Travel Blog

aug 04

Televisiekijken in het buitenland

Gepost in Vliegen | geplaatst door Linda Folkers

Op vakantie wil je zo veel mogelijk zien van je bestemming. Sightseeing in de omgeving en uitstapjes naar leuke dorpjes in de buurt is uiteraard een must. Maar als de regen met bakken uit de hemel komt, of als je afgepeigerd bent na een dag slenteren, dan is het prettig om even te kunnen relaxen met een leuke film of serie. Liefst van eigen bodem, of in eigen taal. Televisiekijken in het buitenland is echter niet altijd even eenvoudig, als je naar Nederlandse zenders of programma’s wilt kijken.

Netflix kijken in het buitenland

Er is slechts een handvol landen waar Netflix nog niet actief is, dus je zou verwachten dat je overal van ‘hetzelfde Netflix’ gebruik kunt maken. Door verschillen in media- en uitzendrechten is dat echter niet het geval. De licenties verschillen per titel, per land. In Frankrijk kijken naar het Nederlandse Netflix-aanbod, of series kijken met Nederlandse ondertiteling, is daardoor niet per definitie mogelijk.

De meest eenvoudige manier om dit te omzeilen, is door series of films vooraf te downloaden. Dit is niet voor alle titels beschikbaar en ook niet op alle apparaten, maar er is voldoende om uit te kiezen. Doe dit echter vóór vertrek, want anders ben je alsnog gebonden aan de lokale licenties.

Verder zijn er houtje-touwtje methoden met VPNs of hotspots, waarmee je het Nederlandse Netflix-aanbod in het buitenland kunt aanroepen, maar of je nu op technisch geknutsel zit te wachten op vakantie…

Ziggo, KPN of Tele2 op reis

De meeste providers hebben een eigen app, waarmee je onderweg televisie kunt kijken. Met onder meer Ziggo GO, Tele2 Online TV of KPN iTV Online kan dit echter tot aan de Nederlandse landsgrenzen.

De enige manier om dit te omzeilen is via een VPN-verbinding. Met een dergelijke (meestal betaalde) dienst kun je in het buitenland gebruik maken van een Nederlands IP-adres, waardoor het voor de apps lijkt alsof je in het buitenland zit. Je moet je echter afvragen of het de moeite en kosten waard is om dit tijdens je vakantie in te stellen.

Uitzending Gemist op vakantie

De meeste programma’s die via Uitzending Gemist, RTLXL, KIJK of een vergelijkbare dienst worden aangeboden zijn ook in het buitenland te bekijken, maar bij zo’n 10 tot 25% van de series en films is dit niet mogelijk. Ook hier zijn de uitzendrechten weer de oorzaak van de blokkade. Met name kinderprogramma’s en internationale series moeten door de omroepen via ‘geoblocking’ worden afgeschermd, omdat er alleen een licentie is aangekocht voor Nederland.

Voor Nederlandstalige programma’s geldt dat echter vaak niet. Deze zijn meestal terug te kijken via de websites of apps van de betreffende terugkijkdiensten. Vanuit de apps van tv-providers, zoals Ziggo of KPN, is dit vanwege de eerder genoemde redenen niet mogelijk.

FOX Sports in het buitenland

Vanwege uitzendrechten is het niet mogelijk om naar (live) voetbalwedstrijden te kijken die door FOX Sports worden uitgezonden. Wil je toch graag op de hoogte blijven van de wedstrijden van je favoriete voetbalclub? Bezoek dan een sportcafé op je vakantiebestemming, óf volg FOX Sports op Twitter. Via dat kanaal deelt Fox Sports namelijk regelmatig de doelpunten of belangrijke momenten van live-wedstrijden, en deze beelden kun je ook in het buitenland bekijken.

 
In de meeste gevallen wordt het je, dankzij de uitzendrechten die per land geregeld worden, niet makkelijk gemaakt om je favoriete film, serie of sportwedstrijd in het buitenland te bekijken. En eigenlijk is dat weer een extra reden om nóg meer te relaxen, of om er juist wat vaker op uit te gaan op je vakantiebestemming.

Gepost in Vliegen | 2978 keer gelezen

Tags:


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *