Travel Blog

jun 27

Reisfotografie: Tips voor nóg mooiere foto’s

Gepost in Reportages | geplaatst door Linda Folkers

Met de komst van Instagram kan tegenwoordig bijna iedereen zichzelf een ‘fotograaf’ noemen. Met alle aanwezige effectjes en handige apps om reisfoto’s aan te passen is het vrij eenvoudig om foto’s een persoonlijke touch te geven. Om zelf echter hele goede reisfoto’s te maken zonder alle poespas is wel een klein beetje talent, kennis en wat ervaring nodig.

Gelukkig kun je met een aantal tips al een heel eind komen wat betreft reisfotografie. En dan heb je niet eens een – vooral op reis – lompe spiegelreflexcamera nodig, maar kom je al een heel eind met een goede compact- of systeemcamera. Soms is zelfs een recente high-end smarttelefoon al geschikt als reiscamera. We hebben de belangrijkste tips voor je op een rij gezet. Waarschuwing: je krijgt wel meer heimwee naar je reisbestemming, des te mooier je vakantiekiekjes zijn!

Eerst vragen, dan knippen!

Wil je de plaatselijke bevolking vastleggen op een foto? Dan is het wel zo fatsoenlijk om eerst even toestemming te vragen, want niet iedereen vindt het prettig om gefotografeerd te worden. Zelf vind je het ongetwijfeld ook niet plezierig, als een Chinese toerist ongegeneerd plaatjes van je schiet, terwijl jij als ‘local’ naar je werk fietst. En met een beetje mazzel poseert je model ook nog voor je, als je het netjes vraagt.

 

Maak een goede planning

Zijn er bezienswaardigheden of andere onderwerpen die je graag wilt fotograferen op reis? Maak dan vooraf een planning, waarin je onder meer rekening houdt met de drukte en de lichtinval. Sta vroeg op om een bezienswaardigheid vast te kunnen leggen zonder de hordes toeristen, of kies juist voor zonsondergang als je een foto met zwoele lichtinval wilt maken.

Rond het middaguur zijn de contrasten fel en is de kans op een overbelichte (of onderbelichte) foto groter. De schaduwen zijn dan bovendien relatief klein; als de zon hoog aan de hemel staat, wordt het schaduwoppervlak kleiner. Ook tijdens de hoogste zonnestand kun je prachtige foto’s maken, zolang je hier maar rekening mee houdt.

Focus op je onderwerp

Wist je dat systeemcamera’s vaak net zo goed zijn als grotere (en voor beginners soms lastig te bedienen) spiegelreflexcamera’s? Het grote voordeel aan systeemcamera’s en compactcamera’s is het feit dat ze een stuk lichter van gewicht zijn. Zo kun je nog eens een extra lens meenemen zonder dat je te veel moet sjouwen. Wanneer je gaat fotograferen is het belangrijk om je te focussen op je onderwerp: bedenk je goed wat je uit wilt lichten, wanneer je een kader hebt. Pak bij een portret de juiste emotie mee, kies in een landschap een bepaald onderwerp uit zoals een huis, een boom of een berg en zorg dat je onderwerp interessant genoeg is voor een foto. Een minder kwalitatieve foto met een verhaal is zoveel mooier en interessanter dan een scherpe foto zonder narratief.

 

Blijf van die filters af!

Telefooncamera’s, en tegenwoordig ook steeds meer systeemcamera’s, beschikken over veel verschillende filters en andere applicaties om je foto’s te verfraaien. Dat klinkt leuk, maar over een tijdje is zo’n filter eigenlijk helemaal niet meer zo grappig. En terug naar de #nofilter-versie gaat dan helaas niet meer. Schiet je foto’s daarom op de reguliere stand, en voeg de effecten later toe in Photoshop of een ander bewerkingsprogramma. Is die toevoeging later niet meer leuk? Dan heb je altijd het origineel nog!

Ga van het normale pad af

Wanneer je op reis bent kom je vaak langs toeristische hotspots. Tik bijvoorbeeld de plaats Parijs in op Google en je ziet tig dezelfde foto’s van de Sacre Coeur, de Eiffeltoren en het Louvre. Wees als reisfotograaf daarom niet bang om eens van het normale pad te wijken. De Eiffeltoren kennen we inmiddels namelijk toch wel? Zoek naar plaatjes om de toeristische highlights heen. Wil je toch een bekend gebouw of monument op de foto zetten? Probeer dan een net andere hoek te kiezen dan anders. De Eiffeltoren van de voorkant kennen we allemaal, waarom zou je er niet eens pal onder gaan liggen voor een mooi shot van de onderkant? Wees als reisfotograaf altijd kritisch en zorg voor foto’s die je niet in ieder fotoboek terug ziet. Zo maak je je foto’s helemaal eigen.

eiffeltoren
Spelen met licht en positie levert een uniek, maar toch herkenbaar plaatje op. Maar doe rustig aan met de filters!

 

Lees je in over de bestemming

Een logische tip die veel mensen over het hoofd zien wanneer ze mooie foto’s willen maken op reis: lees je van tevoren of tijdens je trip in over de bestemming waar je naartoe gaat of waar je bent. Al gaat het over de historie van een land, over de actuele situatie, over de hoogtepunten van een bestemming: wanneer je je hebt ingelezen over een reisbestemming weet je waar je moet zijn en vooral wat je vast moet leggen.

Statief: ja of nee?

Wanneer je een verre reis maakt is het vastleggen van een bijzonder landschap een mooie herinnering aan je vakantie. Tegenwoordig heb je voor iedere soort camera diverse statieven, groot en klein, te koop. Voor de optimale landschapsfoto op reis is het aan te raden om een statief mee te nemen. Op die manier kun je werken met langere sluitertijden en kan je veel meer licht en kleur in één beeld te pakken krijgen. Zelfs een ministatief, dat ingeklapt net zo groot is als een compacte selfiestick, is al voldoende voor stabiele foto’s. Ideaal om bijvoorbeeld sterrenhemels, watervallen, zonsondergangen of het bijzondere Noorderlicht mee te fotograferen!

sluitertijd
Een langere sluitertijd zorgt voor mooie effecten

 

Experimenteer en speel met de functies

Wanneer je over een compactcamera beschikt is het altijd handig om van tevoren te checken hoe alles werkt en welke functies er op een dergelijke camera zitten. Dit soort camera’s zijn lang niet zo geavanceerd als spiegelreflexcamera’s, maar het zal je verbazen hoeveel verschillende functies en opties er zijn. Probeer voor je reis alvast een beetje welke functie het beste op welk moment werkt. Speel een beetje met het diafragma, met de sluitertijd en met andere functies. Zo kun je bijvoorbeeld het optimale uit een zonsondergang, een woestijn of een berggebied halen. Experimenteren is het sleutelwoord bij reisfotografie: zorg er daarom voor dat je genoeg geheugenkaartjes bij je hebt. Foto’s verwijderen kan altijd achteraf nog. Klikken maar!

Gepost in Reportages | 2125 keer gelezen

Tags:


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *