Travel Blog

nov 23

De Leukste Kerstmarkten van Europa

Gepost in Top 10's | geplaatst door Linda Folkers

Is het te vroeg om over Kerstmis te praten? Niet als je een sfeervolle reis naar een van de meest betoverende kerstmarkten van Europa wilt vastleggen. De eerste kerstmarkten hebben hun deuren namelijk al geopend. In heel Europa zijn er heel wat markten te ontdekken, met prachtig ingerichte blokhutten en uitnodigende drankkraampjes waar je gezellig kunt genieten met een warm glas glühwein. Maar kerstmarkten betekenen niet alleen drank, warme choco en kerstsnacks, ze zijn ook de perfecte plek om handgemaakte cadeaus, sierlijke decoraties en smakelijke zoete lekkernijen voor jouw eindejaarsfeesten aan te kopen. Op deze 8 kerstmarkten komt de kerstsfeer het beste naar voren.

1. Kerstmarkten in Wenen, Oostenrijk

Van 18 november tot en met 30 december 2017 worden er in Wenen meer dan 20 kerstmarkten opgezet. De kerstmarkten werden al in 1298 gehouden. Het hoogtepunten van de hedendaagse kerstmarkten is ongetwijfeld de markt voor het prachtige stadhuis dat verlicht is zoals een kerstboom. Internationale koren vermaken de bezoekers en er is een kinderruimte in het stadhuis zelf. Daar kunnen de kinderen onder andere kerstkoekjes leren bakken. Ondertussen kun je in het Belvedère-paleis een kerstdorp bezoeken waar meer dan 40 kraampjes staan met traditionele ambachten en decoraties.

 

2. Het sprookjesachtige Praag, Tsjechië

Praag is elke dag van het jaar sprookjesachtig, maar tussen 2 en 23 december 2017 fonkelt de Tsjechische hoofdstad pas echt. Dwaal door het centrum van het oude stadsplein naar het Wenceslasplein en stop bij de rode houten hutten met houten speelgoed, geborduurde kant en traditionele kerstdecoraties. Bekijk de vele Tsjechische glaskristallen en ornamenten die op de kerstmarkt worden aangeboden. Ze staan bekend om hun kwaliteit en schoonheid en vormen een geweldig feestelijk souvenir. Verwen jezelf met een geroosterd worstje en warme drank. Mis ook de kerststal op het oude stadsplein niet, waar de kinderen schapen en geiten kunnen aaien. Als je wat vermoeid wordt van het slenteren, kun je nog naar het kasteel gaan kijken vanaf de middeleeuwse Karelsbrug. Praag is op zijn mooist laat in de avond, als de drukte verdwenen is.

 

3. Snuif de kerstsfeer in Brussel, België

Vanaf 24 november tot 31 december 2017 kun je terecht de kerstmarkt in Brussel. Over een lengte van 2 kilometer staan 250 chalets die allerlei seizoensgebonden souvenirs verkopen. Onder het verlichte reuzenrad en de enorme kerstboom, een geschenk van de stad Riga, leidt de geur van chocolade je van kraam tot kraam. Je kunt er terecht voor heerlijke Belgische chocolaatjes en creatieve geschenken met een milieuvriendelijke inslag. Mis zeker de nachtelijke klank- en lichtshow niet op de wereldberoemde Grote Markt.

 

4. Kerstmarkt in Düsseldorf, Duitsland

Tussen 17 november en 23 december 2017 kun je genieten van de vrolijke sfeer op deze enorme Duitse kerstmarkt. Düsseldorf is niet alleen een markt, maar ook een evenement waarbij in het hele stadscentrum vijf weken lang feestgevierd wordt. Op het marktplein, voor het historische stadhuis, verkopen ambachtslieden traditionele geschenken Wat verder op kun je met de handgeschilderde replica’s kopen van de herenhuizen van Düsseldorf. Voordat je de kerstmarkt verlaat moet je zeker een stuk traditionele peperkoek kopen. Om af te sluiten ga je naar de oude binnenstad van Düsseldorf voor een verkwikkende verfrissing. Met meer dan 260 kroegen beweert dit deel van de stad de langste bar ter wereld te zijn.

 

5. Scandinavische kerstmarkt in Göteborg, Zweden

Tijdens de Zweedse winter is het daglicht erg schaars, maar je wordt overweldigd door het fantastische licht in de Scandinavische kerststad bij uitstek, Göteborg. Van 25 november tot 17 december 2017 kun je wandelen langs de 3 kilometer lange ‘Lane of Light’ met meer dan vijf miljoen lichtjes. Je moet er minstens een van de vier belangrijkste kerstmarkten van de stad bezoeken. Liseberg, Haga, het Röda Sten Art Center en Gustav Adolf’s torg zijn de plaatsen waar je je kan opwarmen met een glas gekruide glühwein. Zorg ervoor dat je op een van de markten de typisch Zweedse feestelijke delicatessen proeft. Zo zijn er de gerookte worst, rendiervlees en traditionele Zweedse kerstsnoepjes.

 

6. Edinburgh, de thuisbasis voor een van de beste kerstmarkten in Europa

Van 18 november tot 7 januari is de Schotse hoofdstad het decor voor een van de mooiste kerstmarkten die het Verenigd Koninkrijk. In de Schotse hoofdstad weten ze hoe ze een feest moeten organiseren. De feestelijke kersttijd kan zowel qua grootte als qua sfeer concurreren met het beroemde festival van Edinburgh. De markt die zich uitstrekt van de heuvel langs East Princes Street Gardens en rond het Scott Monument is een belangrijke kerstmarkt die vol staat met kunst- en kerstambachten. Voor de kinderen is er een doolhof die leidt naar de workshop van de elfen. Ga zeker eens naar St. Andrew Square voor een ritje met de dubbele carrousel en maak een ritje in het Big Wheel in het stadscentrum. Als je maag al die suiker en de wervelende lucht overleefd heeft kun je nog een van de talrijke pubs bezoeken.

 

7. Een pittoreske kerstmarkt in Brugge, België.

Van 24 november tot 1 januari wordt de Markt van Brugge omgetoverd tot de mooiste kerstmarkt van de streek. Je vindt er alles, van lederwaren tot handgemaakte sieraden. De kraampjes schitteren onder de toren van het middeleeuwse belfort. In de onmiddellijke omgeving van de markt, op het Simon Stevinplein, vind je een ijsbaan waar je een romantische middag kunt doorbrengen. Je kunt er hand in hand schaatsten met jouw geliefde of in ieder geval proberen niet op je achterwerk te eindigen. Vergeet zeker niet de snoepen van de Belgische chocolade voordat je je terugtrekt in een van de traditionele kroegen van Brugge. Voor moderne brouwsels kun je terecht in de hippe Comptoir des Arts. In De Kelk kun je nippen aan een zeldzame ‘limited edition’ trippel.

 

8. Meerdere markten in Kopenhagen, Denemarken.

Vanaf 18 november tot 31 december is Kopenhagen de thuisbasis van enkele van de beste Europese kerstmarkten en een echte designstad. Hier vind je geen ordinaire geschenken. In plaats daarvan kun je prachtige gebreide geschenken, fijne lederwaren en chique kerstdecoraties vinden. Tivoli Gardens heeft de beste sfeer met 60 kraampjes en dagelijkse sfeerverlichting, een vuurwerkfestival en verschillende optredens. Er zijn ook zo’n 25 verschillende attracties en er is kans om de Kerstman te ontmoeten. Ga ook eens naar de markt in de haven van Nyhavn met zijn Deense specialiteiten en veel glühwein.

Gepost in Top 10's | 1351 keer gelezen

Tags:


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *