Travel Blog

jan 24

Het beste moment om je vliegtickets te boeken…

Gepost in Onderzoeken, Vliegen | geplaatst door Linda Folkers

…hangt van té veel factoren af, om dat exact te kunnen zeggen. Onder meer je reisperiode, bestemming en reisduur zijn hierop van invloed. Er is dus niet één beste moment om een vliegticket te boeken. Maar als je die vraag specifieker maakt, zijn er wél duidelijke prijstrends zichtbaar. Tix.nl onderzocht wat het beste moment is om vliegtickets voor je zomervakantie te boeken.

Variabele tarieven

De tarieven van vliegtickets veranderen continu. Dit komt vooral doordat vliegtuigmaatschappijen doorlopend berekenen wat de meest winstgevende manier is om een vliegtuig vol te krijgen. Bij te hoge tarieven stappen passagiers over naar een andere maatschappij, en bij te lage tarieven laat de airline geld liggen. Hierdoor kan het zo zijn dat een vliegticket morgen duurder is dan vandaag, maar een dag later weer goedkoper is geworden. Maar als je alle dagen naast elkaar legt, en de tarieven en verschillen van meerdere jaren vergelijkt, komen er duidelijke trends naar voren.

Het beste moment om je zomervakantie te boeken

Zoals gezegd beïnvloeden meerdere factoren de prijs van een vliegticket. Om zoveel mogelijk van deze factoren uit te sluiten, hebben we gekeken naar reizen binnen één specifieke periode, waarbij de bestemmingen zijn gegroepeerd. In de zomermaanden gaan veel mensen op reis, wat de resultaten betrouwbaarder maakt. En om zakenreizigers en korte citytrips uit te sluiten, hebben we een minimale reisduur van 5 dagen bij reisgezelschappen van minimaal 2 personen aangehouden. Kortom: wanneer boek je het goedkoopste vliegticket voor je zomervakantie?

Vliegtickets naar de populairste bestemmingen in Azië, Europa en Noord-Amerika laten een andere trendlijn zien, maar hebben wel één duidelijke overeenkomst: in alle gevallen boek je gemiddeld vóór 28 januari het goedkoopste vliegticket. Bij vliegtickets binnen Europa zijn de prijsverschillen verhoudingsgewijs het grootst, bij vliegtickets naar Noord-Amerika zijn de fluctuaties aanzienlijk kleiner.

Ga je dus in de zomervakantie op reis? Probeer je tickets dan vóór 28 januari te boeken, dan is de kans het grootst dat je goedkoper uit bent dan gemiddeld. En als je écht goedkoop uit wilt zijn, kun je je reis het beste al tussen oktober en eind december vastleggen.


Klik voor een grotere versie

 

De voordeligste en populairste bestemmingen

Uiteraard verschillen de tarieven van een vliegticket per bestemming. In de onderstaande kaartjes zie je de populairste landen binnen Europa, en de meest gekozen bestemmingen in het favoriete vliegvakantiegebied van Nederlandse reizigers: Zuid-Europa.

Des te groter de stip, des te groter de populariteit van de bestemming. En de gemiddelde prijs loopt uiteen van donkergroen (goedkoop) naar donkerrood (duur). Van alle zomervakantiebestemmingen vallen vliegtickets naar Kreta en Izmir relatief duur uit, tickets naar één van de Milanese vliegvelden zijn gemiddeld het goedkoopst.


De populairste zomervakantiebestemmingen rond de Middellandse Zee (2015 t/m 2017). Hoe groter de stip, hoe meer reizigers. Het gemiddelde tarief loopt van voordelig (groen) naar duurder (rood).

 

Vliegreizen binnen Europa gaan tijdens de zomervakantie vooral naar deze landen

Gepost in Onderzoeken, Vliegen | 7520 keer gelezen

Tags:


Reacties

richard welgraven30/01/2018 10:40

superhandig dit


Zo scoor je die goedkope vliegtickets voor de zomervakantie24/01/2018 16:11

[…] meesten toch langzaam weer uit te kijken naar de zomer. En dat is maar goed ook! Want volgens een onderzoek van vergelijkingssite Tix.nl kun je het beste vóór 28 januari een vliegticket kopen. Daarna gaan […]


Goedkope vliegtickets fixen voor de zomer? Boek dan vóór deze datum24/01/2018 15:59

[…] LifeLianne24 Jan 2018 Tix […]


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *