Travel Blog

mrt 26

De beste plekken om het Noorderlicht te zien

Gepost in Inspiratie binnen Europa, Reportages | geplaatst door Linda Folkers

Het zien van het Noorderlicht (of Aurora Borealis) staat bij velen op de bucketlist. En terecht, want het poollicht is een prachtig fenomeen.

In Nederland kun je het Noorderlicht jammer genoeg slechts sporadisch waarnemen, hier wordt jaarlijks gemiddeld zeven maal het poollicht waargenomen. Voor de beste poollicht-ervaring zul je toch echt wat meer richting het noorden moeten reizen.

IJsland

IJsland is een prima plek om het poollicht te spotten. Hier is Aurora Borealis gemiddeld 100 nachten per jaar te zien. Je kunt de natuur intrekken, naar één van de vele valleien of geisergebieden, maar ook in de vrijwel skyline-loze hoofdstad Reykjavik heb je vaak een prima uitzicht. De lokale weersverwachtingen voor het noorderlicht kun je hier bekijken.

noorderlicht-ijsland
De Landmannalaugar-vallei wordt verlicht door het Noorderlicht

Noorwegen

Het noorden van Noorwegen is één van de beste bestemmingen als je het Noorderlicht wilt zien. Bijvoorbeeld vanuit de meest noordelijke stad ter wereld, Tromso. Of vanaf de sowieso al magische Lofoten, die je het makkelijkst bereikt via Harstad-Narvik.

Je kunt het Noorderlicht ook op volle zee bekijken, vanaf het dek van een van de Hurtigruten schepen. Of nóg verder naar het noorden reizen, naar het Noorse eiland Spitsbergen. In Longyearbyen is het Noorderlicht vaak goed te zien.

Tips om het Noorderlicht in Noorwegen te zien vind je op de website van Visit Norway.

noorderlicht-noorwegen
Aurora Borealis boven een fjord in Noorwegen

Zweden

Ook in het aangrenzende Zweeds Lapland is het poollicht vaak zeer goed waarneembaar. Onder meer de prachtige omgeving van Abisko Nationalpark staat hierom bekend. In dit nationale park steken de meestal groene en roze-achtige tinten van het Noorderlicht mooi af tegen de (besneeuwde) heuvels, meren en rivieren in het Noord-Zweedse landschap.

noorderlicht-zweden
Het Noorderlicht verschijnt boven het Torneträsk-meer

Finland

Ook in het land van duizend meren floreert het poollicht-toerisme, deels juist vanwege deze duizend meren. Deze kunnen – mits sneeuwvrij – het poollicht op prachtige wijze reflecteren, waardoor het natuurverschijnsel nóg mooier lijkt. Bijvoorbeeld rond het Kilpisjärvi-meer, vlakbij het Scandinavische drielandenpunt in het uiterste noordwesten van Finland. Maar ook het enorme Inarimeer, bij Ivalo in het noordoosten is een prachtige locatie om het poollicht aan de hemel te zien dansen.

poollicht-finland
Een chalet in Fins Lapland onder een poollicht-sterrenhemel

Groenland

Dit autonome land binnen Denemarken is een stuk lastiger bereikbaar. Je zult in Kopenhagen of op IJsland een overstap moeten maken om naar ’s werelds grootste eiland te reizen. Maar die extra reistijd is het waard, want de ongerepte Groenlandse natuur en het goede zicht op het Noorderlicht zijn een unieke combinatie. Via Kopenhagen vlieg je naar de hoofdstad Nuuk, via IJsland reis je naar Kulusuk. Meer informatie vind je hier.

noorderlicht-groenland
Aurora Borealis boven een typisch Groenlands huis

Je hebt de meeste kans om het Noorderlicht te zien tussen eind augustus tot begin april. Daarna is Aurora Borealis vanwege de langere dagen minder goed zichtbaar en wordt het vervangen door een ander uniek noords fenomeen: de middernachtzon. Overigens niet alleen in Europa, maar ook in onder meer Rusland, Canada en Alaska.

Voor wie – net als wij – niet genoeg kan krijgen van het prachtige poollicht, hebben we nog een paar adembenemende foto’s verzameld.

[new_royalslider id=”7″]

Wat is jouw mooiste poollicht-ervaring?

Gepost in Inspiratie binnen Europa, Reportages | 30114 keer gelezen

Tags: , , , , , ,


Reacties

Deunsk10/02/2020 12:24

Beste Tix, Is er ook iets bekend over het waar kunnen nemen in Alaska?


regis23/08/2017 22:00

fantastisch


Lotte16/11/2014 15:02

En in Denemarken dan?


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *