Travel Blog

okt 04

Met je hond in het vliegtuig

Gepost in Vliegen | geplaatst door Linda Folkers

Steeds meer reizigers nemen een huisdier mee op reis. Soms een kat of een vogel, maar de meeste niet-menselijke vliegtuigpassagiers zijn honden. Luchtvaartmaatschappijen hanteren echter verschillende regels én tarieven voor het reizen met huisdieren. We hebben deze – en een aantal praktische tips voor een geslaagde vliegreis met je hond – op een rij gezet.

Klik hier voor het overzicht van tarieven voor het reizen met een hond bij een groot aantal airlines.

Gezondheid en vaccinaties

Reis alleen met dieren die in goede gezondheid verkeren, en enkel als het meenemen van je huisdier niet anders kan. Een leuke citytrip is voor dieren met weinig reiservaring niet een relaxed uitje, maar juist een stressvolle onderneming.

Ook bij reizen naar zeer warme of juist koude bestemmingen is het niet aan te raden om een hond mee te nemen. Een hond kan immers niet eenvoudig een jas aan- of uit doen om zich op de nieuwe temperatuur in te stellen; het verharen van een hond loopt doorgaans gelijk met onze seizoenen.

Hoewel er kalmerende middelen op de markt zijn, die het reizen met een hond makkelijker kunnen maken, is het enkel in uitzonderlijke gevallen aan te raden om gebruik te maken van reismedicatie voor dieren. Een hond wordt doorgaans vooral suf van dit soort middelen, maar het stressniveau wordt weinig onderdrukt. Bovendien vergroot het vaak de kans op luchtziekte. Gebruik kalmerende middelen alleen als je dierenarts het voor jouw huisdier aanraadt.

Zorg ook voor de juiste reis- en gezondheidsdocumenten van je hond, en administreer dit in het dierenpaspoort. Onderzoek welke voorwaarden het land stelt waar je naar toe reist, want dit verschilt aanzienlijk per land. Omdat inentingen of vaccinaties in veel gevallen een minimum aantal dagen voor vertrek gegeven moeten zijn, is het verstandig om je hier ruim van te voren in te verdiepen. Een goedkope last-minute boeken is erg lastig als je met een huisdier reist.

In de cabine, het ruim of als cargo?

Er zijn drie manieren om je hond mee te nemen in het vliegtuig:

Als cargo: er is hierbij geen garantie dat je in hetzelfde vliegtuig als je hond reist. Vooral voor lange vluchten wellicht een alternatief, met name vanwege de relatief lage kosten. Voor grote honden (>75 kilo) is dit bij de meeste airlines de enige manier om je hond mee te nemen.

In het bagageruim: je vliegt altijd in het zelfde vliegtuig als je hond, maar je zit niet bij elkaar. Je hond reist in een bench in het bagageruim, in een temperatuur-gecontroleerde omgeving.

In de cabine: je vliegt samen met je hond en je hond moet in een reistas passen. Het maximaal toegestane gewicht van je hond en de afmetingen van de reistas verschillen per maatschappij.

Vliegen met geleidehonden

Voor geleidehonden hanteren luchtvaartmaatschappijen doorgaans andere (ruimere) regels dan voor huisdieren. In de meeste gevallen dien je wel ruim voor vertrek aan te geven dat je met een geleidehond reist. Dit kan vaak alleen telefonisch. De lokale reis- en invoerregels zijn in de meeste gevallen gelijk voor geleidehonden en huisdieren.

Vechthonden en honden met platte snuiten

De meeste airlines weren vecht-, waak- en aanvalshonden uit het bagageruim. Sommige airlines specificeren dit met categorieën, die per maatschappij kunnen verschillen. In de meeste gevallen vallen in categorie 1 honden zonder officiële stamboekpapieren die qua uiterlijk lijken op een Amerikaanse- of Engelse Stafford (incl. pitbulls), Mastiff (incl. boerboels) of Tosa. Andere luchtvaartmaatschappijen gaan een stap verder, en noemen dit in hun richtlijnen categorie 2. Daarin vallen ook de rassen uit categorie 1 mét stamboom, evenals de Dogo Argentino, Fila Brasileiro en Rottweiler. Controleer de regels van de airline waarmee je wilt reizen voordat je boekt.

Dieren met een platte neus, zoals Mopshonden, Boxers, Shih-tzus, Franse en Engelse bulldogs, maar ook Pekinese- en Perzische katten, kunnen moeite hebben met de ademhaling tijdens de vlucht door de luchtdruk, hoge temperaturen en stress. Om die reden vervoeren sommige vliegtuigmaatschappijen platsnuiten alleen in de cabine, en niet in het bagageruim.

Met je hond naar Groot-Brittannië (of andere eilanden)

Hoewel de regels in 2012 aanzienlijk zijn versoepeld, hanteert het Verenigd Koninkrijk vrij strenge regels voor het reizen met huisdieren. Naast regels rondom inentingen, is ook het aantal ‘importroutes’ beperkt. Je kunt per vliegtuig maar via een aantal routes naar de Britse Eilanden reizen. Sommige luchtvaartmaatschappijen weren daarom honden van vluchten naar Groot-Brittannië en/of Ierland. Controleer dit voordat je boekt.

Voor reizigers met geleidehonden zijn de regels van en naar het Verenigd Koninkrijk iets soepeler, maar ook dan zijn er restricties voor de aanvliegroutes.

Ook andere eilanden, waaronder Australië, Hawaï en Ierland hanteren afwijkende regels voor het reizen met (of invoeren van) huisdieren. In sommige gevallen moeten dieren na aankomst verplicht enkele tijd in quarantaine blijven, om de lokale flora en fauna te beschermen. Win voor vertrek informatie over de lokale regelgeving in, bijvoorbeeld via de website van de lokale overheid, zodat je weet waar je aan toe bent.

Voor vertrek

Zorg ervoor dat je hond alvast went aan de reisbench of reistas. Zet deze thuis neer en laat je hond het zelf ontdekken, en als lig- of slaapplek gebruiken. Door er af en toe een speeltje of snack in te leggen, leert je hond dat het een leuke plek is. Ook kun je hem of haar in de periode voor vertrek al enkele malen kort vervoeren, bijvoorbeeld naar de favoriete uitlaatplek in het bos.

Geef je hond 8 tot 10 uur voor vertrek een laatste maaltijd. Daarna eventueel nog een kleine snack, maar des te minder je hond voor vertrek eet, des te kleiner de kans op reisziekte. Laat je hond wel gewoon drinken. Maak ook een grote wandeling, of plan andere activiteiten waardoor je hond energie kwijtraakt.

Laat je hond zo kort mogelijk (2 á 3 uur) voor vertrek uit. Zorg voor een bekende deken of speeltje in de reisbench, zodat je hond zich enigszins vertrouwd voelt.

Vliegreizen met overstap

Dierenorganisaties raden aan om een vlucht van een hond te beperken tot 8 á 9 uur. Sommige honden houden het langer vol, maar over het algemeen is het bij langere vliegreizen beter om een tussenstop in te plannen. Dan zijn er echter wel enkele zaken waar je rekening mee moet houden.

Als je je hond bij de bagage moet afhalen, kan het zijn dat de reisbench wat bevuild is. Zorg er dus voor dat je tissues of iets vergelijkbaars bij de hand hebt. Ga direct ook een stukje wandelen met je hond, als je overstaptijd dit toelaat. De meeste vliegvelden hebben tegenwoordig een ‘pet relief area‘, waar je hond zijn behoefte kan doen.

Wissel je niet alleen van vliegtuig, maar ook van luchtvaartmaatschappij? Controleer dan de regels voor het reizen met dieren bij beide airlines. Deze kunnen immers van elkaar verschillen, en je zult je aan beide moeten houden.

Bij een lange stopover (>24 uur) wordt de tussenstop in veel landen niet als overstap gezien. In dat geval gelden de importregels voor huisdieren ook voor jou, ondanks dat je de luchthaven wellicht niet eens verlaat. Controleer dit voordat je de reis boekt, en onderzoek wat de mogelijke gevolgen zijn.

Regelgeving en tarieven van populaire airlines

 

Airline Max. afm. reistas Max. gewicht
(tas + hond)
Cabine-tarief Ruim-tarief Meer info
Alitalia 40 x 24 x 20 cm 10 kilo €75 tot €200,- €75 tot €200,-1 klik hier
American Airlines 48 x 33 x 23 cm N.v.t. $125,- $200,- klik hier
British Airways Alleen in het ruim N.v.t. N.v.t. Variabel1,4 klik hier
Brussels Airlines 55 x 40 x 23 cm 8 kilo €50 tot €70,-1 €100 tot €300,-2 klik hier
Corendon 47 x 30 x 27 cm 5 kilo €30,- €40,- klik hier
Easyjet Alleen geleidehonden N.v.t. N.v.t. N.v.t. klik hier
Emirates Alleen in het ruim N.v.t. N.v.t. $500 tot $800,-1 klik hier
Eurowings 40 x 40 x 25,5 cm3 8 kilo €55,- N.v.t. klik hier
Flybe Alleen in het ruim N.v.t. N.v.t. Variabel klik hier
Iberia 45 x 35 x 25 cm 8 kilo €50 tot €150,-1 €120 tot €300,-1 klik hier
KLM 46 x 28 x 24 cm 8 kilo €55 tot €125,-1 €100 tot €200,-1 klik hier
Lufthansa 55 x 40 x 23 cm 8 kilo €50 tot €110,-1 €100 tot €380,-2 klik hier
Royal Air Maroc 55 x 40 x 20 cm 5 kilo €55 tot €100,-1 €50 tot €450,-2,4 klik hier
Ryanair Alleen geleidehonden N.v.t. N.v.t. N.v.t. klik hier
TAP 40 x 33 x 17 cm 8 kilo €70 tot €150,-1 €100 tot €300,-1,4 klik hier
Transavia 47 x 30 x 27 cm 10 kilo €40,- €60,-4 klik hier
TUIfly 50 x 35 x 30 cm 10 kilo Variabel5 Koffertarief4 klik hier
Turkish Airlines 55 x 40 x 23 cm 8 kilo $70,- $140,- klik hier
Vueling 45 x 39 x 21 cm 8 kilo €50,- Niet mogelijk klik hier
Wizzair Alleen geleidehonden N.v.t. N.v.t. N.v.t. klik hier

 
1 Verschillende tarieven voor Europa/ intercontinentaal
2 Verschillende tarieven voor Europa/ intercontinentaal, en tarief afhankelijk van formaat reisbench
3 Alleen op vluchten binnen Europa
4 Geen honden met een platte snuit
5 Wanneer een huisdier mag meereizen in de cabine moet er een raamplaats gereserveerd worden

 
Alle tarieven per enkele reis. Onder voorbehoud van wijzigingen en schrijffouten. Laatst bijgewerkt: oktober 2018. Hoewel dit overzicht met de grootst mogelijke zorg is samengesteld en regelmatig wordt bijgewerkt, kunnen hieraan geen rechten worden ontleend. Klopt er iets niet, of heb je een aanvulling? Laat het ons weten!

 

Gepost in Vliegen | 44698 keer gelezen

Tags:


Reacties

Visie17/03/2024 20:54

Neem die hond dan ook niet mee


Conny09/03/2023 20:33

Vind ik ook schandalig, mijn hondje gaat ook mee in een tas, ze is zeer zenuwachtig maar als ze op mijn schoot ligt slaapt ze gans de vlucht is ze kalm maar dat mag niet wegens veiligheidsredenen maar een baby mag wel op de schoot zitten en als er wat gebeurd mag die dan wel in de lucht vliegen of wat, eenmaal heeft er toch een vrouw met een baby gezegd tegen personeel moet ik mijn baby ook in een tas steken om veiligheidsredenen, is toch juist hetzelfde, laat die hond op zijn gemak zitten


Annette Den Ouden03/12/2022 02:52

Ik hoor best vaak gruwelijke verhalen van de behandeling van hondjes door cabinepersoneel. Zo moeten ze helemaal opgesloten blijven en onder de stoel waardoor elk hondje of kat zich vreselijk angstig voelt en lawaai gaat maken terwijl het hondje met tas en al op de schoot van de eigenaar zich veel beter voelt en rustig blijft. Dat kun je ook thuis oefenen. Er zijn steward(essen) die eisen dat hondje met tas en al in het bovencompartiment voor bagage wordt ingesloten. Door zuurstofgebrek sterven (stikken) er zelfs huisdieren!


L Boomstra27/10/2017 19:26

Ik heb me hondje van 2 kg mee genomen in bens ze moest helemaal onder de voor stoel geplaatst worden waar een paar kinderen op stoel stonden te spingen .het beestje is zo in paniek geworden dat ze er niet meer in wil ! Jullie hebben het over de veiligheid maar mensen die met babies in het gangpad lopen ik vind dit dieren mishandeling daar moet je dan 80 € voor betalen ,,het beestje mocht niet eens met zijn kopje naar buiten ik vind het schandalig ,


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *