Travel Blog

sep 19

10 van de Mooiste en Grootste Woestijnen ter Wereld

Gepost in Inspiratie buiten Europa, Top 10's | geplaatst door Linda Folkers

Om als woestijn aangemerkt te worden, mag er jaarlijks niet meer dan 200 millimeter regen vallen. Dan verwacht je dat alle woestijnen saaie, dorre en uitgestrekte vlakten zijn, maar niets is minder waar. Sommige woestijnen doen qua uiterlijk namelijk niet onder voor de beroemde landschappen die je in de meeste reisgidsen ziet – alleen dan met wat minder kleur.

Het ultieme oefenterrein voor doorgewinterde fotografen met voorliefde voor extreme landschappen? Dat vind je in deze 10 woestijnen, die tot de mooiste en grootste ter wereld behoren.

1  Namibwoestijn

De Namibwoestijn strekt zich, parallel aan de Atlantische kust, uit van een rotsachtig gebied in Angola tot de zandzee in Zuid-Afrika. Het grootste gedeelte van deze oudste woestijn ter wereld ligt echter in Namibië. In het midden van de woestijn liggen de Dodevlei en Sossusvlei, die beide tot de populairste toeristische attracties van Namibië behoren.

Namibwoestijn

 

2  Atacamawoestijn

De Chileense Atacamawoestijn is de droogste woestijn ter wereld. Midden in de woestijn ligt het dorpje Quillagua, waar het de afgelopen 100 jaar welgeteld één keer regende. Daarmee is dit officieel de droogste plaats ter wereld. De Atacamawoestijn telt diverse landschappen, variërend van maanachtig vulkaangebied tot uitgestrekte zoutvlakten.

Atacama

 

3  Pinnacles Desert

De Pinnacles Desert ligt in Nambung National Park aan de westkust van Australië, ongeveer 200 kilometer boven Perth. Het gebied dankt haar naam en bizarre looks aan de duizenden kalkstenen zuilen, die tot een lengte van ongeveer 3,5 meter boven het zand uitsteken.

Pinnacles Desert

 

4  Antarctica

Deze zandloze woestijn is, met een oppervlakte van ongeveer 14 miljoen vierkante kilometer, de grootste woestijn ter wereld. Waar de meeste woestijnen bekend staan om de verzengende hitte, wordt het in de Antarctische woestijn juist ontzettend koud. Het record dateert uit 2010: −93,2 °C.

Antarctica

 

5  Mojavewoestijn

Droog en dor? In de Mojavewoestijn leven ongeveer 2.000 dieren- en plantensoorten, waaronder veel cactussen en de Joshua tree, een opvallende Yucca-soort. Middenin de Mojavewoestijn ligt ook het bekende Death Valley, dat met 53,9 °C het Noord-Amerikaanse hitterecord heeft gevestigd.

Mojave

 

6  Tabernaswoestijn

Ook in Europa liggen enkele gebieden waar het zo weinig regent dat het de naam woestijn mag dragen. Dat geldt onder meer voor de Tabernaswoestijn, in het zuiden van Spanje. Deze woestijn in de provincie Almería is niet alleen het zonnigste gebied van Europa, maar ook het decor van diverse spaghettiwesterns, waaronder The Good, the Bad and the Ugly.

Tabernas

 

7  Negevwoestijn

Ten zuiden van de Israëlische plaats Beër Sheva begint de Negevwoestijn, die zich uitstrekt tot Eilat aan de Rode Zee. Hier vind je onder meer de grootste kloof ter wereld; Makhtesh Ramon. Verspreid over de hele Negevwoestijn wonen ongeveer 200.000 bedoeïenen in dorpjes en kleine nederzettingen.

Negev

 

8  Tharwoestijn

De Tharwoestijn ligt op de grens van India en Pakistan, waarbij ongeveer 60% van de woestijn in de Indiase provincie Radjasthan ligt. Met een bevolkingsdichtheid van 83 inwoners per km2 (dat ongeveer gelijk is aan Texel) is het 200.000 kilometer grote gebied (bijna 450 keer zo groot als Texel) de drukst bevolkte woestijn ter wereld.

Thar

 

9  Gobiwoestijn

De Gobiwoestijn is de meest extreme woestijn ter wereld. In de winter koelt het af tot 35 graden onder het vriespunt, terwijl het in de zomer juist 35 graden boven nul kan worden. Dit zorgt soms voor bizarre landschappen. Niet alleen boven de grond is de Gobiwoestijn uniek, wan onder het Mongoolse zand liggen nog altijd vele honderden dinosaurusskeletten begraven.

Gobi

 

10  Rub’ al Khali

Rub’ al Khali, dat Het Lege Kwartier betekent, is bijna 15 keer zo groot als Nederland. De immense Arabische zandduinen kunnen tot wel 250 meter hoog worden. Zij strekken zich uit van Saoedi-Arabië tot Yemen en Oman, waarmee Rub’ al Khali de grootste zandwoestijn ter wereld is.

Rub' al Khali

Gepost in Inspiratie buiten Europa, Top 10's | 7432 keer gelezen

Tags:


Reacties

Joost19/03/2023 08:18

Waar is Wadi Rum?


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *