Tien keer tapas
Gepost in Top 10's | geplaatst door Linda FolkersSpanje staat bekend om haar tapas. Deze kleine aperitiefhapjes zijn er in vele vormen en maten en hebben één gemeenschappelijke deler: ze zijn allemaal lekker. Maar ook ver buiten de Spaanse landgrenzen combineert men een drankje maar al te graag met een klein hapje. Het principe is hetzelfde, maar de naam en uitvoering verschilt nogal. Dit zijn tien lokale tapas-varianten die je het water in de mond doen lopen.
Spaans Baskenland: Pintxos
Pintxo is Baskisch voor ‘prikker’, en die naam is niet zonder reden gekozen. De meeste pintxos zijn kleine hapjes op een stukje brood, waarbij alles bij elkaar wordt gehouden door een tandenstoker of andere prikker. In pintxosbarretjes, maar ook in de meeste kroegen en restaurants in Baskenland staan diverse soorten pintxos uitgestald, die je kunt kiezen en vervolgens afrekent en met een drankje combineert.
Portugal: Petiscos
Ook in Portugal zijn ze dol op kleine hapjes. De verschillen met de Spaanse tapas zijn niet groot, maar zitten hem vooral in de ingrediënten. Zo maken de Portugezen meer gebruik van vis, en worden de hapjes met andere kruiden op smaak gebracht. Ook varkensvlees, bijvoorbeeld in worstjes of bifanas (dunne sandwiches), wordt veel gebruikt.
Turkije: Mezze
Mezze komen oorspronkelijk uit Turkije, maar worden in de wijde omgeving gegeten. Van de Balkan tot Libanon en Iran zijn de mensen dol op de kleine hapjes, waarin vaak olijven, tomaten, vis en fetakaas zijn verwerkt.
Midden Amerika: Bocas / Boquitas
In Mexico, maar ook in Costa Rica, Panama en veel andere landen in Centraal Amerika, is men dol op bocas, of boquitas. Chifrijo en vooral ceviche (koude, rauwe vis met kruiden en tortillachips) zijn populair.
Mexiacaanse tostadas de ceviche
Zuid Amerika: Picada
In onder meer Argentijnse en Colombiaanse restaurants staat picada op de menukaarten. In veel gevallen bestaan deze kleine gerechten uit vlees, kip of aardappel, vaak met een deeg van mais, bloem of cassave, dat gefrituurd wordt of uit de oven komt.
Empanadas
Venetië: Cicchetti
Net als in Catalonië en Baskenland maken kleine hapjes in de Italiaanse provincie Venetië deel uit van de lokale way of living. In Venetië kun je naast een koffiebar ook een cicchettibar, of bàcari, binnenlopen. Je nuttigt het exact hetzelfde: staand aan de bar, druk converserend met de mensen om je heen.
Foto: Paolo Benegiamo
Rusland: Zakoeski
Zakoeski wordt vaak gecombineerd met – hoe kan het ook anders – wodka. Het bestaat veelal uit gerookt of gezouten vlees, vis (vaak haring) maar ook diverse groenten en kaviaar worden als ingrediënten gebruikt. Bekende zakoeski-varianten zijn pirosjki (Russische pasteitjes) en op de pannenkoeken lijkende blini’s.
Foto: ZakuskiLondon.co.uk
Brazilië: Petiscos
De naam is hetzelfde als die van de Portugese variant – logisch, want ook in Brazilië spreekt men Portugees – maar dat is direct de belangrijkste overeenkomst. Braziliaanse petiscos worden op traditionele wijze gemaakt, met lokale ingrediënten. Veel vlees, vis en aardappelen, vaak in hete olie bereid.
Zuid-Korea: Anju
In veel drinkgelegenheden in Zuid-Korea hoor je bij een drankje ook anju te bestellen. In de meeste anju-soorten is vis of octopus verwerkt, maar ook samgyeopsal (gebarbecued varkensvlees) met soju, de nationale Koreaanse drank, is erg populair.
Nederland: Bittergarnituur
Tja, ook wij hebben een eigen tapas-versie: de bittergarnituur. Kleine gefrituurde vleeshapjes, met af en toe een verdwaald vegetarisch nasischijfje of mini-kaassoufflé. Je moet er van houden, maar onze poldertapas is uniek genoeg voor een volwaardige vermelding in deze lijst.
Reacties
*) Mexico is NIET Midden-Amerika maar NOORD-Amerika, tezamen met de Verenigde Staten en Canada! *) 'tapas' in Mexico heten 'BOTANAs', en dat kan zelfs een zak chips op een schoteltje zijn. (mét citroen, chili en zout) (jammer dat ik er geen foto kan plaatsen)
Schrijf een reactie