Travel Blog

apr 01

Voor het eerst naar Berlijn? Dit moet je ervaren!

Gepost in Inspiratie binnen Europa, Reportages | geplaatst door Marjolein van der Kolk

Berlijn is geen stad die makkelijk te doorgronden is, het is een stad met een gebruiksaanwijzing. Als je denkt een historisch stadscentrum te vinden waar je uitstapt en alles op loopafstand kunt vinden, ben je aan het verkeerde adres. Berlijn is groot, verschillende uitgaansgebieden liggen verspreid door de hele stad en een indrukwekkende geschiedenis ligt loer achter iedere hoek van de straat. Maar je moet er wel je ogen voor openen, want het wordt je niet op een gouden dienblaadje gepresenteerd. En juist dat is het leuke van Berlijn: als je op ontdekkingstocht gaat door de stad leer je die gebruiksaanwijzing vanzelf te doorgronden!

Wil je weten waar je je ontdekkingstocht het beste kunt starten? In dit artikel geeft Marjolein van der Kolk, al enkele jaren inwoner van Berlijn en sinds 2007 eigenaresse van Berlijn-Blog.nl, een paar suggesties.

brandenburger tor plein

 

Een rondje bezienswaardigheden

Als je Berlijn voor de eerste keer bezoekt wil je natuurlijk een paar bezienswaardigheden van je lijstje strepen en meer te weten komen over de geschiedenis van de stad. Op de plek waar de de Sicherheitsdienst (SD), de Gestapo en de Schutzstaffel (SS) tijdens de Tweede Wereldoorlog hun hoofdkantoor hadden, is tegenwoordig een indrukwekkende tentoonstelling te zien. In het zogenoemde Topographie des Terrors (Niederkirchnerstraße 8 / gratis) kom je alles te weten over de gruweldaden die de nazi’s hebben gepleegd.

topografie des terrors

 
De Koude Oorlog is de volgende etappe in Berlijns donkere geschiedenis. De DDR liet een muur bouwen om West-Berlijn om te voorkomen dat hun burgers zouden vluchten naar het vrije westen. Een stuk van de 160km lange Berlijnse Muur kun je bezoeken bij de Gedenkstätte Berliner Mauer (Bernauer Straße 111 / gratis). Een documentatiecentrum biedt uitzicht over een voormalige patrouilleweg met wachttoren en een interessante tentoonstelling.

Wil je op een iets luchtigere manier in aanraking komen met de Berlijnse geschiedenis? Breng dan een bezoekje aan de Reichstag (Platz der Republik 1 / gratis / vooraf online aanmelden verplicht). Het dient sinds de Duitse hereniging weer als regeringsgebouw voor het Duitse parlement. De moderne glazen koepel biedt een gaaf uitzicht over de stad.

reichstag

 

Proef de stad

Er zijn twee dingen die je moet weten als je voor het eerst naar Berlijn gaat:

1. Berlijn is groot. Even van de ene kant naar de andere kant van de stad wandelen is geen doen. Gelukkig biedt het OV prima uitkomst!

2. Berlijn heeft geen centraal centrum. De stad is opgebouwd uit kleine dorpjes die hun eigen centrale plekken hebben behouden.

Ik raad aan om lekker een hele dag uit te trekken om door een van Berlijns wijken te slenteren. Mitte is de meest centraal gelegen wijk waar je veel bekende bezienswaardigheden aantreft, maar ook een groot aantal galerieën, leuke cafeetjes en boetiekjes. Wandel bijvoorbeeld tussen de hipsters door de Alte Schönhauser Allee of door de Auguststraße.

De wijk Prenzlauer Berg is vooral erg mooi om te zien. De 19e eeuwse Altbau is prachtig gerestaureerd en op de Kollwitzplatz komen Berlijners om hun inkopen te doen. Op elke hoek van de straat kun je terecht voor een glas Latte in een hip café. Mag het iets rauwer zijn?

Kreuzberg is een gezellige wijk die vooral bij studenten en migranten geliefd is. Slenter langs het prachtige Landwehrkanal, vergaap je aan toffe street art of bekijk de Markthalle IX, de oude historische markthal van de wijk.

Prenzlauer Berg

 

Mixen met Berlijners

Sluit de dag af met wat Berlijnse cultuur. Momenteel schieten de restaurants die seizoensgebonden en regionale gerechten aanbieden als paddenstoelen uit de grond. Lokal (Linienstraße 160) is zo’n restaurant waar je voor een eerlijke prijs local kunt dineren. Daarna kun je een filmpje pakken bij Kino International (Karl-Marx-Allee 33), een prachtige bioscoop uit de jaren ’60 die werd gebouwd voor het tonen van voornamelijk DDR-films. De prachtige bioscoop heeft nog altijd dat vleugje DDR. Een bijzondere filmervaring!

Daarna moet je zelf ervaren waarom Berlijn ook wel de technohoofdstad van Europa wordt genoemd. Oude fabriekshallen zijn omgetoverd tot clubs waar de beats nog tot in de vroege uurtjes door knallen. Berghain (Am Wriezener Bahnhof) is zelfs uitgeroepen tot een van de beste clubs ter wereld!

Door tijdens je Berlijntrip bezienswaardigheden te bezoeken, door de stad te slenteren en/of het Berlijnse nachtleven in te duiken krijg je een prima eerste indruk van de stad. En ik weet zeker dat die niet tegen zal vallen!

Gepost in Inspiratie binnen Europa, Reportages | 6499 keer gelezen

Tags: , ,


Reacties

Elmac18/08/2019 08:25

Berlijn is een prima fietsstad, en alles lopen is niet te doen door de afstanden. Met Baja Bikes zie je de belangrijkste locaties zonder om te rijden. Vergeet ook niet over Tempelhof te fietsen, want waar en wanneer kan je met je tweewieler een vliegveld op?


Maaike01/08/2019 16:42

Wat een leuke tips! Ik heb nu nog meer zin om te gaan. Nog even een vraag: denk je dat het leuk is om een fietstour te doen? Ik ga altijd met Baja Bikes (ik weet niet of je ze kent), maar ik ben nog nooit in Berlijn geweest en weet niet of je er leuk kan fietsen. Wat is jouw ervaring?


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *