Travel Blog

okt 24

Berlijn: 25 jaar na de val van de muur

Gepost in Inspiratie binnen Europa | geplaatst door Linda Folkers

Het was op zondag 9 november 2014 alweer 25 jaar geleden dat De Muur in Berlijn viel. Hier wordt elk jaar in zekere mate bij stilgestaan – door musea, door middel van tentoonstellingen, exposities, etcetera – maar dit jubileumjaar wordt er nog meer aandacht aan besteed. Zo rijdt er een hop-on/ hop-off-toeristenbus langs de voormalige muur. In twaalf stops leer je meer over de geschiedenis van het bouwwerk.

Eén van de hoogtepunten was een grote lichtinstallatie, die van 7 tot 9 november in de stad stond. Kunstenaar Christoph Bauder markeerde de oude grens met 8.000 lichtgevende, met helium gevulde luchtballonnen. Deze ballonnengrens was zelfs vanuit het luchtruim te zien. De lichtgevende muur van ballonnen had een lengte van vijftien kilometer en liep langs de Brandenburger Tor, het Mauerpark, de East Side Gallery, Potsdamer Platz en Checkpoint Charlie. Op vijf plekken werden de ballonnen losgelaten, als symbool voor de val van De Muur. Particulieren en ook bedrijven konden een ballon ‘adopteren’ en deze met persoonlijke boodschap op laten stijgen.

brandenburger tor verlicht

 
In de buurt van Checkpoint Charlie is de Mauer Panorama. Dit zijn beeldschermen in een ronde van 15 meter hoog en 6 meter breed en als bezoeker sta je hier dus middenin. Op de schermen wordt ‘Het Berlijn in de jaren ’80 op een herfstdag’ getoond. Je hoort ook historische geluiden, waardoor je echt terug in de tijd geworpen wordt. Deze Mauer Panorama is al sinds 2012 open.

Ook bij Checkpoint Charlie ligt het Mauermuseum. Hier liggen voorwerpen en zijn foto’s te zien van de voormalige Muur. Het museum ligt op een dusdanig prominente plaats, dat het hier dikwijls erg druk is.

Berlijn kent natuurlijk ook een groot aantal pertinente musea en gedenkplaatsen. Je kunt het Stasimuseum en de Stasigevangenis bezoeken. De Stasigevangenis Hohenschönhausen ligt in een hele normale woonwijk in Berlijn, waar tijdens de oorlog gruwelijke folterpraktijken plaatsvonden. De gevangenis is alleen te bezoeken in combinatie met een gids. En hoe was het leven in de DDR? Het DDR-museum belicht hoe het leven was in Oost-Duitsland in de Koude Oorlog. De West-kant wordt juist belicht in de tentoonstelling West:Berlin – An Island in Search of Mainland. Deze expositie start op 14 november 2014 en loopt door tot 28 juni 2015.

In de historische tuinen van Sacrow wordt teruggeblikt op de tijd vóór, tijdens en ná De Muur. De Muur liep namelijk dwars door de tuinen in Berlijn-Brandenburg. Inmiddels staan de tuinen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Hier vind je een tentoonstelling over de tuinen vóór de Muur tot en met de sloop van de Muur, maar ook de ontwikkeling van de tuinen na de val van De Muur.

berlijn muur gedenkteken

 
In 2019 is het volgende jubileumjaar van De Muur. Houd de website van Visit Berlin in de gaten voor nieuws en activiteiten, of kijk op deze pagina met bezienswaardigheden in Berlijn voor algemene Berlijn-tips. En je vliegtickets Berlijn boek je hier.

Gepost in Inspiratie binnen Europa | 1818 keer gelezen

Tags:


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *