Travel Blog

apr 23

Hoe kom je zo snel mogelijk door de douane?

Gepost in Vliegen | geplaatst door Linda Folkers

Je kent het gevoel vast wel. Dankzij die onverwachte file, of de iets minder onverwachte vertraging op het spoor (alle routes rondom Schiphol behoren immers tot de meest vertraagde routes van Nederland) kom je later dan gepland aan op Schiphol. Daar gaan je goede twee-uur-van-tevoren-voornemens. Maar als alles een beetje meezit, moet je je vlucht nog wel kunnen halen, denk je. Tot je bij de eerste controlepost aankomt en de immense rij met wachtenden ziet. Ai, als dat maar goed komt!

Met een beetje voorbereiding en een paar eenvoudige tips kom je echter vrij snel door de bagagecontrole of douane. Zodat je nog nét op tijd bent om je vliegtuig te halen.

Haal alle(!) niet toegestane producten uit je jas en tas

Ja, alles! Dus ook dat ene flesje water, waarvan je denkt dat ze het niet zullen zien. En het scheermes en de grote deodorantbus in je toilettas, die in je handbagage zit.

Hier lees je wat er wel en niet is toegestaan. Houd je daaraan (of je het nu met de richtlijnen eens bent of niet), zodat je zo snel mogelijk voorbij de bagagecontrole bent. Vliegvelden kunnen onderling ietwat afwijkende regels hanteren. Hoewel deze vaak grotendeels overeen zullen komen, gelden er in een aantal landen strengere regels, vooral op het gebied van voedsel. Doe vooraf dus even je huiswerk.

Gebruik even geen telefoon of camera

Je wilt nog even naar huis bellen om gedag te zeggen, of een paar kiekjes maken voor in het foto-album? Wacht daar even mee tot je uit de rij en voorbij de controleposten bent. Dit kan er immers wat verdacht uitzien, en op sommige luchthavens is het zelfs helemaal niet toegestaan.

Je bedoelingen zijn wellicht goed, maar dat weten de douane-beambten of veiligheidsmedewerkers pas nádat ze je koffer van boven tot onder hebben doorzocht, of je met vragen hebben bestookt.

Haal alles uit je zakken

Haal alle spullen uit al je zakken, en plaats deze in een bak op de band. Met lege zakken heb je de minste kans dat het poortje begint tegen te stribbelen zodra je er doorheen loopt, en je daarna nóg meer tijd kwijt bent doordat je gefouilleerd moet worden.

Tip: neem een klein tasje mee om je spullen in te doen. Hiermee houd je je eigendommen bij elkaar en hoef je niet te hannesen aan het drukke einde van de band. Zo komt de gate weer een stukje sneller dichterbij.

Houd je papieren bij de hand

Gebruik dat tasje ook meteen om je papieren (paspoort, vliegticket, etc.) in te stoppen. Je zult deze niet bij elke controlepost nodig hebben, maar áls er dan naar wordt gevraagd, heb je ze direct bij de hand.

Metalen en elektronica apart op de band

Plaats niet alleen de spullen uit je zakken, maar álle voorwerpen met metaal op de band. Dus ook je riem, horloge en andere sieraden. En uit voorzorg ook maar vast je schoenen en je jas. Verder moeten ook je laptop en andere elektronica uit de tas worden gehaald.

Kies de juiste rij

Als er meerdere rijen zijn, kan de juiste keuze je veel tijd schelen. Beschik jij over de bijzondere gave om in een supermarkt consequent de verkeerde rij te kiezen? Kijk dan even goed wie er nog meer in de rij staan, zodat dit je op het vliegveld niet overkomt.

Gezinnen en reizigers die weinig aanstalten maken om hun spullen op de band te leggen zorgen vaak voor wat vertraging. Zakenreizigers en ervaren toeristen weten hoe het proces werkt en kunnen daardoor voor tijdswinst zorgen, als je achter hen aansluit.

Priority Airport Check

Op zo’n 40 vliegvelden in de Verenigde Staten kun je gebruik maken van een priority airport check. Voor een fee van 85 dollar (en daarna $20 per jaar) word je vooraf gescreend, waarna je – als je bent goedgekeurd – voortaan sneller voorbij de douane kunt. Het werkt dus hetzelfde als priority boarding, waarbij je als eerste mag instappen, eveneens tegen een kleine vergoeding.

PreCheck, zoals de Amerikaanse TSA dit noemt, is vooralsnog alleen beschikbaar voor inwoners van Amerika, op vluchten van Amerikaanse airlines. Maar bij succes (en dat lijkt het tot nu toe te zijn), krijgt PreCheck ongetwijfeld een breder, internationaal vervolg. Global Entry, waarmee internationale reizigers (voor 100 i.p.v. 85 dollar) versneld Amerika binnen kunnen komen, lijkt alvast de eerste stap hiervoor.

Overigens kun je via sommige luchtvaartmaatschappijen ook voorrang krijgen bij de douane, maar vaak alleen op de ’thuisluchthaven’ van deze airlines. Zo biedt KLM voor leden vanaf Silver versnelde toegang bij douane, maar alleen op Schiphol Airport.

 
Heb jij nog tips om zo snel mogelijk door de douane en bagagecontrole te komen?

Gepost in Vliegen | 57900 keer gelezen

Tags:


Reacties

Marina18/08/2019 09:57

Ik vind de Spaanse douane te streng. Ik heb diabetes en dieet nodig. Ik kan geen stress hebben. Bovendien heb ik een spray nodig voor mijn peesontsteking in mijn schouder. De spray werd in beslag genomen. Zelfs flesje water voor mijn pillen werd leeg gegooit. Ik kan niet vloeiend Spaans spreken en heb een hersenbeperking. Tevens kon ik het niet bevatten hoe mensen worden behandeld. Mensen met een beperking of die ziek zijn, zouden meer met respect behandeld moeten worden, met een tolk die uitleg geven waarvoor de controle nodig is. Houden hun ook geen rekening met mensen met autisme. Het is dat mijn jongste zoon niet mee ging. Dan heb ik veel werk aan om hem te kalmeren.


Tix Redactie20/07/2017 08:06

Hoi Chris, je kunt het beste even de app van de Douane downloaden. Hierin staat veel informatie, en bovendien kun je douanemedewerkers om advies vragen: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/douane/reisbagage/app_douane_reizen/is_dit_ok


Chris19/07/2017 18:34

Ik heb een schorpioen in mn huis gevangen en gedroogd in een fotolijst geplaatst. Ik woon in mexico en naar mijn weten zijn er geen beschermde soorten schorpioenen hier.... Nu is mijn vraag KAN IK DEZE MEENEMEN NAAR NEDERLAND? Kan iemand mij hier antwoord op geven....


Tix Redactie19/07/2017 10:10

Sowieso alle metalen voorwerpen, maar eigenlijk kun je het beste je zakken helemaal leeghalen. Dan is de kans dat de detector afgaat het kleinst.


Christiaan de Reiziger16/07/2017 13:17

Is er een(uitputtend) overzicht van alle spulletjes die je af moet doen/uittrekken enz. en op de band moet leggen? Ik geloof dat ik een keer mijn zakdoek uit de zak moest halen. Ik heb een donkerbruin vermoeden dat de minder goede bekendheid een grote rol speelt bij evnetuele vertragingen.


Sjaak de Wit26/04/2017 16:58

Charles, Zolang niet alle vertrekkende douanepoorten worden benut en aankomende poorten veel minder lange wachtrijen kennen zou dus een uitwisseling van een paar douaniers naar de vertrekkende poorten aan te bevelen zijn. Gewoon simpel management bij drukte, komt ten goede aan de schipholklanten (die ook de douaniers betalen).


Charles Poublon24/04/2017 10:51

De douane op Schiphol controleert AANkomende passagiers op de goederen die zij in willen voeren. Waar komt dat hardnekkige misverstand toch vandaan dat zij betrokken zijn bij de vertragingen van VERTREKkende passagiers? Dat psgrs. het niet begrijpen okay, maar dat journalisten zich niet beter informeren vind ik toch wel een beetje dom...Een troost, jullie zijn zeker niet de enigen!


Dick van Veen14/03/2017 14:27

heb een colostoma met breukband. totaal mismaakte buikwand. Ik heb dit 3 maart jl. gezegd bij fouillering. Moest met jonge knaap, die kennelijk niet weet wat een stoma is, in een hok buik ontbloten en breukband losmaken. Mijn buik inclusief stomazakje werden betast. Bijzonder vervelende ervaring. 10 jan. jl. geen enkel probleem. Kunnen medewerkers mogelijk beter voorgelicht worden wat een stoma is?


FlyingGuy27/02/2016 11:56

Jullie stellen: Overigens kun je via sommige luchtvaartmaatschappijen ook voorrang krijgen bij de douane, maar vaak alleen op de ‘thuisluchthaven’ van deze airlines. Zo biedt KLM voor leden vanaf Silver versnelde toegang bij douane, maar alleen op Schiphol Airport. Helaas geldt dat vanaf 5 januari 2016 niet meer voor het Silver level.


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *