De chicste ski-oorden ter wereld
Gepost in Top 10's | geplaatst door Jurriaan TeulingsAlle hossende massa’s in Tiroler skihutten ten spijt, is de wintersport van oorsprong een chique aangelegenheid. Wie wat wil proeven van de glamour van weleer heeft zeker nog opties, maar het is even zoeken. Tix selecteerde daarom alvast vier historische wintersportaccommodaties. De hotels in dit lijstje zijn weliswaar inmiddels van alle moderne gemakken voorzien, maar zijn dankzij hun bijzondere verleden toch nog een stuk sfeervoller dan de rest.
Lake Mirror Inn, Verenigde Staten
Lake Placid, op een halve dag rijden van New York City, is de oudste wintersportplaats van de Verenigde Staten en de locatie van maar liefst twee Olympische Winterspelen: die van 1932 en 1980. Hoewel de aandacht van het Amerikaanse wintersporttoerisme sinds het doven van het Olympisch vuur is verschoven naar de Rocky Mountains, is het er tussen de pieken van in het Adirondackgebergte heus niet minder mooi op geworden. En de accommodatie is van topniveau. Vooral de extravagante Lake Mirror Inn verschijnt nog regelmatig op de jaarlijkse best-of lijstjes. De Inn past dan ook geheel in de stijl van de legendarische Great Camps in de regio, waar ooit steenrijke Vanderbilts en Rockefellers zich terugtrokken. Denk aan cottages met fonkelende kroonluchters en kasteel-waardige open haarden, en terrassen met weids uitzicht over Lake Placid.
Ooit werd de Mirror Lake Inn gesticht door een succesvol koppel uit de filmindustrie dat de jetset van New York met zich meebracht. Tussen romantische langlauftochten bij maanlicht door werd er heel wat afgefeest. Tegenwoordig zijn het ook de spa en het restaurant die hoge ogen gooien. In eerstgenoemde worden de sporen van een enerverende dag op de lange latten weggeschuurd met een speciale Maple Sugar Body Scrub, terwijl in de laatstgenoemde de pannenkoeken, vooral die met maple syrup, een legendarische status genieten.
Badrutt’s Palace, Zwitserland
Het is geen toeval dat de Grande Dame aller vijfsterren-skiresorts zich in St Moritz bevindt: hier in het Zwitserse Engadin wordt zelfs de meest extravagante luxe doodnormaal gevonden. En dus verblijven skigasten hier niet zomaar in een hotel, maar in een paleis: Badrutt’s Palace. Sinds 1896 zijn de suites vol Italiaans marmer, desgewenst voorzien van bibliotheek en/of vleugel, er onweerstaanbaar gebleken voor ‘s werelds jetset en royalty. Het begon allemaal met een weddenschap: de 19e-eeuwse wintersportpionier Johannes Badrutt beloofde zijn Engelse gasten een gratis verblijf als ze in het midden van de winter niet comfortabel in zonder jas op het terras zouden kunnen zitten. De bleke elite kon zich niks voorstellen bij het soort zonnige winter waar het dal inmiddels bekend om staat – en de rest is geschiedenis. St Moritz claimt sindsdien de bakermat van wintersporttoerisme te zijn en de toren van Badrutt’s Palace staat sinds jaar en dag symbool voor het ultieme Alpenglamourdorp. Onlangs werd de tennishal van het hotel verbouwd tot het zesde restaurant van het hotel: La Coupole. De naam verwijst naar de glazen koepel die voor de gelegenheid op de hal werd geplaatst.
Fefor Høifjellshotell, Noorwegen
In het Noorse dorp Fefor, op een krappe vier uur rijden ten noorden van Oslo, bevindt zich een 130 jaar oud, vorstelijk resort: het Fefor Høifjellshotell. Tegenwoordig zal menigeen er nog nooit van hebben gehoord, maar ooit liet koningin Wilhelmina zich er met regelmaat zien, net als de leden van het Noorse koningshuis. Het pastelkleurige Dronningen – een deel dat speciaal werd gebouwd en ingericht voor koninklijke families en hun hofhouding – kan bogen op de rijkste historie en de zachtste bedden. Hoewel het alweer een tijdje geleden is dat de laatste koning of koningin zich er heeft laten zien, herinneren korrelige zwart-witfoto’s aan de aan de muren aan deze trotse tijden, waarin de Noorse koningin Maud het in haar correspondentie domweg ‘ons huis’ noemde, en de Britse poolreiziger Sir Robert Falcon Scott er zijn befaamde Terra Nova expeditie naar de Zuidpool voorbereidde. Tegenwoordig zijn de faciliteiten alweer een aantal updates verder: er is een zwembad, een gym, en zelfs een indoor schaatsbaan. Wie winterse activiteiten liever wat verder buiten de deur zoekt, treft pal voor de deur het begin van kilometerslange langlaufroutes. Wie wil skiën staat dankzij de hotelshuttle binnen tien minuten met een shuttle op de pistes van het nabije Gudbrandsdalen.
Ylläshumina, Finland
In de no-nonsense contreien van boven de poolcirkel is de ontstaansgeschiedenis van het Ylläshumina resort precies zo ongecompliceerd als je zou verwachten: zeven decennia geleden was ene meneer Aapi Äkäslompolo in de buurt van het Äkäslompolojärvi-meer een schuur in elkaar aan het timmeren toen de directeur van het Finse bureau voor toerisme langskwam en hem adviseerde er een hotel van te maken. Daar zat immers toekomst in. Aldus geschiedde en waarachtig, de toeristen lieten zich geenszins door de extreme afzondering weerhouden. Sterker nog, het feit dat het in deze hoek van de Ylläs regio dag en nacht muisstil is bleek een van Ylläshumina’s grootste troeven te zijn. De eerste bezoekers arriveerden te paard en rendier, van steeds verdere oorden, en uiteindelijk ook met auto’s, boten en vliegtuigjes. Fins celebritybezoek werd opgevolgd door Britse actrice Emma Thompson. Inmiddels is het hotel, dat tot op de dag van vandaag door één familie wordt gerund, uitgegroeid tot een volledig geoutilleerd resort. Inclusief sauna natuurlijk. Na een actieve dag in de hagelwitte poolwildernis, ofwel op ski’s ofwel op sneeuwschoenen, gaat er nu eenmaal niks boven een hoog opgestookte plaggenhut. En met een béétje geluk wordt zo’n programma afgerond met het spektakel van het noorderlicht.
Reacties
Geen reacties gevondenSchrijf een reactie