Travel Blog

mrt 23

Fiets mee in het vliegtuig? Hier moet je aan denken

Gepost in Vliegen | geplaatst door Linda Folkers

Een fietsvakantie is heerlijk, maar om nu ook per fiets naar de plaats van bestemming te reizen is niet voor iedereen weggelegd. Je fiets meenemen in het vliegtuig is dan een ideale oplossing. Vanaf het vliegveld fiets je dan zo door. Als het vervoer tenminste goed geregeld is, want er zijn enkele zaken om rekening mee te houden.

Inpakken

Je kunt niet, net als in een trein, met je fiets aan de hand het vliegtuig inlopen. Om mee te kunnen vliegen (en bovenal heelhuids aan te komen!) dient je fiets goed ingepakt te moeten zijn. Dit kan in een daarvoor bestemde fietshoes of -doos. Een speciale fietskoffer is ook een optie, maar voor een fietsvakantie zeer onpraktisch.

Een doos is wat steviger, maar wordt vanwege de ‘handige’ vorm vaak ook als stapelmiddel gebruikt bij het laden en lossen van een vliegtuig. Een fietshoes is eenvoudig in gebruik en goed her te gebruiken, maar biedt minder bescherming dan een doos. Let er overigens ook op dat er per luchtvaartmaatschappij andere regels kunnen gelden.

Tip: wil je je fiets in een doos vervoeren? Deze kun je kopen in een reiswinkel, maar vaak ook gratis afhalen bij een fietsenwinkel.

Zorg ervoor dat je ruim op tijd op de luchthaven bent. In de meeste gevallen kun je je fiets niet online, maar alleen op de luchthaven aanmelden als ruimbagage. Bovendien zul je deze op het vliegveld nog in moeten pakken.

Je stuur moet in de lengterichting worden gedraaid, de pedalen moeten worden verwijderd en er moet lucht uit je banden. Zorg er ook voor dat alle loszittende en/ of uitstekende dingen goed afgeschermd of verwijderd worden. Het gereedschap dat je hiervoor nodig hebt zal in je ruimbagage (of fietsdoos) moeten meereizen, dit mag in de meeste gevallen niet mee als handbagage.

 
Nog een paar handige tips voor het inpakken en vervoeren van je fiets:

  • Laat je banden niet helemaal leeglopen als je je fiets in een hoes vervoert. Kruiers zullen namelijk met je fiets gaan lopen. Geef je velgen een broodnodige stootrand door een beetje lucht te laten zitten.
  • Zet je fiets tijdens de reis niet op slot. Dit kan namelijk je spaken beschadigen.
  • Plak een dikke laag tape over de onderkant van je fietsdoos. Kruiers schuiven deze vaak over de grond, en veel geschuif kan er voor zorgen dat er gaten in de doos slijten.
  • Voorzie alle voorwerpen van een label met je naam, telefoonnummer en vluchtnummer, zodat dit bij eventueel verlies nog teruggebracht kan worden.
  • Print voor de zekerheid de voorwaarden voor het reizen met een fiets van je luchtvaartmaatschappij uit. Het grondpersoneel is niet altijd op de hoogte van de regels die gehanteerd worden.

fiets-vliegtuig

Bagageregels en -tarieven van de belangrijkste airlines

Vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen hanteren andere regels en tarieven voor het vervoeren van een fiets. Bedenk wel dat het vliegen met een fiets niet in ieder land gebruikelijk is, en dat daardoor niet bij alle airlines een draaiboek klaarligt voor een fietsreiziger.

Deze regels gelden overigens enkel voor reguliere fietsen en tandems. Het meenemen van een elektrische fiets is doorgaans niet mogelijk, omdat deze een elektrische accu heeft.

AirFrance / KLM

Het meenemen van een fiets op een vlucht binnen Europa kost 55 euro, per enkele reis. Op vluchten naar de Verenigde Staten geldt een tarief van €105,-, op overige intercontinentale vluchten wordt €100,- gehanteerd. Op Schiphol kun je een speciale KLM-fietsdoos kopen voor 20 euro, maar een zelf verpakte fiets is – mits deze aan de richtlijnen voldoet – ook mogelijk. Is je fietsverpakking zwaarder dan 23 kilo? Dan zul je bij moeten betalen.

Alitalia

Een fiets van maximaal 20 kilo meenemen op een vlucht binnen Europa of naar Noord-Afrika kost 40 euro per enkele reis. Het tarief voor het Midden-Oosten is €80,-, voor Azië en Zuid-Amerika geldt €100,- en voor de overige gebieden zelfs €150,-. Voor tandems worden zo goed als dubbele tarieven gehanteerd.

British Airways

Als je je fiets in een doos of hoes vervoert, zorgt British Airways dat deze gratis op de plaats van bestemming aankomt. Je fiets wordt gezien als ‘normaal’ bagagevoorwerp, wat betekent dat je dan wel een koffer minder mee kunt nemen. Tenzij je een koffer bijboekt, uiteraard.

Brussels Airlines

De richtlijnen van Brussels Airlines zijn heel helder: €45,- voor een vlucht binnen Europa, of het dubbele voor een intercontinentale reis. Je fiets mag maximaal 32 kilo wegen en er worden geen duidelijke eisen gesteld voor verpakking.

Easyjet

Ook Easyjet hanteert een maximum van 32 kilo en accepteert alleen fietsen die in een koffer of tas verpakt zijn. Een fiets valt in de categorie ‘grote sportartikelen’ en vervoer kost €49,- per enkele reis.

Eurowings

Mits je fiets goed verpakt is in een doos of fietshoes, wordt deze door Eurowings vervoerd voor €100,- (Europa) of €200,- (buiten Europa). Het (bij)boeken van een fiets kan zelfs tot 30 minuten voor vertrek.

Lufthansa

Binnen Europa geldt een tarief van 70 euro, op intercontinentale vluchten vraagt Lufthansa €150,-. Voor tandems geldt een dubbel tarief.

Ryanair

Als je tijdens het (online) boeken van je vliegticket een fiets bijboekt, kost dit 60 euro. Op het vliegveld of bij het callcenter betaal je €10,- per enkele reis extra. Fietsen moeten in een beschermende doos of tas zijn verpakt en mogen niet meer dan 30 kilo wegen.

Transavia

Voor het vervoer van een fiets hanteert Transavia een tarief van €44,- per enkele reis. Een beschermende verpakking wordt geadviseerd, maar is niet verplicht. Wel is het verstandig om op tijd te reserveren, per vlucht vervoert Transavia maximaal zes fietsen. Bovendien is Transavia één van de weinige luchtvaartmaatschappijen die wél elektrische fietsen accepteert – zie deze pagina voor de voorwaarden voor het vervoeren van een e-bike.

Vueling

Goed verpakte fietsen – Vueling vermeldt niet expliciet of hiervoor een tas of doos gebruikt dient te worden – worden door deze airline vervoerd voor €45 per enkele reis. Let op dat je bij een overstap nog eens €45,- dient te betalen. Bij alleen een enkele reis geldt het tarief van een retour.

Wizzair

Wizzair accepteert alleen fietsen die in een fietsreistas, kartonnen doos of nylon zak zijn verpakt. De kosten bedragen €30 per enkele reis online of via het callcenter, of €60,- per enkele reis op het vliegveld.

 
Onder voorbehoud van wijzigingen en schrijffouten. Laatst bijgewerkt: juni 2017.

Hoewel dit overzicht met de grootst mogelijke zorg is samengesteld en regelmatig wordt bijgewerkt, kunnen hieraan geen rechten worden ontleend. Klopt er iets niet, of heb je een aanvulling? Laat het ons weten!

 
vliegfiets
Zo kun je je fiets natuurlijk ook meenemen…

Gepost in Vliegen | 28887 keer gelezen

Tags: ,


Reacties

Alex17/02/2024 15:49

e-bikes worden toch echt - niet - geaccepteerd bij Transavia en dat staat duidelijk vermeld op de pagina vervoer fietsen, februari 2024.


peter22/03/2023 16:58

behoorlijk gedateerde prijzen Bij Brussel Airlines betaal je inmiddels 200 eu om een fiets mee te nemen ipv de genoemde 90


Henk Velden25/02/2023 11:22

Ik heb net betaald bij air Europa E 200 van Amsterdam naar Colombia om fiets mee te nemen veel te duur! maar goed


marina11/08/2022 17:10

er staat tegenstrijdige informatie: op de ene pagina staat dat Transavia een van de weinige maatschappijen is die elektrische fietsen vervoert: op de andere pagina staat dat tranasavia geen elektrische fietsen accepteert. Kan het wel of niet?


Robert30/05/2022 13:02

Dit zijn de voorwaarden van Transavia per 30 mei 2022: Kan ik mijn fiets meenemen? Je (vouw)fiets of tandem mag maximaal 32 kg wegen. Houd bij het vervoeren van je fiets de volgende veiligheidsmaatregelen in gedachten: In verband met de druk aan boord, dienen de banden van je fiets leeg of bijna leeg te zijn. De pedalen dienen opgeklapt of gedemonteerd te zijn. Het stuur dient in de lengterichting gedraaid te zijn. Je fiets moet in een fietskoffer, fietsdoos of fietshoes verpakt worden. Fietspompen die werken op CO2-patronen worden niet geaccepteerd. Elektrische fietsen worden niet geaccepteerd. Tarief fiets € 49 per enkele reis


Jacques03/04/2022 22:50

Volgens mij heeft Transavia de verpakkingsvoorschriften van de fiets recent aanscherpt. Was eerst een verpakking niet voorgeschreven nu moet dat een doos of koffer zijn. En dat is erg jammer


Hans16/12/2021 12:40

Hou er rekening mee dat op binnenlandse vluchten in de VS tegenwoordig soft shell fietscases niet altijd meer geaccepteerd worden ivm de vele schades.


Tix Redactie29/10/2018 09:54

@Ben: Helaas niet. Vooralsnog is Transavia één van de weinige airlines waar je een e-bike mét batterij mag meenemen. Het is wel een optie om je e-bike zonder batterij mee te nemen (dat mag bij iedere airline), en de batterij per post op te sturen naar je reisadres.


Ben Eijkelhof25/10/2018 11:28

Is al duidelijk welke maatschappijen - naast Transavia- wel een e-bike accepteren ?


Tix Redactie01/06/2018 12:32

@Benjamin: Bij de meeste airlines kun je een fietskoffer gebruiken, maar voor de zekerheid is het verstandig om even contact op te nemen met de klantenservice van de luchtvaartmaatschappij.


Benjamin01/06/2018 04:56

Hoi, dank voor het heldere overzicht. Ik vlieg met vueling en heb een fietskoffer gehuurd, die kun je toch sowieso gebruiken of verplichten sommige airlines een doos of hoes i.p.v. een koffer? Dank!


Tix Redactie26/01/2018 09:53

Hoi Ellen, in de meeste gevallen mag de accu van een e-bike niet mee in het vliegtuig. Sommige vliegtuigmaatschappijen maken uitzonderingen, vraag dit dus altijd even na bij je maatschappij.


Ellen24/01/2018 22:44

goedenavond, mag een ebike mee het vliegtuig in model 2016 met accu van 500wa? met vriendelijke groet, Ellen


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *