Travel Blog

sep 16

Reisfotografie: Tips voor nóg mooiere foto’s

Gepost in Reportages | geplaatst door Tix Redactie

Met de komst van foto-app Instagram kan tegenwoordig bijna iedereen zichzelf een ‘fotograaf’ noemen. Met alle aanwezige effectjes en gemakkelijke systemen om reisfoto’s aan te passen is het vrij eenvoudig om foto’s mooi te bewerken. Om zelf echter hele goede reisfoto’s te maken zonder alle poespas is wel wat talent, kennis en een beetje ervaring nodig. Gelukkig kun je met een aantal tips al een heel eind komen wat betreft reisfotografie. En dan heb je niet eens een – vooral op reis – lompe spiegelreflexcamera nodig, maar kom je al een heel eind met een goede compact- of systeemcamera. We hebben de belangrijkste tips voor je op een rij gezet. Waarschuwing: je krijgt wel meer heimwee des te mooier je vakantiekiekjes zijn!

Focus op je onderwerp

Wist je dat systeemcamera’s vaak net zo goed zijn als grotere en voor beginners soms lastig te bedienen spiegelreflexcamera’s? Het grote voordeel aan systeemcamera’s en compactcamera’s is het feit dat ze een stuk lichter van gewicht zijn. Zo kun je nog eens een extra lens meenemen zonder dat je te veel moet sjouwen. Wanneer je gaat fotograferen is het belangrijk om je te focussen op je onderwerp: wanneer je een kader hebt, bedenk je goed wat je uit wilt lichten. Pak bij een portret de juiste emotie mee, kies in een landschap een bepaald onderwerp uit zoals een huis, een boom of een berg en zorg dat je onderwerp interessant genoeg is voor een foto. Een minder kwalitatieve foto met een verhaal is zoveel mooier en interessanter dan een scherpe foto zonder narratief.

Ga van het normale pad af

Wanneer je op reis bent kom je vaak langs toeristische hotspots. Tik bijvoorbeeld de plaats Parijs in op Google en je ziet tig dezelfde foto’s van de Sacre Coeur, de Eiffeltoren en het Louvre. Wees als reisfotograaf daarom niet bang om eens van het normale pad te wijken. De Eiffeltoren kennen we inmiddels namelijk toch wel? Zoek naar plaatjes om de toeristische highlights heen. Wil je toch een bekend gebouw of monument op de foto zetten? Probeer dan een net andere hoek te kiezen dan anders. De Eiffeltoren van de voorkant kennen we allemaal, waarom zou je er niet eens pal onder gaan liggen voor een mooi shot van de onderkant? Wees als reisfotograaf altijd kritisch en zorg voor foto’s die je niet in ieder fotoboek terug ziet. Zo maak je je foto’s helemaal eigen.

eiffeltoren
Spelen met licht en positie levert een prachtig uniek, maar toch herkenbaar plaatje op

 

Lees je in over de bestemming

Een logische tip die veel mensen over het hoofd zien wanneer ze mooie foto’s willen maken op reis: lees je van tevoren of tijdens je trip in over de bestemming waar je naartoe gaat of waar je bent. Al gaat het over de historie van een land, over de actuele situatie, over de hoogtepunten van een bestemming: wanneer je je hebt ingelezen over een reisbestemming weet je waar je moet zijn en vooral wat je vast moet leggen. Kom je bijvoorbeeld in Tokio, Japan en je ziet een heuse geisha langs je heen schieten in de mensenmassa? Wanneer je je ingelezen hebt weet je wat een geisha is en wat voor een verhalen erom heen zijn te vinden en weet je dat zo iemand meer dan de moeite waard is om vast te leggen.

Statief: ja of nee?

Wanneer je een verre reis maakt is het vastleggen van een bijzonder landschap een mooie herinnering aan je vakantie. Tegenwoordig heb je voor iedere soort camera diverse statieven, groot en klein, te koop. Voor de optimale landschapsfoto op reis is het aan te raden om een statief mee te nemen. Op die manier kun je werken met langere sluitertijden en kan je veel meer licht en kleur in één beeld te pakken krijgen. Zelfs een ministatief, dat ingeklapt net zo groot is als een compacte selfiestick, is al voldoende voor stabiele foto’s. Ben je je statief vergeten op reis? Maak dan een touwtje onderaan je camera vast met de snelkoppeling van je statief. Zorg er voor dat het touw ongeveer twee meter lang kan worden en bevestig een gewicht (zoals een steen) onderaan het touw. Trek het tot slot strak met je camera en je hebt een zogeheten ‘vaste hand’. Ideaal om bijvoorbeeld sterrenhemels, zonsondergangen of het bijzondere Noorderlicht mee te fotograferen!

sluitertijd
Een langere sluitertijd zorgt voor mooie effecten

 

Experimenteer en speel met de functies

Wanneer je over een compactcamera beschikt is het altijd handig om van tevoren te checken hoe alles werkt en welke functies er op een dergelijke camera zitten. Dit soort camera’s zijn lang niet zo geavanceerd als spiegelreflexcamera’s, maar het zal je verbazen hoeveel verschillende functies en opties er zijn. Probeer voor je reis alvast een beetje welke functie het beste op welk moment werkt. Speel een beetje met het diafragma, met de sluitertijd en met andere functies. Zo kun je bijvoorbeeld het optimale uit een zonsondergang, een woestijn of een berggebied halen. Experimenteren is het sleutelwoord bij reisfotografie: zorg er daarom voor dat je genoeg geheugenkaartjes bij je hebt. Foto’s verwijderen kan altijd achteraf nog. Klikken maar!

Gepost in Reportages | 735 keer gelezen

Tags:


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *