Travel Blog

nov 19

De Ultieme Bestemmingen voor Koffie-liefhebbers

Gepost in Top 10's | geplaatst door Linda Folkers

Met een gemiddelde consumptie van ruim 8 kilo koffie per persoon per jaar staat Nederland op de vijfde plaats van de meest koffiedrinkende naties. Geen wonder dus dat ‘we’ tijdens een vakantie of citytrip regelmatig een koffiebar bezoeken. Maar waar kun je eigenlijk de lekkerste koffie drinken? Moet je daarvoor naar de koffie-bakermat Ethiopië, naar één van de vele zelfverklaarde koffiehoofdsteden van Italië, of is het wellicht dichter bij huis? We vroegen het aan vier echte koffie-experts.

Londen, Engeland

Favoriete bestemming van: Maarten van der Jagt, hoofdredacteur van koffieTcacao magazine

Londen is sinds het World Barista Championship (WBC), in 2010, enorm veranderd. De ontwikkelingen zijn in deze koffiehoofdstad van Europa – sorry Berlijn en Stockholm! – bijna niet bij te benen. Natuurlijk heb je hier de ketenzaken met hun generieke uitstraling, maar ik was flabbergasted van de zaken waar de ruimte van zichzelf bijzonder is, of waar je wél authenticiteit proeft.

Neem The Attendant in West End. Geloof het of niet, dit was een urinoir! Maar deze pis-stop is omgebouwd tot pit-stop voor koffieliefhebbers. Het toilet in laat-Victoriaanse stijl was vijftig jaar lang afgesloten, maar nu ruik je de mooiste arabicaboontjes van Caravan Coffee Roasters terwijl je achteroverleunt in een pisbak!

Ook het stoere Ozone Coffee Roasters is een vette zaak om te zien. Het is een originele mix van Kiwi kitsch, een Zuid-Amerikaans buurtcafé en industrieel erfgoed. In de kelder vind je een Probat brander en een cuppingruimte met een meterslange tafel. Of neem Look Mum No Hands in de wijk Clerkenwell. Hier zijn een fietsenwinkel en een café met ‘wheely good coffee’ en topbier van lokale brouwers met elkaar versmolten. En natuurlijk kun je niet om de hippe wijk Shoreditch heen. Hier vind je de ene na de andere coole hotspot.

the attendant

Look Mum No Hands
The Attendant (boven) en Look Mum No Hands (onder)

 

Cinque Terre, Italië

Favoriete bestemming van: Curly Runhaar, Curly Coffee
Als èchte koffieliefhebber ga ik overal waar ik kom me verdiepen in de lokale koffiegebruiken en manieren van zetten en drinken. Na het wonen op Aruba, ontdekkingstochten door Latijns-Amerika, diverse vakanties in Italië, Spanje, Griekenland en trektochten door het Midden-Oosten had ik de smaak van koffie goed te pakken. Heerlijk genieten van een vers gezet kopje koffie, diepzwart met zo’n mooie mokkabruine crèma…

Als koffie-reistip wil ik Italië voorstellen. Specifiek een regio in Noord Italië. De combinatie met het mooie weer, de omgeving en ambiance maakten het plaatje compleet. Dat gevoel, die beleving vind ik het meest in Italië, toch wel een koffieland bij uitstek. Eén van mijn favoriete plaatsjes in Italië voor de echte Italiaanse sfeer, gebruiken en heerlijke koffie is Cinque Terre. Dit is een vijftal kustplaatjes aan de hoge en ruwe kust van Noord-Italië, tussen Genua en La Spezia. Cinque Terre is een Nationaal Park en sinds 1997 ook opgenomen in Werelderfgoedlijst van Unesco. De vijf dorpjes Vernazza, Corniglia, Manarola, Riomaggiore en Monterosso zijn heel goed te bereiken met de auto of via een geweldige en spectaculaire treinreis, dwars door de bergen, langs de kust. Elk dorpje is pittoreske tegen de hoge kust gebouwd en hebben allemaal hun eigen uitstraling. Hier vind je een aantal hele leuke traditionele koffiezaakjes, waar je, al staand aan de balie, een heerlijke espresso of ristretto besteld. Na 11 uur ’s ochtends geen cappuccino meer – dan ben je dè toerist 😉

Veelal branden ze zelf hun eigen melanges koffiebonen. Normaal gebruik, bij zoveel banketbakkerijen die dit ‘gewoon’ zelf doen. Deze vijf dorpjes zijn in een dag allemaal te bewonderen, maar heb je de tijd, neem deze dan ook, om de alom heersende Italiaanse levensstijl in je op te nemen. Geniet van het prachtige uitzicht, de monumentale pandjes en het gemoedelijke sfeertje, onder het genot van een heerlijke vers gezette espresso.

vernazza cinque terre
Een terras in Vernazza, één van de Cinque Terre

 

Oslo, Noorwegen

Favoriete bestemming van: Regina & Richt, deKOFFIEFILTERS

Een stad waar je op het gebied van koffie niet teleurgesteld wordt is Oslo. Bijna op iedere straathoek vind je wel een koffiebar. En dat is niet vreemd, want de Noren hechten waarde aan een goede kop koffie. Thuis, maar ook zeker buiten de deur. Ze zijn zelfs de grootste koffiedrinkers ter wereld.

Ongekend populair in Oslo (sowieso in heel Scandinavië) is de filterkoffie, gekenmerkt door een lichte branding. Wil je die goed proeven, dan moet je in de hippe wijk Grünerløkka zijn, waar Tim Wendelboe zijn espressobar heeft. Als je het ons vraagt drink je hier de allerbeste koffie van de stad. Het interieur doet onmiskenbaar Scandinavisch aan met veel hout en een minimalistische inrichting. Tim, die meerdere internationale en nationale prijzen met koffie heeft gewonnen, brandt er zelf de koffiebonen. En wil je meer over koffie weten? Dan kun je een workshop volgen. Naast de espressobar van Tim Wendelboe kun je op veel meer plaatsen in Oslo erg goede koffie drinken.

koffie-oslo

 

Triángulo del Café, Colombia

Favoriete bestemming van: Jurriaan Teulings, reisjournalist

Lang voordat Colombia berucht raakte als cocaïne-producent, stond het bekend om een andere simulant: koffie. In de zogenaamde koffiedriehoek in het hart van het land wordt sinds jaar en dag koffie geproduceerd die zich tot de beste ter wereld mag rekenen. In 2011 werd de regio toegevoegd aan de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Nu het land zich langzaam ontworstelt aan het hardnekkige imago dat de drugskartels het in de jaren 80 en 90 gaven, is het koffietoerisme weer in opkomst. Men komt graag kijken hoe de koffie wordt verbouwd, verwerkt, en geproefd. Dat laatste gebeurd met veel omhaal alsof het chique wijn betreft. En er kan worden overnacht in prachtige koffie-haciënda’s.

De UNESCO noemt de Colombiaanse koffiedriehoek een ‘exceptioneel voorbeeld van een duurzaam en productief landschap dat uniek is, en representatief is voor een traditie die wereldwijd een sterk symbool is voor koffieplantages over de hele wereld’. Wie een goed overzicht wil krijgen van de historie van het gebied kan terecht in een heus koffiemuseum, dat onderdeel uitmaakt van een volledig pretpark met een koffiethema: het Parque Nacional del Cafe.

Behalve een overvloed van groene koffieplantages en de beroemde koffiecultuur vinden bezoekers van het gebied ook prachtige landschappen, en vele mogelijkheden tot eco- en avontuurlijk toerisme. Ook vogelaars kunnen er hun hart ophalen. Wie de hoogste palmen ter wereld wil zien moet zeker ook de Coroca-vallei bezoeken: de zogenaamde ‘wax palm’ die daar in grote aantallen te vinden is, kan hoogten bereiken tot wel 60 meter.

koffieboer-colombia

wax palms

Gepost in Top 10's | 2351 keer gelezen

Tags:


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *