Travel Blog

feb 17

De Mooiste Motorroutes ter Wereld

Gepost in Top 10's | geplaatst door Linda Folkers

Met de start van de Motorbeurs Utrecht wordt het motorseizoen geopend. Of in ieder geval het voorspel voor het motorseizoen. We blikken graag alvast mee vooruit, want echte motorrijders weten maar al te goed waar een mooie motortocht daadwerkelijk om gaat. Het omvat namelijk zoveel meer dan simpelweg van A naar B gaan. Het gaat juist om de kick en de voldoening tijdens de trip. Uitdagende routes testen niet alleen jouw kunde, maar ook die van je motor. Op zoek naar inspiratie voor jouw volgende tocht? Hierbij een top 8 van mooie, verrassende routes binnen én buiten Europa.

1. Roemenië: van Transsylvanië naar Muntenië

De Transfagarasan route is een typisch voorbeeld van een verborgen Europese parel voor de avontuurlijke motorrijder. De relatief nieuwe Transfagarasan-autoweg (of minder sexy: wegnummer DN7C) werd rond 1970 aangelegd. Dit staat echter in schril contrast met de geschiedvolle omgeving van het Fagarasangebergte. Op de route kom je onder anderen langs de beruchte citadel van Graaf Dracula en rijd je door zowel spectaculaire groene valleien als kale berglandschappen. De weg zelf, die vanwege weersomstandigheden alleen in de zomermaanden open is voor verkeer, doet je hart meermaals sneller kloppen: verwacht ontelbaar veel smalle haarspeldbochten, smalle overgangen en een opmerkelijke, 890 meter lange, onverlichte tunnel.

Transfagarasan

 

2. Peru: van grens tot grens

Een motorreis door Peru is een wereldreis op zich: van de uitgestrekte Pan-American Highway tot de haarspeldbochten in de hoogte van het Andesgebergte. De Pan-American Highway is een netwerk van autosnelwegen. Met een lengte van zo’n 30.000 km is het de langste snelweg van de wereld. Het verbindt het uiterste noorden van Noord-Amerika met het uiterste zuiden van Zuid-Amerika. Een motorroute die deels gebruik maakt van deze highway voert je van de Peruaanse grens met Ecuador naar de zuidelijke grens met Bolivia. Maak onderweg een uitstapje naar Machu Picchu en rijd over onverharde wegen door het waanzinnige Andesgebergte.

peru

 

3. Noorwegen: van Geiranger naar Åndalsnes

Noorwegen is met zijn enorme wegennetwerk en uitzonderlijke omgeving zeer geschikt voor een mooie motorreis. Het meest indrukwekkende gedeelte van de 104 kilometer lange route tussen Geiranger, aan de Noorse westkust vlakbij Alesund, en Åndalsnes, is de zogeheten Trollstigen. Deze 20 km lange weg voert je via 11 haarspeldbochten naar een uitkijkpunt waar vanaf je de schoonheid van het Noorse landschap in één uitzicht vangt. Wees voorbereid op een duizelingwekkend uitzicht op fjorden, valleien en watervallen. De Trollenroute is een absoluut hoogtepunt als onderdeel van een motorreis door het westen van Noorwegen.

trollstigen

 

4. Chili en Argentinië: van Patagonië naar Vuurland

Zuid-Amerika leent zich bij uitstek voor de meest prachtige motorroutes en ook deze route spreekt tot de verbeelding. Van de prairies van Chileens Patagonië via het Argentijnse Vuurland tot de aldaar meest zuidelijk gelegen stad ter wereld: Ushuaia. Tijdens deze motorroute waan je je meerdere malen in een landschap waarbij de wind heer en meester is. Een pittige reis dus, waarbij de uitgestrekte omgeving met besneeuwde bergtoppen en gletsjers op de achtergrond het plaatje compleet maakt.

chili

 

5. Italië: van Sorrento naar Amalfi

Deze Italiaanse route langs de Amalfikust start ten zuiden van Napels. Pittoreske vergezichten, verborgen strandjes en een azuurblauwe zee aan de ene kant en flinke rotspartijen en authentieke Italiaanse dorpjes aan de andere kant. Niet voor niets staat deze Strada Statale 163 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Wees niet bang voor weinig uitdaging tijdens je rit. Het heeft een aantal mooie bochten voor je in petto. Ook de locals houden er een eigen –uitdagende- rijstijl op na. Enige aanpassing is geboden zo nu en dan. Op deze route wordt je naast auto’s ook vergezeld door vele scooters, populaire vervoersmiddelen in dit gebied.

amalfitaanse kust

 

6. Vietnam: van Hanoi naar Saigon via de Ho Chi Minh-route

De Ho Chi Minh-route is oorspronkelijk rond 1960 aangelegd als sluipweg tussen Noord en Zuid tijdens de Vietnam oorlog. Met deze oorlog in het achterhoofd is het inmiddels legendarische netwerk van wegen nu een middel om het platteland en daarmee het vrij onbekende Vietnam te ontdekken. Verwacht een zeer avontuurlijke motortocht door een prachtig berglandschap, langs koffieplantages en dorpen van traditionele stammen in dit gebied.

vietnam

 

7. U.S.A.: van Chicago naar Santa Monica via Route 66

Alhoewel hoogstwaarschijnlijk de allerbekendste route ter wereld, mag U.S. Route 66 gewoonweg niet ontbreken in dit rijtje. Deze ‘moeder der routes’ dwars door het land staat symbool voor wat een geweldig motorland Amerika is. De oorspronkelijke, in 1926 aangelegde snelweg doorkruist maar liefst 8 staten, van Illinois tot Californië. Route 66 voert je langs meerdere highlights, zoals de Grand Canyon, Las Vegas en de kust aan de Atlantische oceaan. Ondanks het vaak minder uitdagende wegenpatroon is dit ware droomrit voor de echte motorrijder.

route 66

 

8. Nederland: rond het IJsselmeer

Laat je aangenaam verrassen door een route rond het Nederlandse IJsselmeer. Het verbindt de charme en het natuurschoon van de Noord-Hollandse tot de Friese kust. Een maar liefst 400 km lange route voert je over dijken en stuurweggetjes, langs oer-Hollandse havenplaatsjes en vestingstadjes aan de oevers van het meer. Je maakt de cirkel natuurlijk compleet door de rit te vervolgen over de Afsluitdijk. Verspreid deze motortocht over twee dagen en overnacht tussendoor in een van de talrijke B&B’s langs de route.

IJsselmeer

Gepost in Top 10's | 4360 keer gelezen

Tags:


Reacties

erik jan02/11/2021 21:11

Ivm een voorgenomen reis van zo'n 4 a 5 maand vanaf half oktober 2022 en een al lang gekoesterde wens met de/een motor (samen met mijn vrouw als passagier) te reizen door bijvoorbeeld Nieuw Zeeland, Patagonië, USA, Brazilië benieuwd op zoek naar informatie. Wie kan mij een richting te geven m.b.t organisatie zoals motoren huren of misschien eigen motor verschepen


Ab Janssen31/05/2017 21:18

zit eraan te denken om een rondje zuid amerika te doen, van en naar suriname! iemand ervaring hiermee??


Luuk27/10/2016 09:14

wat een mooie plekken voor een motor rondreis. ben zelf van plan om naar Peru te gaan en kijk er erg naar uit.


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *