Travel Blog

jul 05

Parkeren bij het vliegveld: zo doen we dat

Gepost in Onderzoeken | geplaatst door Linda Folkers

Als we op vakantie gaan, reizen we het liefst met de auto naar de luchthaven. En daar parkeren we bij voorkeur recht voor de deur. Gratis. Omdat dit niet mogelijk is, gaan we op zoek naar het makkelijkste, voordelige alternatief. In samenwerking met Bureau SAMR zocht TIX.nl uit hoe we het liefst naar het vliegveld gaan, en waar we onze auto neerzetten.

Met de auto naar het vliegveld

Nederlandse vakantiegangers laten zich net iets vaker door bekenden met de auto naar het vliegveld brengen (34,1%) dan dat zij zelf met de auto naar de luchthaven gaan (34%). Ook het openbaar vervoer is, met 26,5%, een populaire optie. De taxi (4,3%) is een minder vaak gekozen alternatief.

Jongeren (18-25) laten zich het vaakst brengen en oudere jongeren (25-35) reizen bij voorkeur met het openbaar vervoer, terwijl oudere reizigers (55+) vaker de taxi nemen. Mensen in de leeftijdscategorie 35-55 jaar rijden het liefst zelf naar het vliegveld.

Niet met de trein vanwege gemak en vertraging

Van alle ondervraagden die niet met het openbaar vervoer naar de luchthaven reist, geeft 41% aan dit vanwege het reisgemak niet te doen. Eén op de vijf geeft de betrouwbaarheid van de dienstregeling als reden op. Dat is niet zo gek, want het NS-station van Schiphol is het station met de meeste vertragingen. Bijna 12% van de treinen komt hier te laat, of zelfs helemaal niet aan. De regionale luchthavens hebben geen van allen een eigen treinstation, en zijn enkel per bus of taxi bereikbaar.

Waar parkeren, en waarom?

Onder de ondervraagden die zelf met de auto naar het vliegveld rijden, is een (valet) parkeerplek op enige afstand van de luchthaven (bijvoorbeeld Schiphol P3, of Eindhoven Airport P8), met 51%, verreweg de populairste plek om de auto te parkeren. De dichtstbijzijnde parkeerlocatie (bv. P1 of P2 – 28,6%), een P+R in de omgeving (9%), een hotel- en parkeercombinatie (3,9%) of een woonwijk in de buurt (0,9%) volgen.

 

Prijs en gemak

De prijs (38,4%) en het parkeergemak (32,8%) zijn de belangrijkste redenen om voor een parkeerlocatie te kiezen. Opvallend genoeg zien vrouwen de prijs als belangrijkste reden, terwijl mannen het gemak belangrijker vinden. Beide geslachten zijn het er wel over eens dat de veiligheid van de auto (22,5%) en de reistijd (5,9%) minder belangrijk zijn.

Hoewel de prijs belangrijk is, vinden de meeste reizigers het niet erg om iets te betalen. Voor het parkeren van een auto bij een luchthaven tijdens een korte citytrip (3 dagen) heeft men gemiddeld 30 euro over. Een parkeerplek tijdens een langere vakantie (2 weken) mag van de ondervraagden maximaal €80 kosten, voordat men op zoek gaat naar alternatieven.

Vakantie zorgt voor parkeeroverlast in Meerhoven en Hoofddorp

Ongeveer 1% geeft aan de auto in een woonwijk in de omgeving van een luchthaven te parkeren. Dit lijkt weinig, maar met ruim 4,5 miljoen vakantiegangers die per vliegtuig reizen, kan dit voor de nodige overlast zorgen.

TIX.nl vroeg de gemeenten naar het aantal meldingen van parkeeroverlast in de direct aan luchthavens grenzende woonwijken. Ook werd gevraagd naar het aantal uitgeschreven boetes voor parkeerovertredingen in deze wijken en dorpen.

Uit deze rondvraag* blijkt dat men in Hoofddorp en de Eindhovense wijk Meerhoven het meeste last heeft van parkerende vakantiegangers. Het aantal meldingen van parkeeroverlast in deze wijken is tien tot twintig maal hoger dan in omliggende stadsdelen. Ondanks dat Hoofddorpse woonwijken werden aanbevolen als parkeerlocatie, komen de meeste meldingen van parkeeroverlast uit de omgeving van Eindhoven Airport.

Doordat in delen van de ‘parkeerwijken’ in Hoofddorp betaald parkeren is ingevoerd, kan de politie hier vaker boetes uitschrijven. Dit gebeurt dan ook aanzienlijk vaker dan in de omgeving van Eindhoven Airport.

 

*De gemeenten Rotterdam en Beek (L) konden de gevraagde cijfers niet (tijdig) verstrekken.

Gepost in Onderzoeken | 375 keer gelezen

Tags:


Reacties

Gerrit30/09/2021 13:40

Ik zou het zeker aanbevelen om via een parkeervergelijk site je parkeerplek te reserveren. Hierdoor heb je kan makkelijk en de beste prijzen voor je parkeerplek reserveren. Ik heb mijn parkeerplek gereserveerd via https://parkcare.nl en dat beviel mij wel. Maar er zijn ook nog veel meer verschillende parkeervergelijk websites die ook hartstikke goed zijn om een parkeerplek te reserveren.


joe26/07/2017 11:52

Gratis parkeren bij Schiphol en Eindhoven Airport is best mogelijk, bijvoorbeeld door tijdens de vliegreis de auto te verhuren. https://www.consumentenbond.nl/vliegen/parkflyrent


Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *