zomers aangenaam is. De stad kent een historisch centrum en het strand is natuurlijk nooit ver weg, wat de stad aantrekkelijk maakt om te bezoeken. Málaga staat bekend als een hele fijne stad om te shoppen en uiteraard om naar het strand te gaan. De Calle Marqués de Larios is de bekendste winkelstraat. Over deze straat hangen grote lappen om de zon tegen te houden. In de middag wordt meestal een siësta gehouden, dus dan sluiten de winkels enkele uren. Het leven in Andalusië is dan ook wat anders dan in Nederland. Mensen zijn voornamelijk in de avonduren actief, wat het nachtleven in bijvoorbeeld Málaga extra leuk maakt om te bezoeken!

Malaga Kathedraal
De kathedraal torent boven havenstad Málaga uit

 

Wintersport

Wintersport in Zuid Spanje? Jazeker! In Andalusië is het echt niet alleen bruin bakken aan de stranden, of struinen door de historische steden. En ook niet alleen fietsen door de flinke bossen, in Andalusië is het zelfs mogelijk om te skieën! En hoe: het skigebied heet Sol y Nieve, wat letterlijk ‘sneeuw en zon’ betekent. Sol y Nieve is gemiddeld het warmste wintersportgebied van Europa en ligt in de bergketen Sierra Nevada, onder de stad Granada. Er ligt zo’n 85 kilometer aan skipiste op de Sol y Nieve en de hoogste berg van dit gebied is de Pico Veleta. Bij helder weer is het uitzicht vanaf deze berg echt fantastisch. Terwijl je op je skies voortbeweegt, zie je niet alleen de Middellandse Zee liggen, maar ook het Marokkaanse Atlasgebergte. Sierra Nevada telt liefst zestien bergtoppen van 3000 meter of hoger en dat betekent dat het gebied na de Alpen de hoogste bergketen van Europa is. In de bossen rondom deze bergen en in de bergen zelf lopen berggeiten, everzwijnen, vossen, dassen en wezels rond, wat toch uitnodigt om eens een uitgebreide wandeling te maken door dit prachtige natuurgebied.

Wintersport Sierra Nevada
Snowboarden in Zuid-Spanje? Geen probleem!

 

Woestijn

Op het eerste gezicht is het wellicht een rare overgang van wintersport naar woestijn, maar niet erg ver van dit wintersportgebied ligt de enige officiële woestijn van Europa: de Tabernaswoestijn. De hemelsbrede afstand tussen deze twee uitersten bedraagt iets meer dan 70 kilometer. De woestijn ligt ingeklemd tussen vier bergen, waardoor het er gemiddeld maar zo’n vier dagen per jaar regent. Geen aanrader voor in de zomer, maar zonder meer een opmerkelijk gebied waar ook hele bijzondere flora en fauna te vinden zijn. In de Tabernaswoestijn werden enkele bekende films opgenomen, zoals For a Few Dollars More, A Fistful of Dollars en The Good, the Bad and the Ugly. Twee nagebootste cowboydorpjes liggen nog altijd intact in het gebied.

Tabernaswoestijn western
Het Wilde Westen, maar dan in Spanje

 

Eten & drinken

Nee, Andalusië staat niet bekend om haar verfijnde, ingenieuze keuken. De Andalusiërs houden van simpel, maar ook van vers. Hierbij vind je nog altijd heel wat invloeden van de Arabieren en de Joden. Een typisch gerecht uit Andalusië is de gazpacho, een koude soep met tomaten, rauwe vruchten en sowieso zonder vlees. De gazpacho wordt zowel als hoofdgerecht geserveerd, maar ook als bijgerecht. En het spreekt haast voor zich dat de tapas ook in Andalusië alomvertegenwoordigd zijn. Je krijgt vaak een gratis schaaltje tapas als je een drankje drinkt in een café. Overigens goed te weten: de hoofdmaaltijd wordt in Andalusië in de middag genuttigd. De meeste restaurants zullen dan ook gesloten zijn als je om zes uur uit eten wil gaan. De meeste restaurants gaan rond acht uur weer open, maar vooral in de zomer eten de Andalusiërs pas rond een uurtje of tien ’s avonds.

Het bekendste drankje uit Andalusië is sherry. Sherry is een soort wijn, maar kan per definitie alleen uit Andalusië komen en is flink versterkt. De oorsprong van de sherry ligt in de stad Jerez de la Frontera, in de provincie Cádiz. Een aanrader is dan ook zeker om een bodega te bezoeken in deze stad en de oorsprong van deze sterke wijn eens te onderzoeken.

Sherry
Andalusië’s trots: sherry!

 

Feesten & flamenco’s

Uit Andalusië komt de flamenco! Dit wereldberoemde muziekgenre is, compleet met de bijbehorende dans, nog altijd springlevend in deze regio. Er worden nog altijd veel voorstellingen in Andalusië gegeven met de flamenco als belangrijkste ingrediënt. Ook een belangrijke traditie in Andalusië is de feria. De feria is een volksfeest en elke stad in de regio organiseert zo’n feria. De feria’s worden gehouden tussen april en november en zijn van oorsprong veemarkten. Vooral de paardenhandel was populair en dus worden tijdens de feria’s anno nu nog altijd paardenshows georganiseerd. De feria’s duren een week en staan bol van tradities. Dit uit zich in de traditionele kleding van zowel de deelnemers als de bezoekers en ook in het eten en drinken. Verwacht hier dus veel tapas, sherry en andere typisch Andalusisch etenswaar.

Feria Sevilla
Flamencodanseressen tijdens aprilfestival Feria de Sevilla

 

Is dat alles?

Ha, bij lange na niet! We kunnen nog wel uren doorgaan. Wat denk je bijvoorbeeld van Córdoba, de warmste stad van Europa? De imposante Mezquita is van oorsprong een grote moskee, maar werd in 1236 een katholieke kathedraal. In de omgeving van Córdoba wordt vooral olijfolie en wijn gemaakt.

Of Tarifa, het zuidelijkste puntje van Andalusië. Vanaf hier – en vooral vanaf het plaatselijke kasteel – heb je uitstekend zicht op Marokko, dat 14 kilometer verderop ligt. Al eeuwenlang moet men betalen om in de haven van Tarifa aan te meren, waar Tarifa een voorloper in was. Waarschijnlijk vinden we hier de oorsprong van het woord ‘tarief’. In Tarifa wordt veel aan watersport gedaan en bovendien is de plek populair onder vogelspotters. Roofvogels en ooievaars steken hier de Straat van Gibraltar over. Ook walvissen en dolfijnen zijn regelmatig te zien bij Tarifa.

Tarifa

 
Je raakt eenvoudigweg niet uitgekeken in Andalusië. En met vijf vliegvelden met een rechtstreekse verbinding naar Nederland (Jerez, Sevilla, Malaga, Granada en Almeria) is deze superregio bijzonder goed bereikbaar. Je boekt een retourtje Andalusië al vanaf €50, dus waar wacht je nog op?

Gepost in Inspiratie binnen Europa, Reportages | 3171 keer gelezen

Tags: ,


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *