Travel Blog

mrt 18

6 Lentetips in Waterstad Hamburg

Gepost in Inspiratie binnen Europa, Reportages | geplaatst door Jurriaan Teulings

Water is hét stromende geluk van Hamburg: de stad dankt een eeuwenlange welvaart aan zijn gunstige haven aan de Elbe. Bovendien is de Hanzestad gebouwd rondom een enorm kunstmatig meer. Tel daarbij op het hippe HafenCity en meer bruggen dan Venetië, Londen en Amsterdam samen, en het is duidelijk: Hamburg is Europa’s waterstad nummer één. Vooral nu het weer lente wordt, is het een zeer aantrekkelijke optie voor een weekendje weg. Hierbij 6 tips – voor een goed begin.

1 Een vroeg bierfest

Vroeg op: bij de voor de Altoner Fischmarkt wordt elke zondagmorgen in alle vroegte, gegeten, gedronken zelfs gedanst. Er zijn bands en kraampjes die behalve veel verse vis ook kleding, bloemen en verse groente verkopen. Alles kan ter plekke worden geproefd, als het even kan zelfs met een grote pul bier. ’s Zomers vanaf vijf uur ’s ochtends; ’s winters vanaf een uur of zeven. Adres: Grosse Elbstrasse 9.

Hamburger Fischmarkt / Hamburg fish market
Foto: Hamburg.de / C. Spahrbier

 

2 Wandelen en winkelen

Even de benen strekken rondom de Alster. Dit grote kunstmatige meer in het hart van de stad ligt als een tevreden kat in een mand van luxewijken genesteld. Hier wordt het grote geld uitgegeven. Aan de ene kant bevindt zich Jungfernstieg, dat net als de Neuer Wall een van de commerciële toplocaties van het stadscentrum is. Aan de andere kant de chique wijken Winterhüde en Eppendorf. Daar woont en winkelt de gegoede burgerij van Hamburg.

Alster Sonne, Solarboot - solar boat
Foto: Hamburg.de / R. K. Hegeler

 

3 Kopje koffie in stijl

Aan de oostoever van de Alster tref je het legendarische Hotel Atlantic. Hier vertoefden ooit de welgestelde passagiers van cruiseliners tussen Hamburg en New York, en naar verluidt is het nog steeds het beste hotel van Duitsland. Dat heeft het tot een regelmatig decor van prestigieuze modeshows en andere high society evenementen gemaakt, maar een kopje koffie kan ook.

Kempinski

 

4 Zeeschatten

Pakhuis “Kaispeicher B” is het nieuwe onderkomen van het International Maritime Museum Hamburg (IMMH), dat ’s werelds grootste privécollectie van maritieme schatten herbergt. Dankzij de ontzagwekkende verzamelwoede van Professor Peter Tamm senior treffen bezoekers hier drie millennia maritieme geschiedenis, opgesomd in duizenden scheepsmodellen, schilderijen, films, foto’s en uniforms. Alles verspreid over tien verdiepingen. Adres: Koreastraße 1.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

5 Buurt van de toekomst

De stadse en maritieme elementen van Hamburg lopen nergens zo naadloos in elkaar over als in het hippe HafenCity, een juweeltje van stedelijke vernieuwing dat nog immer in ontwikkeling is. Het wordt wel eens de ‘buurt van de toekomst’ genoemd. Struin langs cafeetjes, zie tangodansers aan de waterkant, of bezoek de boetiekjes van aanstormende designers. Het uitzicht op de Elbe River en het Elbphilharmonie concertgebouw is onovertroffen.

Hamburg: HafenCity
Foto: Hamburg.de / T.Hampel

6 Lunch aan het water

Geniet van Frans-Hanzeatische lunch van quiche Lorraine of mossels op de prachtige locatie van bistro/brasserie Carls, op Am Kaiserkai 69. Deze nieuwste spin-off van het toprestaurant Louis C. Jacob bevindt zich vlak naast de spectaculaire Herzog & de Meuron architectuur van de Elbphilharmonie aan de Elbe. De hoge kwaliteit van het menu vindt zijn weerklank in de prijzen, maar het uitzicht op het water krijg je er gratis bij.

CARLS_Außenansicht

Gepost in Inspiratie binnen Europa, Reportages | 1737 keer gelezen

Tags: , ,


Reacties

Geen reacties gevonden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *