Travel Blog

aug 15

7 Prachtige treinreizen voor de avontuurlijke reiziger

Gepost in Top 10's | geplaatst door Linda Folkers

De authentieke locomotief staat in vol ornaat te wachten op het perron. Eenmaal binnen wacht je een aangename sfeer van vervlogen tijden en romantiek. Terwijl de trein door dendert, kun je genieten van afwisselende vergezichten en niemandsland. Reizen per trein wordt al jaren lang gezien als de mooiste manier om een land te ontdekken. Het voorbijrazende landschap, de afwisselende plekken waar de trein stopt en de ontmoetingen met mensen uit alle windstreken van de wereld is even indrukwekkend als boeiend. Dit moet je minstens eenmaal in je leven hebben beleefd.

1. Trans Mongolië Express (Rusland – China)

De Trans Mongolië Express is de meest bekende treinreis op het langste spoor ter wereld, namelijk de Trans-Siberische Spoorlijn. De reis begint in Rusland en gaat via Mongolië naar China. Afhankelijk van het type reis kan dit 7 tot 21 dagen duren. Heel bijzonder aan deze reis is de afwisseling in culturen en landschappen waaronder de Gobi woestijn, de op vier na grootste woestijn ter wereld. Ondanks het barre klimaat zijn er populaties van bijzondere zoogdiersoorten te zien zoals wilde kamelen, zeldzame Gobiberen, Przewalskipaarden en Mongoolse wilde ezels. Vergeet vooral niet de excursies of verlengingen bij te boeken, die zijn minstens zo spectaculair als de treinreis zelf.

Trans Mongolie Express

 

2. Rocky Mountaineer (Canada)

Wil je in Canada de Rocky Mountains vanuit een comfortabele stoel bekijken, neem dan de Rocky Mountaineer. Terwijl je geniet van een drankje zie je het prachtige, ruige landschap voorbij komen en zul je je verbazen over de hoeveelheid ongerepte natuur, kilometers lang. Deze 2 of 3-daagse reizen zijn te starten in Vancouver. Overdag rijdt de trein langs de grote hoeveelheid meren, bossen, bergen en gletsjers en in de nacht verblijf je in een van de hotels langs de route.

Rocky Mountaineer

 

3. Oriënt Express (Parijs – Istanbul)

De meest exclusieve treinreis is toch wel de Oriënt Express, de reis voor de romantici onder ons die vertrekt in Londen of Parijs, en eindigt in Istanbul. Als tussenstop zijn er diverse bijzondere steden zoals Boedapest en Wenen. De cabines zijn in jaren dertig stijl ingericht en kunnen zeker luxueus genoemd worden. Diverse bar- en servicewagons rijden mee om de reizigers ook op culinair gebied te voorzien. Een prachtige reis van circa 7 dagen waar verschillende culturen langs zullen komen. Volg het spoor van bekende schrijvers en royals en ervaar de luxe die de trein te bieden heeft.

Orient Express

 

4. Bergen-Express (Noorwegen)

Dat je niet ver van huis hoeft te gaan om een prachtige treinreis te maken bewijst de Bergen treinroute. De trein rijdt vanaf de Noorse hoofdstad Oslo naar de sfeervolle havenstad Bergen. Vier keer per dag gaat deze 7 uur durende treinreis dwars door de gevarieerde natuur. Hier zul je (bevroren) meren, bossen, grasvlaktes en besneeuwde bergtoppen tegen komen. Ook de vogel- en dierenliefhebbers zullen verrast worden over de verscheidene dieren die tijdens de reis gespot kunnen worden. Krijg je niet genoeg van de omgeving? Sla dan bij Myrdal af naar Flam en rijd over de prachtige Flamsbana.

Trein Flam

 

5. Shinkansen (Japan)

Minder populair, maar zeker niet minder speciaal is een reis met de Japanse Shinkansen. Hoewel je in Japan ook langzamer per spoor kunt reizen, zijn de kogeltreinen voor de echte treinfanaten een item op de bucketlist. Het netwerk van hogesnelheidstreinen, waarvan er sommigen maar liefst een snelheid van 300 km per uur halen, razen razendsnel langs onder andere Tokio, Osaka en Kyoto. Naast de snelheid waarmee je het land doorkruist, is de trein een ideaal vervoermiddel in een land waar lang niet overal Engels gesproken wordt en waarbij de wegen voornamelijk in het Japans bewegwijzerd zijn. Vertraging zal je niet zo snel oplopen, want de trein staat bekend om de stiptheid waarmee de dienstregeling wordt uitgevoerd.

Shinkansen trein Japan

 

6. Trans Siberië Express (Rusland)

Reis door verschillende tijdzones en klimaten, maar dan in één land. De Trans Siberië Express rijdt je door het immense en indrukwekkende Rusland. Je reist van Moskou via Irkutsk naar Vladivostok, een reis van maar liefst 9200 kilometer tussen West- en Oost-Rusland. Naar ieders budget kan er een reisklasse gekozen worden maar welke je ook kiest, de reis zal er een om nooit te vergeten zijn. Op elk station kijk je je ogen uit; bevoorrading, handel en conducteurs die zonder dat ze het doorhebben een wonderlijk schouwspel opvoeren.

Trans Siberie Express

 

7. El Chepe (Mexico)

Ben je op zoek naar iets minder gangbaars en anders dan anders? Dan is zeker de reis door de Koperkloof, de Barranca del Cobre, in het weinig bekende noorden van Mexico iets voor jou. Het is een van de spectaculairste spoortrajecten ter wereld waarbij ook in diverse klassen gereisd kan worden. Als je de “goedkopere” Clase Economica boekt, heb je meeste kans op bijzondere ontmoetingen met de lokale bevolking. Handig als je wat Spaans spreekt en zo niet; dan leer je dit tijdens de reis van Chihuahua naar Los Mochis wel. De tocht gaat langs verschillende kloven, uitgestrekte vlaktes en stationnetjes van gehuchten en dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan.

El Chepe mexico

Gepost in Top 10's | 2598 keer gelezen

Tags:


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *