Travel Blog

aug 24

’s Wereld’s Meest Kunstmatige Steden

Gepost in Top 10's | geplaatst door Linda Folkers

De aardbol kent heel veel landen en haast een ontelbaar aantal steden. Van groot tot klein, bekend en onbekend, steden zijn er over de gehele wereld. Het zijn vestingen uit het verleden die langzaam zijn uitgegroeid tot een grote stad, dorpen die door grote invasies van mensen tot stad zijn benoemd óf het zijn zoals het heet ‘nieuwe steden’. Over deze laatste term wijden we verder uit. Wat zijn dit voor steden en wat zijn de meest kunstmatig gemaakte steden in deze wereld?

Dubai; groot, groter, grootst

De hoofdstad van de gelijknamige emiraat Dubai telt 2,1 miljoen inwoners en is het perfecte voorbeeld waar alles groot, groter, grootst is. Je valt van de ene verbazing in de andere, alles is hier spectaculair, enorm, luxe, recordverbrekend en bovenal over the top. De stadsontwikkeling bestaat voornamelijk uit het uitbreiden van de vele wolkenkrabbers die de stad rijk is. Sinds 2005 schieten ze werkelijk de grond uit. De enorme skyline van Dubai trekt met name de aandacht door de Burj Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld. Verder legt Dubai haar eigen eilanden aan voor de kust van het emiraat, laat men toeristen skiën in de woestijn, en kun je op een overdekt airco-fietspad de stad ontdekken. Een bijzondere gewaarwording, maar in Dubai is het heel normaal. Voor de komende jaren liggen er nog een hoop plannen op tafel om Dubai nog beter op de kaart te zetten, al zal het lastig zijn om een nog kunstmatigere stad te worden dan dat het nu al is.

Palm Jumeirah

 

Een gokje wagen in Las Vegas

Waar sommige steden een eeuwenlange geschiedenis hebben, gaat die van Las Vegas slechts terug tot 1911. Las Vegas is niet alleen jong, maar ook op extravagante wijze uit de grond gestampt en past daardoor perfect in het rijtje van kunstmatig gemaakte steden. Las Vegas is de drag queen der steden. De aanblik van de casinostad past totaal niet in de algehele omgeving. De neonverlichting van Las Vegas schijnt ’s nachts als een zuurstokroze nachtkaars in de woestijn van Nevada. Las Vegas staat bekend als gokparadijs, maar ook vele grote artiesten treden hier graag op met spectaculaire shows. Als toerist in Vegas kijk je je ogen uit en kan je verblijven in de meest waanzinnige hotels. Zo is er het The Venetian, waar je met een gondel vervoerd kan worden, of het Paris Hotel, waar je de replica van de Eiffeltoren in levensgroot formaat kunt bekijken.

The Venetian Las Vegas

 

Van armoede naar welvaart in Singapore

Een derde voorbeeld van een kunstmatige stad is Singapore. De Aziatische stad van de gelijknamige stadstaat heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt in de vorige eeuw. Van een armoedig land is sinds de onafhankelijkheid uitgegroeid tot een van meest welvarende landen ter wereld, waar vele andere omliggende Aziatische landen achterbleven. Vanwege de beperkte ruimte – Singapore ligt op 63 eilanden met de totale oppervlakte van de Noordoostpolder – moest men bouwtechnisch creatief zijn. Vele wolkenkrabbers, shopping malls en kunstmatige parken verrezen in relatief korte tijd. De premier van het land wilde Singapore vernieuwen en moderniseren, door deze grote, moderne gebouwen en gelikte infrastructuur is dat zeker gelukt. Echter zorgt het wel voor een kunstmatig effect, waar de ene persoon van gruwelt maar de ander weer van houdt.

Singapore

 

China: Keizer Copycat

Nep en namaak, dat is wat je vaak in China ziet en waar het land ook grotendeels bekend om staat. Ook wat stedenbouw betreft kunnen de Chinezen er wat van. Zo zijn er vele steden in diverse delen van het land exact nagemaakt van bestaande Europese steden. Zo is er een heus stukje Nederland, inclusief molens, grachten en zelfs een Bijenkorf. Ook Parijs met de Eiffeltoren en een kopie-Venetië (beide in Shenzhen), een stad met Engelse invloeden inclusief pubs en een heus Oostenrijks bergdorpje moesten er voor zorgen dat de Chinezen wegtrokken uit de overbevolkte steden en zo hun Europese droom enigszins konden verwezenlijken. Heel bizar en vaak bedoeld om meer inwoners te kunnen vestigen. Helaas is vaak het tegenovergestelde waarheid geworden en staan vele copycat cities zo goed als leeg. China is wat dit betreft de keizer der copycats en draait zijn hand er niet voor om om hele steden van A tot Z uit de grond te stampen.

Shenzhen China
Is het Parijs? Is het Venetië? Nee, het is Shenzhen…

Gepost in Top 10's | 1867 keer gelezen

Tags:


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *