Nieuwe UNESCO Werelderfgoed-inschrijvingen
Gepost in Top 10's | geplaatst door Linda FolkersDe lijst van UNESCO Werelderfgoed blijft maar langer en langer worden. Dat is niet zo heel gek, aangezien er genoeg moois te bekijken is op onze wereld. Wist je bijvoorbeeld dat de molens op de Kinderdijk en de Waddenzee in Nederland onderdeel zijn van de lijst? Moet je voorstellen hoeveel er niet te bekijken is op de rest van de wereld! In 2016 zijn er maar liefst 21 nieuwe inschrijvingen op UNESCO’s Werelderfgoedlijst bijgekomen, waarvan de meeste volgens ons niet op je bucketlist mogen ontbreken. We hebben de meest indrukwekkende nieuwe UNESCO-hotspots voor je op een rij gezet.
Archeologische stad Philippi (Griekenland)
In het noordoosten van Griekenland vind je de overblijfselen van de ooit ommuurde stad Philippi. Handelaren en reizigers passeerden deze stad vroeger wanneer ze onderweg waren vanuit Europa naar Azië of andersom via de handelsroute Via Egnatia. In het jaar 356 voor Christus is de stad door de Spaanse koning Philip II gesticht als een soort “klein Rome”. Na diverse veroveringen door onder andere de Ottomaanse Turken werd de stad in de 14e eeuw verlaten. Vandaag de dag kun je de overblijfselen echter nog bekijken: zo is er een prachtig groot theater te vinden, zie je nog resten van de stadsmuur en zijn er nog allerlei beeldresten te bekijken. De ruïnes van Philippi bevinden zich op ongeveer 20 kilometer ten noordwesten van Kavala en zijn gemakkelijk te bereiken met de auto.
Dasht-e Lut woestijn (Iran)
In het zuidoosten van Iran vind je de indrukwekkende woestijn Dasht-e Lut die sinds dit jaar op de UNESCO Werelderfgoed lijst staat. Dat is niet voor niks: de woestijn is qua grootte de 25e van de hele wereld en is bijna 52.000 km2 groot. De woestijn bestaat uit verschillende soorten land en dat is precies wat deze plek zo bijzonder maakt: zo vind je er een grote zoutvlakte, maar zijn er ook bergen en zandduinen te vinden. De zandduinen komen tot maar liefst 300 meter hoog waarmee ze tot de hoogste duinen van de hele wereld behoren. Een ander bijzonder detail: metingen van NASA hebben uitgewezen dat de grondtemperatuur in de periode tussen 2003 en 2005 tot 70,7 graden is opgelopen waardoor het officieel de heetste plek op aarde is. Delen van de woestijn zijn goed bereikbaar met minibusjes of met taxi’s: er zijn 24-uurs excursies te boeken maar je kunt er ook voor kiezen om (langer) te blijven slapen onder de immense sterrenhemel op de zoutvlakte.
Mistaken Point (Canada)
Gek op natuur? Dan ben je in het natuurgebied Mistaken Point Ecological Reserve in Canada op het juiste adres. Ook dit park staat sinds dit jaar op de lijst van UNESCO. Je vindt Mistaken Point in de zuidoostelijke punt van het schiereiland Avalon wat weer deel is van het eiland Newfoundland. De kliffen en het fantastische uitzicht zijn alleen al meer dan de moeite waard om richting Mistaken Point te rijden met je huurauto, camper of met een tour. De kliffen stammen uit miljoenen jaren geleden: uit het Ediacarium-tijdperk. Hierdoor vind je hier tevens een groot aantal bijzondere fossielen, juist waar de plek om bekend staat. Trek je wandelschoenen aan, neem je fototoestel mee, parkeer je auto vlakbij en maak je klaar voor de wandeling van je leven!
Foto: NewfoundlandLabrador.com
Dolmen van Antequera (Spanje)
In het hart van Andalusië vind je het stadje Antequera. In het gebied rondom dit stadje staat liggen meerdere bijzondere hunebedden en historische hoogtepunten; de dolmen. Zo kun je hier bijvoorbeeld je ogen uitkijken bij de hoge berg de Peña de los Enamorados. Deze indrukwekkende berg is een absolute eyecatcher in het voor de rest platte gebied. Ook vind je hier een aantal grote hunebedden en megalithische grafmonumenten. Bezoek de grafmonumenten van Menga en Viera en laat je meenemen terug in de tijd. De reusachtige ondergrondse hunebedden zijn nog in een zodanige goede staat dat het helemaal niet lijkt alsof ze duizenden jaren geleden gebouwd zijn. Dit stukje prehistorie in Zuid-Spanje is wel even wat anders dan de kleinere hunebedden in ons eigen land. Antequera is gemakkelijk te bereiken met je (huur)auto vanaf Malaga. Extra leuk: wil je zelf weten hoe mensen leefden in de tijd van de prehistorie? Bezoek dan het informatiecentrum La Algaba de Ronda, op slechts een paar kilometer van het prachtige Ronda. Het bezoekerscentrum is een soort openluchtmuseum waar je onder andere een prehistorisch dorp kunt bekijken en kunt ervaren hoe men vroeger leefde.
Middeleeuwse Stecci-begraafplaatsen
In Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Montenegro en Servië vind je diverse middeleeuwse graftombes, begraafplaatsen en ondergrondse graven. De begraafplaatsen beschikken over bijzondere grafstenen en liggen meestal afgelegen in het land. De stenen zien er anders uit dan die van vandaag de dag: ze zijn vaak zwaar gedecoreerd en ingegraveerd met diverse teksten uit traditionele overtuigingen. Juist omdat de stenen op zulke mooie afgelegen plekken liggen kan het soms lastig zijn ze te vinden: met een (huur)auto en de juiste beschrijving kom je al een heel eind. Wanneer je er dan eenmaal bent kun je ook optimaal genieten van de uitzichten, de omgeving en de rust.
Reacties
In de woorden van JC "elk voordeel heb z'n nadeel." Als werelderfgoedreiziger heb ik het tot mijn queeste gemaakt alle sites te bezoeken. Een kansloze missie natuurlijk maar goed, een doel hebben in je leven is ook wat waard. Nadeel van het jaarlijkse verlengen van de lijst is dat het einddoel steeds verder weg komt te liggen, voordeel is dat het je persoonlijke lijst bezochte sites onverwacht langer kan maken. Zo had ik van bovenstaand rijtje Antequera al bezocht. Een cadeautje dus. Dank je wel Unesco! Nu maar op zoek naar goedkope tickets voor de rest van de locaties...
Schrijf een reactie