Travel Blog

dec 08

Naam wijzigen soms duurder dan nieuw vliegticket

Gepost in Onderzoeken, Vliegen | geplaatst door Linda Folkers

Heb je per ongeluk een typefout gemaakt bij het boeken van een vliegticket, of heb je een meisjes- of roepnaam gebruikt in plaats van de correcte naam? Dan zul je dit moeten aanpassen, om zonder problemen het vliegtuig in te kunnen stappen. De meeste airlines rekenen extra kosten voor zo’n naamswijziging, en deze kosten kunnen soms hoger uitvallen dan het boeken van een nieuw ticket.

Waarom extra kosten?

Je zou verwachten dat een naamswijziging een eenvoudige aanpassing is. Dit is echter onder meer afhankelijk van het administratieve systeem dat een airline gebruikt. Bij de ene luchtvaartmaatschappij kost het wijzigen van een naam meer moeite dan bij de ander. Dit vertaalt zich vaak door naar de kosten, maar ook het algemene beleid van een airline speelt hierin een belangrijke rol.

Dit zorgt voor grote prijsverschillen. In sommige gevallen kan een spelfout of eenvoudige naamswijziging (bijvoorbeeld van ‘Johan’ naar ‘Johannes’) gratis worden hersteld, maar er zijn ook airlines waar dit überhaupt niet mogelijk is.

Van de luchtvaartmaatschappijen die kosten in rekening brengen is Easyjet het voordeligst, met een tarief van €21. Dit geldt tot maximaal 60 dagen voor vertrek, maar is wel voor een volledige naamswijziging – spel- en vormfouten zijn gratis. Met een tarief van €110 euro per vlucht is Ryanair het duurst. Voor het wijzigen van een retour ben je hier €220,- kwijt; grote kans dat het boeken van een nieuw ticket voordeliger is.

 

Airline Kosten naamswijziging Vliegticket overdraagbaar? Meer info
Air Berlin €75,- of €120,-1,8 Nee klik hier
Air Canada C$ 50,- Nee klik hier
British Airways €30,- 1 Nee klik hier
Brussels Airlines Variabel1 Nee klik hier
Corendon €27,- Nee klik hier (pdf)
Easyjet €21,- of €65,-2,7 Ja klik hier
Emirates $50,- Nee klik hier
Eurowings €65,- of €120,-1,3,7,8 Ja klik hier
KLM Gratis6 Nee klik hier
Lufthansa €60,- Nee klik hier
Ryanair €110,-4,7 Ja klik hier
TAP €100,- Nee klik hier
Transavia €50,-1,2,4,7 Ja klik hier
TUIfly €27,- Nee klik hier (pdf)
Turkish Airlines Niet mogelijk Nee klik hier
United Airlines Niet mogelijk Nee klik hier
Vueling €50,-1,7 Ja klik hier
Wizzair €45,-5,7 Ja klik hier

 
1 Exclusief prijsverschil van vliegtickets
2 Voor overduidelijke spelfouten of wijzigingen aan geboortedatum worden géén kosten gerekend
3 Tot 30 minuten voor vertrek
4 Tot 2 uur voor vertrek
5 Tot 3 uur voor vertrek
6 Tot 24 uur voor vertrek
7 Per vlucht, dus dubbele kosten bij retour
8 Laag tarief voor Europese vlucht, hoog tarief voor intercontinentaal

Vliegticket overdragen

In alle gevallen geldt dat het niet mogelijk is om de naam op je vliegticket te wijzigen als je al hebt ingecheckt. Verder is het bij veel airlines niet mogelijk om de naam te vervangen door die van iemand anders. Een vliegticket is dus slechts in enkele gevallen overdraagbaar via een naamswijziging. Bij onder meer Ryanair, Easyjet en Transavia kan dit wel, maar bijvoorbeeld bij KLM en Lufthansa is dit niet mogelijk.

 
Hoewel dit overzicht met de grootst mogelijke zorg is samengesteld en regelmatig wordt bijgewerkt, kunnen hieraan geen rechten worden ontleend. Klopt er iets niet, of heb je een aanvulling? Laat het ons weten!

Gepost in Onderzoeken, Vliegen | 10768 keer gelezen

Tags: ,


Reacties

Ingrid Bos09/05/2022 12:30

Heb gisteren 8 mei een retour vlucht geboekt bij Tix.nl van Amsterdam naar Jakarta. Op naam van M.C.Verhaart en I.Schoneveld-Bos. Nu staat op de factuur en tickets 2x M.C.Verhaart bij beide leeftijden. M.C.Verhaart geb.31-7-1957 en I.Schoneveld-Bos geb.17-9-1954 moet het zijn.


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *