Travel Blog

aug 26

De Meest Extreme Plekken ter Wereld

Gepost in Top 10's | geplaatst door Linda Folkers

We zijn altijd op zoek naar lijstjes. Met de mooiste plekken, de meest afgelegen plekken, of zelfs de grootste vliegvelden. En waarom? Omdat je dit soort overzichten kunt gebruiken om alles in perspectief te plaatsen, en zo ervaart hoe extreem veelzijdig de wereld is. Kijk maar eens naar deze 10 extreme plekken op aarde.

De steilste klif: Mount Thor, Canada

De bijna 1700 meter hoge Mount Thor de steilste klif ter wereld. Net onder de piek van de Canadese berg begint een verticale wand van 1250 meter. Zelfs de meest imposante fjorden verbleken bij deze enorme rotsmuur.

mount thor
Foto: Wikimedia Commons

 

De diepste grot: Voronjagrot

Als je de bodem van de Voronjagrot (of de Grot van Kubera) wilt bereiken, zul je een duizelingwekkende 2,2 kilometer moeten afdalen. Hiermee is de Georgische grot de allerdiepste ter wereld, met de Oostenrijkse grot Lamprechtsofen op gepaste afstand.

Krubera
Foto: AmusingPlanet.com

 

De grootste grot: Hang Son Doong, Vietnam

Pas in 2009 ontdekte men de ware omvang van de Vietnamese Son Doong-grotten. De grootste ‘kamer’ meet namelijk 200 bij 150 meter – zelfs de hoogste gebouwen van Nederland zouden het dak hier niet raken. Het langste grottenstelsel ter wereld is overigens Mammoth-Flint Ridge, in de Amerikaanse staat Kentucky, met een totale lengte van bijna 650 kilometer.

Hang Son Moong
Foto: Whats42 / Flickr.com

 

De grootste woestijn: Antarctica

Niet de Sahara in Noord-Afrika, of de Mongoolse Gobi-woestijn, maar de Antarctische vlakte is de grootste woestijn ter wereld. Hier is het niet alleen extreem koud, maar ook bijzonder droog. Extreem in het kwadraat.

Antarctica1

 

De hoogste boom: Redwood National Park, Amerika

De bizarre hoogbouw in Redwood National Park bestaat niet uit wolkenkrabbers, maar majestueuze bomen. Hyperion is de allergrootste, met een hoogte van bijna 116 meter. Ter vergelijking: slechts 20 gebouwen in Nederland zijn hoger dan deze boom.

Hoogste boom1

 

De vlakste plek: Salar de Uyuni, Bolivia

Met een oppervlakte van 10,5 vierkante kilometer is de Salar de Uyuni de grootste vlakte ter wereld. Deze zoutvoorraad van tien miljard ton is ook één van de allermooiste plekken, zo ondervond Jurriaan Teulings al eerder.

wereldwonderen_salar_de_uyuni_s

 

De heetste plek: Death Valley, Amerika

Ooit werd in Death Valley de hoogste temperatuur ooit gemeten: 56,7°C. Hier vind je de andere kant van het spectrum: de koudste plekken op aarde.

Death Valley

 

De grootste tafelberg: Roraima, Brazilië, Venezuela en Guyana

De Tafelberg bij Kaapstad is waarschijnlijk de bekendste tafelberg ter wereld, maar de Roraima is nóg imposanter. Deze puntloze berg, op de grens van Brazilië, Venezuela en Guyana, is met 31 vierkante kilometer enkele malen groter dan haar kleine Zuid-Afrikaanse zusje.

Roraima
Foto: VisualTravels.com

 

De drukste plek: Manilla, Filipijnen

Wil je er zeker van zijn dat je nooit alleen bent? Ga dan naar Manilla. Hier wonen ruim anderhalf miljoen mensen op een stukje grond dat slechts net iets groter is dan dat van de gemeente Katwijk.

Manila

 

De droogste plek: Atacamawoestijn, Chili

Deze Zuid-Amerikaanse woestijn heeft het record ‘langste droge periode’ al decennialang in handen. Aan het begin van de vorige eeuw viel hier bijna 15 jaar achtereen geen enkele druppel regen. Wat de natste plekken ter wereld zijn, kon je eerder hier al lezen.

Atacama

Gepost in Top 10's | 5121 keer gelezen

Tags:


Reacties

lucas tammes04/12/2019 16:35

top website


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *