Travel Blog

mei 18

Een reis langs Schotland’s mooiste distilleerderijen

Gepost in Inspiratie binnen Europa, Reportages | geplaatst door Linda Folkers

Op 19 mei is het World Whisky Day. Whisky is niet alleen een drank die door miljoenen mensen over de hele wereld wordt gedronken, maar ook de halve Schotse toerisme-industrie draaiende houdt. Want bij een groot deel van de reizigers die een bezoekje aan Schotland brengen, staat een bezoek aan minimaal één distilleerderij op het programma.

Wil jij ook een distilleerderij bezoeken, en bekijken hoe je favoriete Schotse drank gemaakt wordt? Dit zijn tien distilleerderijen – verspreid over elk van de zes Schotse whisky-regio’s – die zonder twijfel een bezoek verdienen!

Glengoyne

De Glengoyne Distillery ligt in de Highlands, niet ver buiten Glasgow, en staat bekend om de uitgebreide tours. Hier heb je keuze uit zes verschillende rondleidingen, die je allemaal een buitengewoon interessant kijkje in de lokale whiskykeuken geven. Wil je echt alles weten over Glengoyne? Kies dan de 5 uur durende Masterclass.

 

Talisker

Een bezoek aan deze distilleerderij prikkelt alle zintuigen, want Talisker Distillery is gelegen op één van de mooiste Schotse eilanden: Skye. Na de rit door het prachtige landschap van Sky kun je kiezen voor een rondleiding van drie kwartier, anderhalf uur of twee uur. Heb je de tijd? Rijd dan door naar Neist Point – de vuurtoren waar één van de Talisker-whiskies naar is vernoemd, gelegen op het meest westelijke punt van Skye.

Glenfiddich

De whiskies van Glenfiddich behoren over de hele wereld tot de meest verkochte single malts. De Glenfiddich Distillery staat in Dufftown, een echt whisky-dorpje in de Speyside-regio, dat één distilleerderij per 250 inwoners heeft. Extra tip: op de laatste zaterdag van juli worden in Dufftown – al sinds 1892 – de lokale Highland Games georganiseerd.

Lagavulin

Het eiland Islay staat bekend om haar krachtige, rokerige whiskies. Voor de whiskies van Lagavulin is dit niet anders. Kies hier de Warehouse Demonstration tour, en maak een proeftocht langs het rijpingsproces van Lagavulin’s single malts. In juni vindt altijd ‘Feis Ile’ plaats. Tijdens dit Islay Festival vinden jaarlijks vele whiskyactiviteiten plaats, maar zorgt ook voor extra drukte bij de distilleerderijen op het eiland.

 

Glenkinchie

Van Lagavulin naar Glenkinchie is alsof je van de ene kant van het smaakpalet naar het andere uiterste gaat. Glenkinchie staat namelijk bekend om haar toegankelijke en delicate whiskies. Deze distilleerderij ligt in de Lowlands-regio, ongeveer 20 kilometer van het stadscentrum van de Schotse hoofdstad Edinburgh.

Strathisla

De Strathisla Distillery is naar verluidt de oudste continu werkende whiskydistilleerderij van Schotland. Aan historische charme heeft Strathisla sinds 1786 weinig verloren, want het is zonder meer ook één van de meest pittoreske distilleerderijen. Strathisla ligt in Keith, op de grens tussen de Highlands en Speyside whisky-regio’s.

Springbank

Ooit was het Schotse dorp Campbeltown de whisky-hoofdstad van de wereld. In de hoogtijdagen waren hier 30 distilleerderijen actief, waardoor het als separate whisky-regio werd gezien. Tegenwoordig zijn er nog 3 distilleerderijen over, waarvan Springbank de grootste en bekendste is. Na je whisky-tour leer je meer over de ‘rise and fall’ van Campbeltown als whisky-hoofdstad in het Campbeltown Heritage Centre.

 

Balvenie

De distillery-tour van Balvenie is zeer kleinschalig, en gelimiteerd tot maximaal 8 deelnemers per tour. Mede hierdoor staat de rondleiding en proeverij bij Balvenie – net als Glenfiddich in Dufftown gevestigd – bekend als één van de beste whisky-tours in Schotland. Vooraf reserveren is echter wel noodzakelijk.

Highland Park

De meest noordelijk gelegen distilleerderij van Schotland is Highland Park Distillery, in Kirkwall, op het eiland Orkney. Het kost wat moeite om bij de afgelegen distilleerderij te komen, maar Highland Park heeft wel een uniek verhaal te vertellen. Highland Park staat bekend om haar ‘viking soul’ en de viking-historie komt ook naar voren in het Highland Park Visitor Centre.

Edradour

De Edradour Distillery in Pitlochry, ten noordwesten van Dundee, is de kleinste traditionele distilleerderij van Schotland. Hier zijn ze bij Edradour trots op, en dit komt bij de rondleiding door de uit 1825 stammende distilleerderij ook goed naar voren. Bezoek ook de Edradour Whisky Bar, waar je vele unieke en zeldzame single malts kunt proeven.

Gepost in Inspiratie binnen Europa, Reportages | 2493 keer gelezen

Tags:


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *