De Meest Bizarre Plaatsen om te Wonen
Gepost in Top 10's | geplaatst door Linda FolkersHet maakt niet uit hoe ruw het landschap is, of hoe moeilijk de leefomstandigheden zijn: de mens weet zich altijd aan te passen. De steden in dit overzicht bewijzen dit zonder meer, want dit zijn enkele van de meest bizarre plaatsen ter wereld om te wonen.
Setenil De Las Bodegas, Spanje
Waarom bizar? Een enorme rots als dak boven je hoofd.
Ooit stroomde de rivier Guadalporcún door de Spaanse provincie Cádiz. Het water sleet een diepe geul uit de rotsen, die pas goed duidelijk werden toen de rivier droog kwam te liggen. De lokale bevolking maakte hier dankbaar gebruik van, en bouwde huizen onder en in de inhammen. In meerdere straten van het 3.000 inwoners tellende Setenil De Las Bodegas doen de rotsen nu dienst als dak, of slaapkamer.
Moermansk, Rusland
Waarom bizar? 0 bomen per 300.000 inwoners
De Russische havenstad Moermansk ligt boven de boomgrens, waardoor je in de 300.000 inwoners tellende stad maar weinig groen tegenkomt. Een echt toendralandschap, met een beetje gras, een verdwaalde dennenboom en af en toe een struik. Omdat de stad bovendien zwaar op de industrie en de haven leunt, is Moermansk voornamelijk één van de meest grauwe steden ter wereld.
Colma, Verenigde Staten
Waarom bizar? (Veel) meer doden dan levenden.
Aan het begin van de twintigste eeuw werd Colma gesticht als een necropolis voor het naburige San Francisco, waar geen nieuwe begraafplaatsen geopend mochten worden. Tegenwoordig heeft het stadje als bijnaam ’the City of Souls’, omdat er voor iedere levende inwoner meer dan 1.000 onder de grond liggen begraven. Als The Walking Dead ooit werkelijkheid wordt, wil je absoluut niét in Colma zijn.
Foto: New York Times
Xuan Kong Si, China
Waarom bizar? Paalwoningen tegen een steile bergwand.
Al 1.500 jaar mediteren de monniken in Xuan Kong Si zo’n 75 meter boven de grond. De tempel zit tegen de steile rotswand geankerd, en leunt bovendien op enkele houten steunpalen. Een paar eeuwen geleden had China veel meer ‘hangende tempels’, maar Xuan Kong Si plakt als één van de weinigen nog steeds tegen de rotsen.
Hammerfest, Noorwegen
Waarom bizar? Twee maanden per jaar volledig donker.
Het Noorse Hammerfest (10.000 inwoners) ligt een paar honderd kilometer boven de poolcirkel. Dankzij deze extreem noordelijke ligging gaat de zon in de zomer twee maanden lang niet onder, en laat deze zich in de winter juist twee maanden lang niet zien. Ter compensatie voor dit bizarre bioritme hebben de inwoners van Hammerfest wel een prachtig uitzicht op het Noorderlicht.
The Villages, Verenigde Staten
Waarom bizar? 150.000 inwoners, gemiddeld 62 jaar oud.
De Amerikaanse senior citizen community The Villages is een rariteit op zich. In het snelst groeiende stedelijke gebied van Amerika wonen vrijwel alleen 55-plussers. De grijze pensionado-stad in Florida telt daardoor meer rollators dan fietsen, meer golfkarren dan auto’s en meer steunkousen dan minirokken.
Grand Bank, Canada
Waarom bizar? Het meest mistige dorp ter wereld.
Voor de kust van het Canadese eiland Newfoundland komen warme en koude stromingen bij elkaar, met zware mistbanken als gevolg. Grand Bank, een kustdorp met ongeveer 3.000 inwoners, ligt aan de mistige zuidzijde van Newfoundland. Het dorp is regelmatig bedekt door een grijze deken, en staat bekend als ‘de mistigste plaats ter wereld’.
Reacties
Geen reacties gevondenSchrijf een reactie