Travel Blog

sep 03

De meest indrukwekkende beelden

Gepost in Top 10's | geplaatst door Linda Folkers

Tegenwoordig is de mens tot veel in staat. Met behulp van zware machines worden immense bouwwerken zonder veel moeite voltooid. Maar ook vroeger bleken mensen al in staat om bergen te verzetten. Letterlijk, want bij het zien van deze indrukwekkende beelden en sculpturen zou je soms denken dat ze toen ook al over zware machines beschikten.

Nemrut Dagi, Turkije

Nemrut Dağı is één van de hoogste bergen in het zuidoosten van Turkije. Bovenop deze berg staat een piramidevormige grafheuvel, waarin koning Antiochus begraven ligt. Vanaf een hoogte van 2150 meter kijken sculpturen van twee leeuwen, twee adelaars en verscheidene Griekse en Perzische goden uit over de omgeving. De grafheuvel wordt niet alleen door de sculpturen, maar ook door UNESCO bewaakt. Sinds 2001 is Nemrut Dağı namelijk aangemerkt als Werelderfgoed.

Nemrut Dagi

 

Olmeekse reuzenhoofden, Mexico

Tussen 1200 en 400 voor Christus leefden de Olmeken in Centraal Amerika, langs de kust van de Golf van Mexico. Zij zijn vooral bekend geworden door de grote stenen hoofden die ze achtergelaten hebben. Er zijn in totaal 17 hoofden ontdekt, die tussen de anderhalve en drie meter hoog zijn en tussen de 6 en 40 ton per stuk wegen. De meeste Olmeekse reuzenhoofden zijn gevonden bij de Mexicaanse plaatsen La Venta en San Lorenzo.

Olmec Giant Heads

 

Moai van Paaseiland, Chili

De Moai behoren ongetwijfeld tot de beroemdste beelden ter wereld. Op Paaseiland, dat tegenwoordig bij Chili hoort, zijn tussen de 11e en 17e eeuw honderden beelden gehouwen uit vulkaansteen. Van veel beelden steekt alleen het hoofd boven de grond uit en is de torso in de loop der tijd onder de grond komen te liggen. De grootste van de nog 887 overgebleven Moai is 10 meter hoog en weegt ongeveer 75 ton.

Moai van Paaseiland

 

Kolossen van Memnon, Egypte

De oude Egyptenaren staan al lange tijd bekend als meesters van de bouw. Met vereende krachten lieten zij piramides, sfinxen en andere imposante bouwwerken verrijzen. Twee kenmerkende voorbeelden zijn de 20 meter hoge zitbeelden van farao Amenhotep III in Luxor, die uit één stuk steen zijn gehouwen. Eén van de beelden is door een aardbeving ernstig beschadigd geraakt, maar begroet nog altijd dagelijks de duizenden toeristen die Luxor bezoeken.

Kolossen van Memnon

 

Bayontempel, Cambodja

In veel tempels in Zuid-Oost Azië zijn beelden en gezichten te vinden, maar de boeddhistische Bayontempel nabij Angkor Thom, in de Cambodjaanse provincie Siem Reap, spant de kroon. De tempel werd in de 12e eeuw gebouw en voorzien van 54 torens, die elk vier gezichten afbeelden. Het is niet bekend van wie de in totaal 216 gezichten zijn, maar het wordt aangenomen dat het gezicht van Boeddha óf van de bouwer Jayavarman VII wordt afgebeeld.

Bayon, Angkor

 

De Leeuwen van Delos, Griekenland

Delos is een eiland in de Griekse eilandengroep de Cycladen, vlak voor de kust van het bekendere Mikonos. Rond 600 voor Christus werden hier twaalf beelden van 3 meter hoge gehurkte, grommende leeuwen geplaatst, ter ere van de god Apollo. Mede door oorlogen en natuurgeweld zijn er tegenwoordig nog vijf leeuwen over, die door invloed van erosie wat minder levensecht zijn gaan lijken.

Leeuwen van Delos

 

Boeddha van Leshan, China

Tussen het jaar 713 en 803 werd in opdracht van de monnik Hai Tong een 71 meter hoge zittende Boeddha uit de rotsen bij Leshan gehouwen, op een punt waar drie rivieren bij elkaar komen. Het enorme Boeddhabeeld in de centrale Chinese provincie Shichuan is het grootste pre-moderne standbeeld ter wereld. Zelfs de kleinste teennagel van het standbeeld heeft een oppervlakte van ongeveer een vierkante meter.

Boeddha van Leshan

 

De monolieten van Tiwanaku, Bolivia

Rond het begin van onze jaartelling was Tiwanaku één van de belangrijkste steden in het Andesgebergte. Hier werden, bij het 2.000 jaar oude Kalasasaya-tempelcomplex, meerdere monolieten ontdekt. De weinige standbeelden die de erosie én de Spanjaarden konden weerstaan, hebben vrijwel allemaal een naam gekregen. Ponce, Fraile en de 7 meter hoge Bennett zijn de bekendste van de Tiwanaku-monolieten.

Tiwanaku

Gepost in Top 10's | 2891 keer gelezen

Tags:


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *