Travel Blog

sep 24

Medicijnen of babyvoeding in je handbagage

Gepost in Vliegen | geplaatst door Linda Folkers

Voor het meenemen van vloeistoffen en andere zaken in je handbagage zijn duidelijke regels. Maar wat nu als je medicijnen of babyvoeding mee wilt nemen en meer nodig hebt dan de maximaal toegestane 100 milliliter? Dat is uiteraard mogelijk, al zijn er ook dan enkele regels waar je aan moet voldoen.

Medicijnen in je handbagage

De grens van 100 milliliter per verpakking geldt niet voor medicijnen. Het is dan echter wel noodzakelijk om een doktersrecept te kunnen overhandigen, of om aan te tonen dat de medicijnen op naam staan en in een grotere hoeveelheid noodzakelijk zijn. Bovendien is het verstandig om een Engelse versie van het doktersrecept mee te nemen, voor douaniers en veiligheidspersoneel in het buitenland.

Neem medicijnen mee in de originele verpakking van de apotheek, met etiket. Stop de medicijnen die je tijdens de vlucht nodig hebt in een apart tasje, zodat je het gemakkelijk uit je handbagage kunt halen. Neem voor de zekerheid al je medicijnen mee in je handbagage. Ruimbagage kan immers onverhoopt kwijtraken.

Zorg verder dat injectienaalden van insuline of andere medicatie goed verpakt zijn. Houd er rekening mee dat injecties tijdens de vlucht alleen door jezelf of een persoonlijk begeleider toegediend mogen worden. Cabinepersoneel mag hierbij niet assisteren.

Zware medicijnen

Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen, moet een Schengenverklaring of een medische verklaring worden aangevraagd. Dit geldt bijvoorbeeld voor slaapmiddelen, sterke (bijvoorbeeld morfinehoudende) pijnstillers, ADHD-medicijnen of medicinale cannabis. Bij je arts of specialist kun je een verklaring aanvragen. Het meenemen van een Europees Medisch Paspoort is hierbij niet voldoende. Dit is namelijk geen geldig reisdocument, al is het uiteraard wel handig om bij je te hebben in het buitenland.

Als je naar een land buiten de EU of Schengenregio reist, is het verstandig om vooraf de lokale regelgeving te controleren. Sommige landen hanteren namelijk eigen formulieren, of hebben afwijkende regels. Zeker bij reizen voor langere tijd. Win in dit geval altijd actuele informatie in via de website van het CAK of de INCB.

Babyvoeding in de handbagage

Babyvoeding mag uiteraard alleen in je handbagage mee als er ook een baby (tot 1,5 jaar) meereist. Je mag dan meer meenemen dan de gebruikelijke 100 milliliter, al kan de maximale hoeveelheid per maatschappij verschillen. Pakjes drinken voor kleine kinderen vallen overigens niet onder deze regeling.

Houd er ook rekening mee dat je potjes of zakjes eventueel moet openmaken, op verzoek bij de controle. Neem daarom alleen wat je onderweg nodig hebt mee in je handbagage en vervoer de rest in de ruimbagage.

Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen kun je in het vliegtuig gekookt water krijgen om flesvoeding te kunnen geven. Ook is het soms mogelijk om voedsel in een magnetron of au bain-marie te verwarmen. Dit kan per airline – en soms zelfs per vliegtuigtype – verschillen, dus informeer voor vertrek bij de luchtvaartmaatschappij wat er mogelijk is.

 
*Hoewel de bovenstaande informatie met zorg is samengesteld, kunnen hieraan geen rechten worden ontleend. Controleer de actuele regelgeving voor vertrek bij Het CAK, je reisbureau en/of luchtvaartmaatschappij.

Gepost in Vliegen | 2457 keer gelezen

Tags: ,


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *