Travel Blog

okt 02

Barcelona-tips buiten de reisgidsen

Gepost in Inspiratie binnen Europa, Reportages | geplaatst door Marta Rubio

Na de Sagrada Família, Park Güell of Camp Nou zijn er nog vele andere, vaak minder bekende, plekken die de moeite waard zijn om te zien in Barcelona. Marta Rubio van HolaBarcelona.nl, geboren en getogen in Barcelona, kent als geen andere de stad door en door en geeft ons haar ‘buiten-de-reisgids’-tips.

Wijken waar je de enige toerist bent

Vergeet Gràcia, Poble Sec of Poblenou. Als je helemaal tussen de locals wilt zitten dan moet je in Horta en Sant Andreu zijn. Beide wijken hebben de gezellige en gemoedelijke dorp sfeer van oudsher uitstekend weten te behouden en zijn nog onbekend bij de toeristenmassa.

In Horta zijn het Plaça Eivissa, de winkelstraat Carrer Tajo (met de lokale markt) en de Passeig Maragall de hoogtepunten, hoewel andere plekken zoals het prachtige Parc del Laberint d’Horta ook je aandacht verdient. Bij deze laatste vind je een heus labyrint waar kinderen zich uren kunnen vermaken.

Sant Andreu herbergt naast een hele mooie kerk, de Esglèsia de Sant Andreu de Palomar, ook een zeer bijzonder marktplein omringt door bogen en kleine lokale winkeltjes. In de autovrije straten eromheen zie je nog de oude huizen van maximaal één of twee verdiepingen en proef je de sfeer van een echt Spaans dorp.

Sant Andreu

 

Lekker eten maar dan anders

Als je iets bijzonders wilt doen tijdens je bezoek aan Barcelona dan moet je bij Caseta del Migdia zijn. Bij deze geïmproviseerde picknickplek komen de locals bij elkaar om gezellig te barbecueën en te genieten van een van de mooiste zonsondergangen van Barcelona. In de zomermaanden is er zelfs een barretje en worden er leuke feestjes georganiseerd.

Mis ook niet een van de vele food truck festivals die ook in Barcelona worden gehouden. Zo wordt er in Poblenou ieder eerste weekend van de maand de Palo Alto market georganiseerd, dat vol eetkraampjes en leuke designspullen zit.

Tot slot, ga naar Carrer Blai om de lekkerste pintxos van Barcelona te nuttigen. Pintxos, een gesneden stuk stokbrood met een hapje en een prikkertje die alles bij elkaar houdt, zijn weliswaar afkomstig uit het Baskenland, maar je vindt ze ook overal in Barcelona. Vooral bij Carrer Blai kun je genieten van deze delicatessen: in dezelfde straat vind je het ene na het andere barretje met de lekkerste pintxos voor maar €1 per stuk. Lekker en goedkoop!

Pintxos

 

Wandelpaden met uitzicht

Wandelaars, fietsers en hardlopers hebben een vaste ontmoetingsplek in Barcelona, de Carretera de les Aigües. Deze weg, die het hele berggebied rondom Barcelona doorkruist, is zeer geliefd bij de inwoners, die hier niet alleen komen sporten, maar ook om te genieten van het mooie uitzicht over de stad, de natuur en de rust.

Een andere geliefde plek om te genieten van het uitzicht, de rust en de natuur is bij de Torre Baró. Bij de ruïnes van deze oude toren, die ooit een hotel moest worden, staat nu een splinternieuw uitkijkplatform dat een panoramisch uitzicht biedt over de zee, de stad en de dorpen achter de Collserolabergen. De excursie om de berg tot aan de toren te beklimmen is op zich zelf al de moeite waard, en eenmaal boven word je beloond met een betoverend uitzicht dat niet veel mensen kennen.

Torre Baró

 

Industriecomplexen met geschiedenis

Vapor Vell, La Sedeta, Escola Industrial, Ca l’Aranyó, Can Felipa of Fabra i Coats komen niet voor in de reisgidsen maar zijn echt bijzondere plekken om te bezoeken, nauw verbonden met het industriële verleden van de stad en op een mooie manier gerestaureerd. Wat mij betreft zijn deze oude fabrieken stuk voor stuk kleine juweeltjes die de moeite waard zijn om te zien.

Can Batlló, Can Ricart en La Escocesa zijn daarentegen nog een niemandsland. Deze half vervallen en verlaten fabrieken zijn nu de urbex-ontmoetingsplekken van street-art fanaten, fotografieliefhebbers en kunstenaars.

Fabra i Coats

Even tot rust komen

Uit de drukte vluchten en lekker ontspannen in Barcelona kan ook. Een van de best bewaarde adressen in de stad om dit te doen is bij de Arabische baden van Aire de Barcelona, waar je je kunt je laten verwennen en heerlijk tot rust kunt komen. Andere plekken waar ik tot rust kom zijn de tuinen van de Universiteit van Barcelona, het klooster van de Monestir de Pedralbes, het Convent de Sant Agustí en de Església de la Concepció. Allemaal stuk voor stuk prachtige plekken om te zitten en ware oases van rust.

Monestir de Pedralbes

 

De ‘zona alta’ van Barcelona

Barcelonezen noemen het stukje tussen de Collserolabergen en de Avinguda Diagonal de ‘zona alta‘ (het hoge gebied). De naam komt niet alleen vanwege de ligging, die inderdaad hoger dan de rest van de stad is, maar ook omdat dit vroeger de plek was waar de ‘elite’ hun huizen met tuinen liet bouwen. Vooral het gebied van Pedralbes is een duidelijk voorbeeld van rijkdom en welvaart. Hier wonen nog steeds de rijkste mensen en je vindt er talloze villa’s met alles erop en eraan. Een vaak vergeten werkstuk van Gaudí, de ingang van de Finca Güell en de beeldschone Torre de Bellesguard, zijn ook hier te vinden. Je kunt je wandeling eindigen bij het oude dorp van Sarrià, dat in schril contrast staat met alle villa’s van Pedralbes, maar nog steeds een chique allure heeft dankzij de exclusieve boetiekjes en gourmet winkels.

Sarrià

 

Een zee aan sculpturen

De begraafplaats van Montjuïc is een duidelijk geval van ‘iets anders’. Geen adres waar je snel een bezoek zou brengen bij een stedentrip, maar de begraafplaats op Montjuïc, de grootste in de stad, herbergt sommige van de meest indrukwekkende sculpturen, vaak van grote kunstenaars zoals Josep M. Jujol, Josep Puig i Cadafalch en Eusebi Arnau. Daarnaast zijn hier verschillende mensen begraven die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Barcelona zoals de oud president van de Generalitat, Francesc Macià, de muzikant Isaac Albéniz of de kunstenaars Ramon Casas, Santiago Rusiñol en Joan Miró. Een bijzondere en rustige plek om te bezoeken, omringd door mediterrane vegetatie en een prachtig uitzicht op de zee.

Gepost in Inspiratie binnen Europa, Reportages | 1933 keer gelezen

Tags: , ,


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *