Travel Blog

mrt 16

De Groenste Bestemmingen

Gepost in Top 10's | geplaatst door Linda Folkers

Op 17 maart is het weer zover. In Ierland wordt dan het belangrijkste festival van het jaar gevierd: St. Patrick’s Day. Wat Koningsdag is voor Nederland, is St Patrick’s Day voor Ierland: het hele land kleurt groen, van het bier tot de kleding van de Ieren. Een mooi moment om eens stil te staan bij dit thema: wat zijn de groenste bestemmingen? Let wel, groen is hierbij uiteraard een rekbaar begrip. Van ecologisch verantwoord tot groen in de meest letterlijke zin van het woord: een top 4 van groene bestemmingen.

1. Punta Uva, Costa Rica

Groen én groen. Dat is misschien wel de beste omschrijving voor deze Midden-Amerikaanse bestemming. Het is immers zowel vanwege de natuur interessant, als vanwege de eco-vriendelijke verblijfsmogelijkheden. Gelegen tussen Nicaragua en Panama, staat Costa Rica bol van de regenwouden, moerassen, vulkanen, bergen en prachtige uitgestrekte stranden.

Voor dat ultieme ‘groen en groen’ gevoel verblijf je het beste in een van de boomhutten of eco-lodges midden in het regenwoud. Vanwege de onbereikbaarheid ben je overgeleverd aan de natuur als het gaat om voorzieningen: gerecycled regenwater voor douche en toilet en elektriciteit op basis van zonne-energie. Laat je intussen overweldigen door de bijzondere flora en fauna: ontdek tussen de bomen door exotische vogels en prachtige watervallen. Een prachtig voorbeeld hiervan is de Tree House Lodge in Punta Uva, te midden van de natuur van de Gandoca-Manzanillo Wildlife Refuge.

Punto Uva Costa Rica

 

2. De Azoren, Portugal

Op zoek naar de ultieme groene bestemming waar je met een gerust hart duurzaam kunt genieten? Reis dan af naar de Portugese Azoren. Uit onderzoek in 2014 blijkt namelijk dat de Azoren met kop en schouders uitsteekt in duurzaamheid. Dit onderzoek werd uitgevoerd op initiatief van een aantal touroperators en onderzoeksinstellingen, zodat de vakantieganger de mogelijk heeft om bewuster voor een groene bestemming te kunnen kiezen.

De Azoren hebben behoud en bescherming van het cultureel erfgoed en de natuur hoog in het vaandel. Dat is maar goed ook, want de in totaal negen eilanden zijn allemaal het bezoeken meer dan waard. Beklim de vulkaan van Pico of maak er een wandeling door de wijngaarden. Spot vanaf eiland Faial de walvissen in het gebied en bezoek er aan land de Vlaamse windmolens. Het groenste eiland São Miguel is een waar hoogtepunt: ontdek er het uitgestrekte natuurreservaat en zwem, omringd door een tropisch regenwoud, in verwarmd water onder een waterval door.

Azoren

 

3. Groenland

In de categorie ‘groen’ mag naamhebber Groenland natuurlijk niet in het rijtje ontbreken. Toch zal het je teleurstellen wanneer je ook daadwerkelijk groen land verwacht. Met op het meest zuidelijk puntje temperaturen van hooguit 10 à 12 graden Celsius in hartje zomer valt dit ook nauwelijks te verwachten. Minder bijzonder is Groenland hierdoor echter zeker niet. Al rond 900 ontdekten de Vikingen de magie van het ruige landschap met zijn rotskusten, fjorden en besneeuwde bergen.

Bovendien is de diversiteit aan dieren des te mooier. Ontdek kuddes rendieren en grote aantallen papegaaiduikers op de ijsvrije toendra’s. Spot zeehonden en met een beetje geluk ook ijsberen en walvissen langs de oost- en noordkant van de kust. Natuurlijk zijn er ook de Groenlandse sledehonden, die volgens velen de sterkste werkhonden ter wereld zijn. Ondanks de kou kun je je badkleding gerust meenemen: warmte zoek je in Groenland op bij de natuurlijke warmwaterbronnen. Kortom, Groenland bewijst juist dat overweldigend natuurschoon niet altijd groen als gras hoeft te zijn.

Groenland Nuuk

 

4. Wicklow Mountain, Ierland

Ierland zelf kan natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken. Naast St. Patrick’s Day heeft dit land namelijk nog veel meer met de kleur groen. De bijnaam van het eiland is niet voor niets “Smaragdeneiland” – de uitgestrekte natuur is er voornamelijk groen, en dat levert prachtige plaatjes op. Tijdens een tour langs de uitgestrekte kust en het binnenland snap je al gauw waarom hier meermaals opnames gemaakt worden voor hitseries als Games of Thrones.

Wicklow Mountain National Park is zo’n ‘groene parel’. Dit natuurgebied in het zuidoosten van het land, op slechts 30 km van Dublin, is absoluut overweldigend te noemen. De grond is er rotsachtig, wat moeilijk is voor te stellen wanneer je tussen de bergen door de groene landschappen met meanderende riviertjes en kleine meertjes ziet. Ten zuiden van Wicklow Mountain vind je Devil’s Glen. Het is een schitterend begroeide kloof, dat door het riviertje ook een metershoge waterval vormt. Aan het oosten grenst het gebied aan de kust, aan het westen vloeit het landschap over in het laagland van het graafschap Kildare.

Wicklow Mountains Ierland

Gepost in Top 10's | 858 keer gelezen

Tags:


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *