Travel Blog

sep 23

Landen met de meeste buren

Gepost in Top 10's | geplaatst door Linda Folkers

In eerste instantie zou je zeggen dat de grootste landen ook de meeste buurlanden hebben. Dit geldt natuurlijk zeker voor China en Rusland, maar er zijn ook genoeg grote landen zoals Amerika, Canada en Mexico die vanwege hun geografische ligging minder dan een handvol buren hebben. De grootte van een land betekent dus niet dat er automatisch meer buurlanden zijn. In het kader van Burendag zochten we uit welke landen de meeste buren hebben, en dus de drukste burendag zouden kunnen plannen.

1. China (16 buurlanden)

China staat op nummer 1 wat betreft aantal buren. Ze hebben maar liefst 16 aangrenzende buurlanden. Hun grootste buur aan de noordkant is Mongolië en ze delen een gezamenlijke grens van ruim 4500 km. De meeste andere buren liggen aan de zuidkant, bijvoorbeeld in het berggebied bij Bhutan, Nepal en Myanmar. In het zuidoosten van China ligt de soevereine staat Macau en de grens tussen deze twee landen is niet langer dan slechts 340 meter.

china
Ooit was de Chinese Muur de grens van China, maar het land is allang uit dit stenen jasje gegroeid

 

2. Rusland (14 buurlanden)

Door de noordelijke ligging van Rusland grenst dit enorme land alleen aan de zuid- en westkant aan andere landen. Hiervan is Kazachstan het grootste aangrenzende land: de gezamenlijke grens is liefst 6.846 km. Bij deze enorme afstand valt de grens tussen Rusland en Noord Korea, met slechts 19 kilometer, in het niet. Rusland heeft niet alleen 14 buurlanden, waaronder Noorwegen, Georgië en Wit-Rusland, maar grenst ook aan 11 zeeën.

rusland
Twee wilde paarden hebben geen idee dat ze op het drielandenpunt tussen Rusland, China en Mongolië staan

 

3. Brazilië (10 buurlanden)

In de lijst met landen met de meeste buren is Brazilië er een waarvan de buren redelijk goed bevriend zijn en in de geschiedenis weinig tot geen oorlogen voorkomen. Buurlanden van Brazilië zoals Bolivia, Peru, Colombia en Venezuela hebben vaker interne problemen dan dat ze elkaar als buren niet kunnen verdragen. Wellicht heeft dit te maken met het feit dat de grote steden van Brazilië aan de kust liggen en bij de landgrenzen veel regenwoud en dunbevolkte gebieden zijn waardoor er minder conflicten ontstaan met een van 10 aangrenzende landen.

brazilie
Eén van de meest indrukwekkende grenzen ter wereld: de Iguazuwatervallen tussen Brazilië en Argentinië

 

4. Democratische Republiek Congo (9 buurlanden)

De Democratische Republiek Congo is slechts een fractie kleiner dan Algerije, en daarmee het op-één-na grootste land op het Afrikaanse continent. Dankzij de centrale ligging is de voormalige Belgische kolonie echter wel het meest buurrijke land van Afrika. Democratische Republiek Congo deelt grenzen met onder meer Angola, Zuid-Soedan en Zambia.

5. Duitsland (9 buurlanden)

Met negen naaste buren is Duitsland de Europees Kampioen Burenrelaties. Nederland is één van deze buren, en mede dankzij deze ligging is Duitsland onze belangrijkste handelspartner én populairste vakantiebestemming.

6. Tanzania (8 buurlanden)

Tanzania behoort niet tot de tien grootste landen van Afrika, maar telt toch 8 buurlanden. Leuk detail hiervan is dat tussen Tanzania en Oeganda het Victoriameer ligt, wat voor de helft bij elk van deze landen hoort. Landsgrenzen kunnen immers ook door meren, rivieren en lokale wateren heen lopen. Het gedeelte van het meer dat bij Tanzania is ook weer opgedeeld, zodat elke aangrenzende regio een gedeelte van het meer toebehoort.

7.Frankrijk (8 buurlanden)

De overzeese gebieden buiten beschouwing gelaten, grenst Frankrijk aan acht andere landen. Met de officiële Franse overzeese gebieden erbij zijn het er overigens niet veel meer, want deze gebieden bestaan voornamelijk uit buurloze eilanden, zoals Reúnion en Guadeloupe.

8.Oostenrijk (8 buurlanden)

Oostenrijk heeft 8 buurlanden waaronder Liechtenstein, het land wat in de top 10 van kleinste landen ter wereld staat. De grens met Liechtenstein is dan ook slechts 35 km lang.

9.Servië (8 buurlanden)

Servië is nog geen twee maal zo groot als Nederland, maar heeft toch vier maal zoveel buren: acht. Dit komt vooral omdat het voormalig Joegoslavië na de oorlog is gesplitst naar meerdere kleine landen, waarbij Servië een centrale ligging heeft.

10. Turkije (8 buurlanden)

Turkije heeft 8 buurlanden waaronder Griekenland, Bulgarije en Iran en grenst ook voor een groot gedeelte aan water. De kleinste grens die Turkije deelt met een buurland is die van Azerbeidzjan, die slechts 9 km lang is. Turkije zelf wordt gescheiden door de beroemde rivier de Bosporus, die de stad Istanbul en de rest van Turkije verdeelt in een Europees en Aziatisch gedeelte. Op deze manier is een rivier de figuurlijke grens tussen regio’s in een land.

Gepost in Top 10's | 22333 keer gelezen

Tags:


Reacties

ik ruik lekker30/05/2024 14:00

je stinkt


Shanti Baudoin28/04/2023 20:09

Haha leuk die paarde!


Maarten23/02/2023 15:28

Als je deelrepublieken gaat meerekenen als landen, dan moet je Rusland ook opdelen en grenzen er dus nog veel meer landen aan Rusland. Bovendien moet je dan ook alle Amerikaanse staten als aparte landen zien en bv Schotland, Wales en Noord-Ierland ook. Macau en Hong Kong zijn onderdeel van de Volksrepubliek China en dus geen onafhankelijk land. China grenst dus aan 14 landen, net als Rusland.


Betwetertje25/07/2022 13:55

Eh Jan dat slaat wel ergens op. Honkong en Macau zijn Namenlijk geen provincies of steden in China maar het zijn deelrepublieken van China en dus landen


Jan02/01/2022 21:32

China heeft net als Rusland 14 buurlanden. Waarschijnlijk tellen jullie Hong-Kong en Macao mee. Dat slaat natuurlijk nergens op!


sophie24/01/2018 11:02

leuk


Tix Redactie03/04/2017 13:40

Dank voor je reactie, Peer. Wij komen bij Congo niet verder dan 9 buren (Congo-Brazzaville, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Soedan, Oeganda, Rwanda, Burundi, Tanzania, Zambia en Angola). Zambia heeft er inderdaad 8, maar is samen met nog enkele landen met 8 buren buiten de top 10 gelaten.


Peer Hermens02/04/2017 11:09

Leuke lijst. Congo heeft echter 10 buurlanden en U bent Zambia vergeten met 8 buurlanden.


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *